Här presenteras det dokument som Nordiskt Forum tagit fram med feministiska krav och lösningar, som sedan överräcktes till Nordens jämställdhetsministrar. Konferensen har fått stor kritik för att vara exkluderande och reproducerat normer och förtryck under dagarna. På bilden Getrud Åström, ordförande för Sveriges Kvinnolobby.
TT
Detta är en ledartext publicerad i Folkbladet. På ledarplats framförs socialdemokratiska värderingar. Ledarskribenten svarar för åsikter i artikeln.

Feminism som exkluderar är orimlig

Ledare.
I helgen som varit genomfördes Nordiskt Forum i Malmö. Nordiskt forum är en av Nordens största feministiska konferenser som samlar olika kvinnoorganisationer från de nordiska länderna för diskussion och seminarier. I år lockade konferensen runt 20.000 besökare. Det är ett fantastiskt betyg för de feministiska rörelserna i Norden och det säger en hel del om den feministiska kamp som sker.
Linda Westerlind
Publicerad 16 juni 2014 kl. 23:00

Nordiskt forum fick bland annat tio miljoner från svenska staten för att kunna genomföra konferensen, även det signalerar att feminism är något som tas på allvar.

Det har varit en påkostad konferens med besökare från hela världen och med svenska partirepresentanter, såsom Soraya Post, Annie Lööf, Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt och Anders Borg. Konferensen har beskrivits som ett feministisk Almedalen. Under konferensen togs ett jämställdhetsdokument fram som överräcktes till Nordens jämställdhetsministrar vid konferensens avslutande. Bland annat Solveig Horne.

Solveig Hornes tillhör det norska Fremskrittspartiet. Horne är nog en av de sista i raden av personer jag vill ha på en feministisk konferens. Bland de andra som kom för att hålla i seminarier och föreläsningar var det även där personer som antingen vid sin närvaro på konferensen eller innan har uttryckt sig rasistiskt, homofobiskt eller transfobiskt.

Det som bör vara med i ekvationen är hur den här typen av evenemang finansieras. Hornes eget jämställdhetsdepartement är med och finansierar kalaset. Detta tillsammans med exempelvis Köpenhamns kommun, postkodlotteriet med flera. Det är många aktörer som har gått in och varje en av dom har mycket möjligt haft ett finger med i spelet om vad som ska hända och ske under dessa konferensdagar. Frågan kanske snarare är vilka Nordiskt Forum ska samarbeta med än vilka som den här gången deltog. Problemets kärna så att säga.

Hur som helst så kvarstår det faktum att inträdet var högt och att underhållning och gäster var diskutabla. ”Jamen då behöver du ju inte gå” kanske du säger. Nä, kanske behöver jag inte det. Fast det här handlar inte om mig. Det handlar om principer. Vilka har möjlighet att kunna betala?

De med pengar. Vilka är det som har pengar? De med välbetalda jobb. De som sparar ihop pengar, varför vill de gå? Chansen att känna gemenskap och tillhörighet, lära sig mer om feminism och kvinnorörelser, få vidare perspektiv för att kunna öka sin förståelse såklart.

Därför blir det dubbelt upp- problematiskt. Det första är att det kostar pengar för att kunna få vara med och påverka politiken. Det får det aldrig vara, oavsett vilket sammanhang det är om syftet är att påverka nationell och internationell politik. De kan ha inträde, men de kan inte ha inträde vid den delen av konferensen som ska ta fram jämställdhetsdokumentet. Att ta betalt för det är ett demokratiproblem. När man väl har betalat in sig är det ändå en tydligt avgränsad grupp som festivalen riktar sig till. Om du tyckte att festivalen var bra är du förmodligen akademiker, vit, heterosexuell och CIS- person. Nordiskt Forum, vad håller ni på med?

Parallellt med Nordiskt Forum gick Feministisk Festival av stapeln, också det i Malmö. De ville vara ett alternativ till Nordiskt forum, för de som vill slippa den akademiska feminismen och i stället fokusera på gemenskapen som finns inom den feministiska rörelsen.

De hade fått stöd från ABF och hade gratis inträde för både invigda och oinvigda feminister. Temat för festivalen var intersektionalitet, deltagande och delaktighet. De hade utgått från de feministiska gräsrotsrörelserna i Malmö när de tog fram festivalen. De hade inte några högt uppsatta politiker på plats. Det var inga företrädare från Fremskrittspartiet där. Det behövdes inget rumpkyssande för Viktiga Personer.

Kanske borde våra politiker och andra Viktiga Personer ha deltagit på Feministisk Festival i stället. För en sak vet jag i alla fall, den feminism som Norden behöver stöttar varken förtryck eller fobi.

Sen var säkert deras fest roligare också.

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten