Debatt
TT Guld är värdefullt, hög personaltäthet i vård och skola likaså.

Mer vård, mindre guld

Publicerad 25 juni 2014

Debatt. Det satsas för mycket resurser för framställning av guld, resurser som kan användas i välfärdssektorn i stället, skriver företrädare för Feministiskt Initiativ.

Både i Sverige och i många andra länder finns åtskilliga ton guldtackor lagrade i diverse bankvalv och källare, till vilka en omfattande bevakning är kopplad. Till ingen nytta ligger dessa guldtackor lagrade som ytterst kostsamma hyllvärmare i decennier och sekler. Såsom väl känt, speciellt bland fattiga, bör varje kostnads rimlighet ifrågasättas och en rimlighetsbedömning behöver göras.

Självklart går det att göra vettiga saker av guld: Till exempel kan guld användas som ett skonsamt, återvinningsvänligt och slitstarkt tandfyllningsmaterial. Med tanke på att en sådan användning kräver förhållandevis små guldmängder, vilka lätt kan återvinnas samtidigt som ofantliga mängder renat guld står lagrade i kostsamma bankvalv framgår det tydligt att det inte finns någon nämnvärd anledning att betrakta behovet som större än tillgången, vilket medför att det inte heller finns någon som helst rimlig anledning att prioritera gruvdrift för guldets skull.

På sistone har undersökningar genomförts inför en presumtiv gruvdrift i ett område nära Vindelgransele. Eftersom guld är ett grundämne som inte är överdrivet vanligt i jordskorpan kräver framtagandet av förhållandevis små mängder guld att stora mängder malm mals, vilket i sin tur är energikrävande och medför en betydlig miljöpåverkan.

De arbetstimmar som krävs för att extrahera guld ur jordskorpan skulle göra betydligt större nytta om de skulle användas till någonting som behövs, exempelvis bygga bort bostadsbristen, höja personaltätheten i (för) skolor, dagis och inom vården etc.

Vi inom Feministiskt initiativ vet att det som är manligt kodat brukar värderas högre än det som är kvinnligt kodat: Den prestige som framkallas av guldets självuppfyllande värdeökning vilseleder beräkningarna så till den grad att ett tryggt hem och en fungerande vård för varje människa inte alltid anses besitta ett större värde.

När siffrorna i sig värderas högre än en reflektion över den ideologi som ligger bakom deras sammanställning, försummas det mänskliga ansvar som varje politiskt beslut borde ligga på.

Det är dags för en feministisk politik som erkänner det värdefulla i och väljer att prioritera de kvinnligt kodade områden, som rutinmässigt försummas, såsom barnomsorg, vård och trygga hem framför prestigefyllda miljöförstöringar som inte skapar någon påtaglig nytta för mänskligheten.

Kajsa Markström (FI)

Saašha Metsärantala (FI)

Åsikter

Texten är en debattartikel publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.

Totalt 91 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • S.Tasi 26 juli 2014

  Håller helt med! Min granne har två bilar och jag ingen. Jag tar hans ena bil. Logiskt. Mina lokala ICA-affär har massor av varor. Jag tar det jag behöver utan betala. Helt logiskt. Min hyresvärd äger min lägenhet. Jag slutar betala hyra för han har ju många andra. Jag arbetar och slutar betala skatt för det kan andra göra. Tack FI! Ni har så rätt, så rätt...

 • Insatt 7 juli 2014

  Manligt kodat högre värderat än kvinnligt kodat.

  Jag misstänker att tjejerna i fi inte har riktigt koll.

  Botnia exploration som agerar i vindelgransele har en kvinnlig styrelseordförande om de inte redan visste det.

 • Nemo 30 juni 2014

  Artikelförfattarnas hjärnor torde nog vara guld värda då de uppenbarligen är helt oanvända!

 • Johan 29 juni 2014

  Alltså detta är så sjukt att det går inte att ta det seriöst. Det måste vara ett PR-jippo av episka mått.

  Helt bisarrt!

 • Kalle Anka 28 juni 2014

  FI är ju helt jävla borta. Att de inte ens utbildar sig om guldets värde innan de kommer med korkade åsikter är helt otroligt.

  Ett sådant oseriöst parti i riksdagen lider alla av.

 • Roland 28 juni 2014

  Om det är seriöst skrivet borde både Kajsa Markström och
  Saašha Metsärantala uteslutas ur partiet för att de indirekt slaktar trovärdigheten för hela FI.
  Varför drar nya partier alltid till sig tokstollar?
  Eller är det hela ett skämt som jag inte förstår?

 • B. O. Wulf 28 juni 2014

  Några gånger får man som dansk närmast en mycket oroanda känsla av att vara en stackars ofrivillig åtskådare, som är tvungat att se på någon form av avanceret absurd totalteater, när talet faller på Sverige och alla dets självpåförta olycker skapat av djupt naiva, okunniga och ansvarslösa PK-politiker utan den minsta lilla skuggan av et demokratiskt mandat någonsin.

  Hur står ni ut? ;o)

 • Jacob 27 juni 2014

  FI har aldrig funderat på vart pengars värde kommer ifrån? Ta reda på det (och gå en marknadsekonomisk utbildning) så kanske ni inser hur förbannat dum ovanstående artikel är.

  Hur grundades hela världsekonomin? GULD!
  Varför är USA's ekonomi så stark? GULD!
  Hur lånar man ofta mellan länder? GULD!
  Hur baserar man en valutas värde? GULD!

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Myntfot

  Jag skäms över att FI har så stort stöd. HERREGUD!

 • Christer 27 juni 2014

  Kommunister i ett nötskal.

 • Guld-Nisse 27 juni 2014

  Vem sponsrar dagens feminism? Var kommer pengarna från till denna påstådda gräsrotsrörelse? Från ett gäng män i den absoluta toppen. Det är nästan så man börjar tro att Rockefellers flickor har fått i uppdrag av sin arbetsgivare att hjälpa till att lobba för att sälja ut den svenska guldreserven till en spottstyver.

  Feminismen och patriarkatet sitter i samma båt.

 • Bettan 27 juni 2014

  Att Feminstiskt initiativ inte är några ekonomiska snillen, det får man bevis för dagligen. Att vara av rätt kön och komma med provocerande uttalanden kommer man bara så långt med... Läs på lite. Det tar bara en kvart att lära sig grunderna i dagens banksystem, och därmed förstå guldets framtida betydelse för mänskligheten.

 • Enkel ekonomi 27 juni 2014

  Kostnaden för att bryta guld är lägre än det brutna guldets värde = Vinst/mer pengar som kan användas för att bekosta tex vård.

  Om ni vill ha ett förslag på något ni kan göra för att spara pengar till vettigare områden och som faktiskt skulle gynna denna "jämställdhet", skrota då hela genustramset och lägg pengarna på att höja lönerna inom kvinnodominerande yrken, vilka också råkar vara just sådant som vård och förskola.

  Men FI föredrar istället att prata om att guld är "manligt kodat", vad 17 det nu betyder.. Troligen ingenting.

 • FI är tyvärr ett clownparti 27 juni 2014

  Ännu en total tankevurpa från FI. De tror alltså att guld/pengar på något sätt förhindrar vård och dylikt, när det är tvärtom?

  Här har vi ett annat briljant förslag i samma anda, håll till godo FI: "sluta arbeta alla och ägna er tid åt att umgås och ta hand om varandra istället så blir alla så mycket hälsosammare och allt så mycket trevligare."

  FI resonerar som små barn...

 • Bengt 27 juni 2014

  Detta är ju bortom idiotiskt! F! visar återigen att man inte har den blekaste aning om vad man pratar om. Damerna får ta och läsa lite ekonomi först så kanske det går upp ett ljus varför man bryter guld.
  Hoppas verkligen detta tramsparti stannar utanför riksdagen!

 • Maria 27 juni 2014

  Jag tar mig för pannan. Detta måste ju ändå vara någon form av märkligt skämt? Att det faktiskt finns folk som röstar på dessa förvirrade dagdrömmare gör mej faktiskt lite rädd.

 • Göran 27 juni 2014

  Om vi nu säljer allt guld och lägger dom pengarna på vård och omsorg så binder vi ju bara upp samma mängd pengar i andra ändan från dom som köper guldet.

