Ledare

Ledare
av Linda Westerlind

TT Här presenteras det dokument som Nordiskt Forum tagit fram med feministiska krav och lösningar, som sedan överräcktes till Nordens jämställdhetsministrar. Konferensen har fått stor kritik för att vara exkluderande och reproducerat normer och förtryck under dagarna. På bilden Getrud Åström, ordförande för Sveriges Kvinnolobby.

Feminism som exkluderar är orimlig

Publicerad 16 juni 2014

I helgen som varit genomfördes Nordiskt Forum i Malmö. Nordiskt forum är en av Nordens största feministiska konferenser som samlar olika kvinnoorganisationer från de nordiska länderna för diskussion och seminarier. I år lockade konferensen runt 20.000 besökare. Det är ett fantastiskt betyg för de feministiska rörelserna i Norden och det säger en hel del om den feministiska kamp som sker.

Nordiskt forum fick bland annat tio miljoner från svenska staten för att kunna genomföra konferensen, även det signalerar att feminism är något som tas på allvar.

Det har varit en påkostad konferens med besökare från hela världen och med svenska partirepresentanter, såsom Soraya Post, Annie Lööf, Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt och Anders Borg. Konferensen har beskrivits som ett feministisk Almedalen. Under konferensen togs ett jämställdhetsdokument fram som överräcktes till Nordens jämställdhetsministrar vid konferensens avslutande. Bland annat Solveig Horne.

Solveig Hornes tillhör det norska Fremskrittspartiet. Horne är nog en av de sista i raden av personer jag vill ha på en feministisk konferens. Bland de andra som kom för att hålla i seminarier och föreläsningar var det även där personer som antingen vid sin närvaro på konferensen eller innan har uttryckt sig rasistiskt, homofobiskt eller transfobiskt.

Det som bör vara med i ekvationen är hur den här typen av evenemang finansieras. Hornes eget jämställdhetsdepartement är med och finansierar kalaset. Detta tillsammans med exempelvis Köpenhamns kommun, postkodlotteriet med flera. Det är många aktörer som har gått in och varje en av dom har mycket möjligt haft ett finger med i spelet om vad som ska hända och ske under dessa konferensdagar. Frågan kanske snarare är vilka Nordiskt Forum ska samarbeta med än vilka som den här gången deltog. Problemets kärna så att säga.

Hur som helst så kvarstår det faktum att inträdet var högt och att underhållning och gäster var diskutabla. ”Jamen då behöver du ju inte gå” kanske du säger. Nä, kanske behöver jag inte det. Fast det här handlar inte om mig. Det handlar om principer. Vilka har möjlighet att kunna betala?

De med pengar. Vilka är det som har pengar? De med välbetalda jobb. De som sparar ihop pengar, varför vill de gå? Chansen att känna gemenskap och tillhörighet, lära sig mer om feminism och kvinnorörelser, få vidare perspektiv för att kunna öka sin förståelse såklart.

Därför blir det dubbelt upp- problematiskt. Det första är att det kostar pengar för att kunna få vara med och påverka politiken. Det får det aldrig vara, oavsett vilket sammanhang det är om syftet är att påverka nationell och internationell politik. De kan ha inträde, men de kan inte ha inträde vid den delen av konferensen som ska ta fram jämställdhetsdokumentet. Att ta betalt för det är ett demokratiproblem. När man väl har betalat in sig är det ändå en tydligt avgränsad grupp som festivalen riktar sig till. Om du tyckte att festivalen var bra är du förmodligen akademiker, vit, heterosexuell och CIS- person. Nordiskt Forum, vad håller ni på med?

Parallellt med Nordiskt Forum gick Feministisk Festival av stapeln, också det i Malmö. De ville vara ett alternativ till Nordiskt forum, för de som vill slippa den akademiska feminismen och i stället fokusera på gemenskapen som finns inom den feministiska rörelsen.

De hade fått stöd från ABF och hade gratis inträde för både invigda och oinvigda feminister. Temat för festivalen var intersektionalitet, deltagande och delaktighet. De hade utgått från de feministiska gräsrotsrörelserna i Malmö när de tog fram festivalen. De hade inte några högt uppsatta politiker på plats. Det var inga företrädare från Fremskrittspartiet där. Det behövdes inget rumpkyssande för Viktiga Personer.

Kanske borde våra politiker och andra Viktiga Personer ha deltagit på Feministisk Festival i stället. För en sak vet jag i alla fall, den feminism som Norden behöver stöttar varken förtryck eller fobi.

Sen var säkert deras fest roligare också.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.

Totalt 15 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • JD 18 juni 2014

  Hur kommer det sig att feminister i princip alltid exkluderar människor som inte är feminister i olika debatter? Gång på gång har tongivande feminister uppmuntrat hat och förtal mot dem som ifrågasätter feminismens tolkningsföreträde i debatten. Både Pär Ström och andra har utsatts för direkta hot och annan förföljelse helt öppet av feminister i media och på nätet.
  Jag vill påstå att en grupp som har en sådan mur och sådan låg tolerans mot människor utanför gruppen bygger hela sin existens på att exkludera andra människor. Något vi även ser inom rasistiska grupper.