  Smart tänkt!

 • Nisse i Hökarängen 27 juni 2014

  FI består nästan uteslutande av vita kränkta kvinnor med låtsasproblem.

 • Stefan 27 juni 2014

  Kanske dags att ni byter namn till Kalle anka partiet?

 • Johanna Erlnadsson 27 juni 2014

  Jag försgår tanken med F!, men om ni ska bli en del av landets styre måste ni basera era beslut på forskning och vetenskap.

  Jag skäms för att vara kvinna och önskar från botten av mitt hjärta att F! blir en kortvarig fluga.

 • Mange 27 juni 2014

  Det finns ingen gräns för okunskapen och dumheten i det partiet?

 • Leif Lindau 27 juni 2014

  Författarna skriver att tandguld lätt kan återvinnas. Helt rätt, det gjordes i Gulag och i tyska koncentrationsläger. Men anses i civiliserade länder för oetiskt. FI har en märklig syn på människovärde.

 • Annika Andersson 27 juni 2014

  Jösses.

  Finns det fler metaller som stör partiet?

 • Indira 27 juni 2014

  Om FI ska få bukt med detta "problem" - eller är det verkligen allvarligt menat?? - kanske Gudrun bör ta sig en tur till Indien och starta en FI falang där. :-)

  Guld är eftertraktat i hela världen, men få länder i världen har en så stor kärlek till guld som Indien. Att äga guld tillhör Indiens historia och tradition. Det gäller guld både i form av smycken och tackor.

  Nästan allt guld i Indien importeras och landet står för 32 % av världens efterfrågan på denna ädelmetall, fyra gånger högre än Nord Amerikas.

  LÄNK: http://ravarumarknaden.se/indiens-karlek-till-guld/

 • Jacob 27 juni 2014

  Skall guldet användas för att bygga bostäderna, guldhus det skulle vara fint. För ni kan inte tänka att ni skall sälja något som är så manligt kodat till några andra stakars patriarkala länder, det skulle vara som att sälja anrikat uran!
  Damerna måste skämta med oss.

 • fdyasigq 27 juni 2014

  Feministerna verkar inte förstå ett skvatt om ekonomi. De pratar om en av Sveriges viktigaste försäkringar som om det vore en manlig trofé. Guldet är en av anledningarna till att det är möjligt att Ungdomsstyrelsen delade ut en halv miljon till Unga Feminister. För att vi har råd att vara ett demokratiskt samhälle.

  Det är helt otroligt att F! fått så mycket uppbackning av media när de är ett så oseriöst och outbildat parti.

 • Leif Lindau 27 juni 2014

  Det där med att återvinna guld från tandfyllningar, det sysslade man mycket med i tyska koncentrationsläger och i Gulag. Så tekniken finns, men i civiliserade samhällen har det ansetts som ovärdigt. Säger kanske en del om FI:s människosyn. Makabert.

 • Svenskarnas Parti 2014 27 juni 2014

  Bara i Sverige.

 • Lillith Nefer 27 juni 2014

  Man kan faktiskt aldrig få nog av offentlig sektor.Så sexigt!

 • UncleBob (@UncleBobSWE) 27 juni 2014

  Detta är ju typiskt för den världsfrånvända flumpolitik som kommer fram när man skrapar på det feministiska polityret. Så nu vet ni att guld är "det som är manligt kodat". Jag har väl aldrigh hört något så dumt fast FI har många dummare dumheter som inte blivit officiella ännu.
  Använder inte kvinnor guld? Ta då dessa kvinnors guld och "bygg bostäder för detta"
  Sanslöst! Jag skulle skämmas över att tillhöra dett kvinnliga könet om detta vore mer utbrett än i feministsekten.

 • birgitta 27 juni 2014

  hihi ,ja jag visste det var skoj alltihopa.
  Men jag gick själv på att klicka hit till VF, nåväl.
  Det vore kul om en tandläkare kom in och kommenterade ;)

 • Gösta Bergh 26 juni 2014

  Detta var faktiskt det mest enfaldiga jag läst på mycket, mycket lång tid. Väntar med spänning på F!s analys av koppar, aluminium, silver, järn, zink och magnesium.

 • Ingemar 26 juni 2014

  När man läser FI:s förslag och idéer så undrar man om det är skämt eller om dom menar allvar.
  Man borde ta en grundkurs i nationalekonomi.
  Men i FI:s lilla värld så växer det pengar på träd och träden har olika genusmodifierade frukter en för varje årstid.
  Tager man av dom frukterna så blir man garanterad en plats i Gudrun Schymans himmel och behöver inte längre befatta sig med verkligheten.

 • Leon 26 juni 2014

  Om guld är manligt, vad är då diamanter? Sålänge deras ideér bara gynnar kvinnor så verkar det ok, men så länge det gäller jämstäldhet (lika behandling) så är dom emot det.

 • Hank 26 juni 2014

  Skulle jag vara kvinna skulle jag skämmas att behöva klumpas i hop med dårar som dessa.Här skickar vi en Rom till Eu som säger sig vilja motverka rasism patriarkat och ojämlikhet. Romer är ofta rasistiska om man får generalisera och de är dessutom styrda av män dessutom föredrar de med all rätt guld då de som förföljd grupp vet att det alltid går att ta med sig och det behåller värdet. Att den nya parlamentsledamoten dessutom gifte bort sin 16 åriga dotter gör inte saken bättre.Borde hon stannat hemma och städat framför egen port innan hon skickas till EU?

 • prussiluskan 26 juni 2014

  Ni har väll sett denna http://www.youtube.com/watch?v=tGk5ioEXlIM

 • Olle Bull 26 juni 2014

  Man framställer inte guld utan man utvinner det, men kanske de rabiata och uppenbarligen helt kemiskt okunniga kommunist... feministerna har kommit på ett sätt som gick gårdagens allkemister förbi. Kanske därför Gudrun (av)Skyrman kunde elda upp 100.000 SEK... Denna sortens pseudopolitik är det minsta vårt land behöver!

 • Mr Sound 26 juni 2014

  Frågan är om Fi lyckas bli större än vad opinionsmätningarna säger? För ärligt, höjda skatter, fri invandring är väl något svenska folket inte sympatiserar med sett till bla som-institutet.

  Fi är ett vänsterparti helt enkelt, utan vare sig ekonomiska och samhällskunskaper. Gasen i botten mot avgrunden.

  http://www.folkbladet.nu/363308/umeabo-invald-i-fi?mobil

 • X 26 juni 2014

  Kan inte flickorna koda om dessa problemoråden då så har dom löst problemet. Undrar hur mycket dom rökt innan dom skrev den här artikeln. Extremt underhållande, lite som att lyssna till förskolebarn ge sin förklaring till värdsliga ting.

 • Goddag yxskaft 26 juni 2014

  Hur hade ni tänkt att långsiktigt finansiera vården utan pengar (=guld)?

  Kanske vore bra om aspirerande riksdagspolitiker överhuvudtaget visste vad pengar är för något och läste en grundkurs i ekonomi. Skämskudden på den här artikeln.

  • Bengt 27 juni 2014

   Vad menar du? Pengar är ju sånt som växer på träd! Man behöver ju bara höja skatten så får man automatiskt mer pengar.

   • Goddag yxskaft 27 juni 2014

    Haha, ja. Alla vet ju att högre skatter ger mer välfärd. Det bästa vore om vi hade 100 procent skatt så vi fick 100 procent välstånd och välfärd. Det brukar ju vara kommunisters planekonomiska metod och mål.

    Som någon nämnde ovan vore det intressant att veta till vem eller vilka som F! vill sälja ut den svenska guldreserven? Till Goldman Sachs eller IMF och nån annan finansiell institution som upprätthåller det ekonomiska luftslott och pyramidspel som orsakar massarbetslöshet och fattigdom.

    F! agerar nyttiga idioter åt dom aktörer som skapar dom problem F! säger sig vilja motverka.

 • Pelle 26 juni 2014

  Skrämmande att företrädare som dessa från fi har så dålig kunskap om vår och världens ekonomi, dom har verkligen inte förstått vad guldreserven innebär!
  Sen ädelmetalls utvinning är ett jobb som inbringar inkomster och generera pengar och det är väldigt skrämmande att se personer tro på deras flammande och rent ut sagt extrema okunnighet ! Vill någon se dessa personer i vår riksdag?
  Dom har långt sämre kunskap om ekonomi är hat parti nr 1 dvs sd!

 • Jompa 26 juni 2014

  Alltså allvarligt talat, vem i sitt rätta sinne röstar på detta parti? Man kan lika bra lägga en röst på kalle anka partiet.

  • Rune 27 juni 2014

   Tyvärr var det väl åtskilliga, speciellt i Umeå, som röstade på dessa klåpare i EU-valet. Många har inget begrepp.

 • Jimmy 26 juni 2014

  Det är ett betydligt större problem att folk tittar på gangnam-style än att dom gräver guld.

  http://www.economist.com/.../graphi.../2014/06/daily-chart-1

 • Andreas Persson Fondell 26 juni 2014

  Guld sparas på eftersom vi har något som heter "guldstandarden". Det gör att så länge det ekonomiska pengasystemet finns kvar så kommer guld alltid vara värt pengar. Guld rostar inte, ruttnar inte, möglar inte och tar mindre plats sett till värde än vad pengar gör.

  Ett uns guld är idag värt mellan 1200-1600 USD och det kostar knappat så mycket per uns att gräva fram det och framställa tackor. Vad tänker människan med?

  • Joakim Risberg 1 juli 2014

   Vi har ingen guldstandard kvar, den sista resten av det försvann 1971. Vi har ett FIAT-system som är helt och hållet skuldbaserat. Guldet finns kvar som en slags försäkring. Och tur är väl det, för alla pyramidspel (vilket jag anser att ett skuldbaserat FIAT-system är). Marginalerna för gruvor och raffinaderier har gått ner kraftigt, dels för att guldets värde har sjunkit, dels för att energikostnaderna har gått upp.

  • Matte 26 juni 2014

   Guldstandarden? Vårt monetära system har inte haft något med guld att göra sedan 1971.

   Guld är värt vad det är helt enkelt därför att folk är beredda att betala för det, samma som allt annat.

  • Swedish Prepper 26 juni 2014

   Har vi guldstandard? Nä, det tror jag inte att vi har längre. Det var längesedan, tyvärr.

 • Corleone 26 juni 2014

  Överraskad.
  Jag har sett fram emot att få se vad för ekonomisk politik FI lyckas få fram, men att de skulle lappa till detta hål i partiprogrammet med hemmasnickrade teorier om guld var ytterst märkligt. Sånt här trams brukar ju vara vanligare bland konspirationsteoretiker och högerextrema.

  Jag använder båda händerna och tar mig för pannan. Hade jag haft en tredje hand hade jag använt den också.

 • Jacob 26 juni 2014

  Om jag någon gång ska betala skribenterna någonting så ska jag erbjuda lite vård. Leverans omedelbart och i Örkeljunga.

  Om de någon gång ska betala mig för någonting tar jag gärna emot guld. Leverans omedelbart, och ni kan posta det varifrån i världen ni vill.

 • Putte 26 juni 2014

  Är det här på riktigt? Eller jag jag missat 1 April.

  Helt otroligt korkat.

 • Linus 26 juni 2014

  Bevare mig väl här skriver man spalter om guld men men när kommer en artikel där könsstympning av flickor gås till botten med? Skulle ev. kunna rubriceras som rasism och främlingsfientlighet eller? Skulle inte förvåna mig.

  Gå även till botten med Gudruns kommunistiska förflutna. Nåt att vara stolt över?

  F! är en skam för inte bara oss alla utan framförallt för de flickor man inte har stake att stå upp i försvar för. Skam över er ynkryggar.

 • Feminist 26 juni 2014

  Det vore ju lättare om allt guld inte attraherade kvinnor, så att männen måste slita med att få upp det ur jorden.

 • Erkan 26 juni 2014

  Men detta är ju någon som trollar fattar ni väl? Ingen kan vara så här korkade.

 • MP 26 juni 2014

  Så urbota dumt!
  Det här var bland det mest intelligensbefriade jag läst i år - F!s partiprogram inkluderat.

 • Sophia Kränkt 26 juni 2014

  Men ni som skrivit artikeln - Vad menar ni med att skriva (för)skola och dagis? Ni vet väl att samhällets barnomsorg sker på förskolor där välutbildade pedagoger utvecklar barnen i genusmedvetenhet och annat i samklang med barnens utveckling. Dagis tillhör en svunnen tid och får inte finnas i vårt moderna Sverige. Ungefär som det militära försvaret... Ni har därmed brutit mot nomenklaturen och jag utfärdar en bannbulla mot er. Ni har kränkt era pedagogiska systrar, och mig också.

 • Kiwi 26 juni 2014

  Alltså - finns det ingen vettig i er(författares) närmaste krets som ni kan gå till och säga: Vill du vara så snäll att läsa och komma med synpunkter. Då kunde dom ju så lätt säga: Njaa det är ju en intressant tanke men det kanske ska stanna just i tankestadiet.

 • Fredrik 26 juni 2014

  Men herregud... Har FI inte någon koll på hur ett lands ekonomi fungerar? Eller trollar de?

  Detta är ju skrattretande..

 • Buba 26 juni 2014

  Guld ses bland många som ett viktigt medel för att bevara värde över tid, olikt fiatvalutan vi normalt betraktar som pengar som devalveras över tid. Ekonomi 101, något som Fi inte tycks hålla koll på. Inte förvånande från ett gäng vänsterextremister.

 • Blaskan 26 juni 2014

  "När siffrorna i sig värderas högre än en reflektion över den ideologi"
  Visst är det befriande att strunta i ekonomiska kalkyler i kampen mot det påhittate patriarkatet! Vad blir det för konsekvenser av sådan politik för alla medborgare, undrar jag? Fattigdom, hungersnöd och massarbetslöshet. Samtidigt som personaltätheten av genuspedagoger på förskolan kommer att bli en genuspedagog per barn!

 • Joakim 26 juni 2014

  Men snälla nån - guld eftertraktas ju just för att det är sällsynt, liksom andra ädelmetaller. Och de gör faktiskt nytta i bankvalven, de utgör en garanti för att de pengar jag sätter in (papper eller elektroniska) inte bara är luft.

  FI har givetvis en poäng i att lika arbete skall ge lika lön, osv - det är helt självklart - men detta virriga 68-inspirerade flum är bra pinsamt.

 • MrB 26 juni 2014

  Lyxfällan nästa för Sverige :-P

 • Jämställdisten 26 juni 2014

  Vilket skämtparti FI ändå är. Hipsters utan en egentlig agenda som sitter och gnyr om dagens I-landsproblem i stället för att ta itu med viktigare saker.

 • Lotta 26 juni 2014

  Nu har det brunnit ordentligt i någras huvuden. Snälla rara... (viftar bort röken).

 • up2north 26 juni 2014

  En fundering - vet skribenterna hur värde skapas i samhället. Nu gillar man inte guld men det finns många ädla metaller att ogilla.

  Om jag är rätt underrättad så prioriterar varken stat, kommun eller landsting pengar på att bryta malm. Det har man överlämnat till den privata sektorn att sköta med egna pengar.

  Gruvindustri, tillverkning och tjänsteproduktion är en förutsättning för dagis och annan skattefinansierad verksamhet.

  Tillväxt ger arbete som ger skatteintäkter, skapar välstånd och detta möjligheter till barnomsorg och annan skattefinansierad verksamhet.

  • Göran 29 juni 2014

   Det är även så att utan tillverkning skulle det inte ens finnas någon tjänstesektor.

   Tillväxten är endast en förutsättning i ett samhälle som bygger sin s.k. välfärd på skatter.

   Tillväxt behövs inte i ett samhälle som inte beskattas.

   Av ovan kan man även dra slutsatsen att beskattning endast är nödvändigt i ett samhälle med politiker och dessutom bara kan ske med våld och hot om våld.

 • Gäst 26 juni 2014

  Varför kallas allt dåligt för "manligt" medan allt bra kallas "kvinnligt"? Låter sexistiskt, tycker jag.

  • Linus 26 juni 2014

   Förnuft! Nu stängs både ögon och öron. Vad sa du sa du?

 • DS 26 juni 2014

  Hahahahahahaha!
  Det här var dagens garv. :)

  Varför nöja sig med guldet? Vi kan väl plocka ner all koppar som hänger och skräpar - sälj och lägg pengarna på vård! Vem behöver långsiktig buffert, vattenledningar eller elnät, när man kan sälja metall och ge pengarna till de fattiga!

  Artikelförfattarna bör självklart föregå med gott exempel genom att sälja alla sina smycken, och ge pengarna till de fattiga.

  • LenaAndersson 26 juni 2014

   Pengarna gör väl mer nytta genom att investeras i medborgarnas utbildning, och guld gör väl mer nytta som tandfyllning... än som dammsamlare i något bankvalv?

   • Nappen 26 juni 2014

    Guld behövs mer än någonsin som skydd mot monetär inflation. Du kan utbilda dig om skuldsättningen i dagens FIAT-system och vad det kommer att innebära för oss som land i framtiden på tex www.mises.org.

 • sofia 26 juni 2014

  Guld manligt kodat? Med tanke på att vi betydligt oftare ser guld på oss kvinnor än på män får Markström och Metsärantala gärna hänvisa till bra forskning på det området, för det här känns väldigt mycket hittepå.

  • LenaAndersson 26 juni 2014

   Mycket pengar, rikedom, är för män vad fjädrarna är för Påfåglar, ett sätt att rangordna sig gentemot andra män för att locka kvinnors intresse... Män ska ha pengar nog att kunna skänka guld... till kvinnor!

   • Gäst 29 juni 2014

    Ha! På 1800-talet, kanske...

   • E 26 juni 2014

    Hej Lena. Guld finns i första hand i tre former idag. I våra smycken, som till största delen bärs av kvinnor. I vår elektronik, och i vår ekonomi. I ekonomin så fungerar guldet fluktuationsutjämnande. Det vill säga att om riksbanken har mycket guld(värde) liggande så vågar andra stater lita på den. Vad det har med manliga påfåglar att göra vet jag inte riktigt.

 • Linda 26 juni 2014

  OM nu ni i Fi nödvändigtvist måste skriva en insändare kan ni väl i alla fall försöka, anstränga er åtminstone lite för att göra det ni skriver begripligt!!! Lite sammanhang i texten kanske??? Lite mindre av det motsägelsefulla från en mening till nästa men det som allra mest saknas i er text är en liten liten gnutta verklighetsanknytning.

 • Fi kommer alltid från öst 26 juni 2014

  Om det inte var lönsamt skulle verksamheten inte finnas. Precis så enkelt är det, även om det säkert är svårt att ta till sig för vissa. Vad ett privat företag har för verksamhet är deras ensak så länge lagar följs och det är inget som staten råder över i en demokrati.

  • LenaAndersson 26 juni 2014

   Så du menar alltså att en i demokrati så är inte Staten demokratiskt styrd av folket? Kapitalism är raka motsatsen till demokrati, i företag hålls inga demokratiska val och ägaren tar inga hänsyn till mänskliga rättigheter då jakten på vinst är det enda som betyder något!
   Socialism är inte detsamma som kommunism, och i socialistiska, mestadels Socialdemokratiska, Sverige så har vi väl demokrati o mänskliga rättigheter och religionsfriheten står ju ofta över alla andra lagar...?

   • Erik 22 juli 2014

    Ett företag i sig kan sägas styras av ägarna, precis som en vald politiker kan säga sig styras men i slutändan styrs företaget av marknaden (direkt demokrati, varje person som köper röstar), en dålig företagsledare som inte ger marknaden vad den vill ha och får gå.
    Kapitalism är inte perfekt men det är definitvt synonymt med demokrati

   • Göran 29 juni 2014

    Att likställa kapitalism med företag är ett socialistiskt påfund.

    Kapitalism är att människor gör fria val och fria överenskommelser sinsemellan utan att anda ska ha varken åsikt eller bestämmande över det.

    Demokrati är kommunism i lättformat. Demokrati innebär att majoriteten har rätt att förtrycka minoriteten. Det är något sann kapitalism inte står för.

   • Christian S 27 juni 2014

    Hej Lena,

    Ett företag är en verksamhet som styrs av ägarna. Äganderätten är ett viktigt fundament bland våra demokratiska rättigheter. Startar jag och mina vänner en verksamhet som går bra och vi kan anställa folk - skall Du då ha rätt att stjäla företagets lön? Att ta från våra anställda?

    Det är nämligen socialism. Stöld, orättvisor och folkmord. Det kapitalistiska systemet - som Du vänder Dig emot - finns i alla demokratiska länder. Det Du förespråkar existerar i diktaturer. Demokrati och marknadsekonomi går hand i hand, liksom diktatur och planekonomi.

  • LenaAndersson 26 juni 2014

   I en verklig demokrati så är Staten vi alla medborgare gemensamt, Staten gör vad vi demokratiskt beslutar att dem ska göra...! Privata företag är inte "demokratiska" utan där styr ägaren som "diktator".

   • Gnapp 27 juni 2014

    Fondell: Demokrati är inte alls "baserat på mänskliga rättigheter", vilket är ett senare påfund. Demokratin bygger på rösträtt, som bygger på att folk kan göra väl övervägda val, vilket kräver yttrandefrihet och en objektivt granskande massmedia. Att du bakar in "mänskliga rättigheter" i demokratibegreppet är ett bra exempel på hur "demokrati" har blivit ett närmast religiöst koncept som kan hänvisas till för att rättfärdiga alla tänkbara övergrepp mot de som man själv har identifierat som "demokratins fiender". "Allting som vi gillar är 'demokrati', allting som vi inte gillar är 'fascism'".

   • Bosse 27 juni 2014

    Ifall vi hade en direkt demokrati så skulle det vara så. Men vi lever i en represativ demokrati vilket betyder att vi väljer ett gäng som verkar nice och sen får de väldigt mkt fria tyglar att göra som de vill inom många områden. Det är samma sak som gäller ifall FI blir invalda, de säger en sak men när de väl är där så får de göra hur de vill.

   • Andreas Persson Fondell 26 juni 2014

    Nej. Ett socialistiskt samhälle ska ägas av alla och det är där vi även finner en välfärd som fungerar och ingen behöver gå hungrig. Ett socialistiskt samhälle är baserat på kollektivt välmående.

    I en demokrati så har man rätt till fria val, slippa förföljelse p.g.a. politiska åsikter eller religion m.m. Demokrati är baserat på mänskliga rättigheter.

    Nej. Lär dig skillnaden mellan begreppet "demokrati" och begreppet "socialism".

  • Rune 26 juni 2014

   På vilket sätt missbrukas ordet demokrati i det jag skrev?

 • Ymer 26 juni 2014

  Ett tips, gå in på FI:s hemsida och läs deras program. En varning får utfärdas, ta det som ett skämt.

 • Ymer 26 juni 2014

  Avsaknad av tankeförmåga är en förutsättning för att anamma det kommunistiska partiet FI.

 • Pilens 26 juni 2014

  Ser fram emot debatterna inför valet då fi blir tvingade att försvara sina löften. Det är inte samma sak som att skriva artiklar där ingen ifrågasätter.

  • Uffe 27 juni 2014

   Fi kommer endast att tvingas försvara sina löften om de vinner valet. Det gör de inte. Alltså kan de skriva precis vad de vill.
   Debatterna före valet handlar bara om att framföra sina egna argument och lyssna så lite som möjligt på motståndarna och sedan förvränga det de inte sa.

Stoppa undernäringen bland äldre

Stoppa undernäringen bland äldre

Debatt. Åtgärder krävs för att stoppa undernäringen i äldreomsorgen.
Det skriver Jöran…

V i Vännäs är frånvarande sen 2015

Debatt. När Vänsterpartiet i Vännäs skriver om budgetprocessen och gör olika påståenden…

Våra sår ska behandlas lika

Våra sår ska behandlas lika

Debatt. Vården ska ges efter behov, men handlar allt mer om klass. Därför tillförs nu…

Bostäder och välfärd i fokus

Bostäder och välfärd i fokus

Debatt. Att göra en budget är att väga intressen mot varandra. När budgetprocessen nu…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.