 • JD 18 juni 2014

  Hur kommer det då sig att feminismen exkluderar män som jobbar för minimilöner som tex brandkår, polisyrket, inom fångvården samt att feminismen exklluderar den verkliga orsaken till att kvinnoyrken har läger lönenivåer vilket är att det är statliga jobb där varken inget av blocket är beredd att beskatta lönerna för dessa höjningar.

  Hur kommer det sig att feminismen vägrar öka kvaliten inom rättsväsendet så att rätt personer hamnar får sina straff istället för att fler godtyckligt ska sitta inne för brott som inte har utretts professionellt av åklagare och polis.

 • JD 18 juni 2014

  Feminism som exkluderar är orimlig?
  Hur kommer det då sig att feminismen faktiskt exkluderar de män som misshandlas inom nära relationer då det finns forskning både i sverige och utomlands som visar att 50% av dem som misshandlas är män.

  Hur kommer det då sig att feminismen vägrar diskutera pojkars lägre resultat i skolan som något annat än att det är pojkarnas eget fel att de misslyckas.

  Hur kommer det då sig att feminismen exkluderar barn som misshandlas av sina mammor trots att det finns undersökningar som visar att det är vanligast?

 • JD 18 juni 2014

  Feminism som exkluderar är orimlig?
  Hur kommer det då sig att det rosa bandet säljs överallt inklusive diverse rosa kampanjer men att den manliga motsvarigheten prostatacancer inte alls får något fokus trots att fler män drabbas av prostatacancer och fler män dör av prostatacancer än kvinnor av bröstcancer.

  Hur kommer det då sig att feminismen bara talar om kvinnors förslitningsskador inom yrket då 36 av 40 som dör på sina arbeten är män och att majoriteten av de som dör indirekt pga sina jobb pga cancerframkallande medel och förslitningsskador är män.

 • Melker 17 juni 2014

  Feminister tillhör ofta övre medelklass och med den följer en ganska borgerlig attityd, inte minst föraktet mot klassklyftor. Schyman hävdar ständigt att klassfrågorna är ointressanta. Även år 2014! Men måste jag välja får hellre Fi än SD härja i riksdagen såklart.

 • Sussi 17 juni 2014

  Jag är trött på att feminister är så fruktansvärt dåliga på att just vara feminister. Jag är feminist. Men jag ser jämställdhet som är Lika lön oavsett kön, lika villkor, att man ska kunna söka samma jobb som en man, att jag som kvinna inte ska behöva utsättas för religiösa svammel så som slöja, bortgifte, könsstympning (gäller även pojkar både könsstympning och bortgifte) och det ska gälla hela världen. Det måste få ett slut på den eländiga djävulska skiten. Det är att vara feminist. Inte månggifte svammel, dumma uttalanden om män och annat enormt dumma svammel skit. Nä, jag skäms över FI

  • Linda Westerlind 17 juni 2014

   Var kommer F! in i bilden? Den här texten handlar om Nordiskt Forum och Feministisk Festival i Malmö.

 • Olle 17 juni 2014

  Det finns en poäng i ditt resonemang Linus. Man kan inte ha ett kön som utgångspunkt för allt man gör och allt som skall beslutas. Utgångspunkten är att de båda könen som finns skall betraktas som likvärdiga och må den som ha bäst förutsättningar för ett visst uppdrag få det uppdraget. Inte p g a han eller hon har ett visst kön. Jämställdhet - Ja. Feminina partier - Nej.

  • Linda Westerlind 17 juni 2014

   Det finns inga feminina partier, däremot finns det många FEMINISTISKA partier. :):)

   • Gäst 25 juni 2014

    Pedofili och pediatrik kommer också från samma grundord, Olle. Menar du att de betyder samma sak?

   • Olle 17 juni 2014

    Men det kommer av samma grundord. Feminin = kvinnlig. Det är inte svårare att förstå än att rasist och rasism är samma grundord.

 • Linus 17 juni 2014

  F! ja förbarme mig väl. Själv har jag, visserligen helt privat och inför mig själv, startat MMO dvs Maskulinistisk Mot Offensiv och den tänker jag hålla mig till.

  Dessutom jämlikhet är bra men den ska vara konsekvent och till fördel inte enbart för kvinnan. Kvinnor ex. lever i genomsnitt 4 år längre än män. När tänker man göra nåt konkret åt denna fundamentala och skandalösa orättvisa?

  • Linda Westerlind 17 juni 2014

   Tack för din kommentar, Linus! Du har så rätt i att kvinnor lever längre, på samma vis som män tar livet av sig i högre utsträckning än vad kvinnor gör. Den politiska feminism och jämställdhetsarbete som görs idag ÄR ju för att råda bot på de skillnader i människors liv som är orsaken till att exempelvis män mår psykiskt sämre än vad kvinnor gör och att typ hälften av alla kvinnor någon gång kommer att utstå våld i nära relationer av en man. Om jag vad du skulle jag hellre hjälpa till i det jämställdarbete som finns idag än att starta upp en Maskulin motoffensiv, det kommer fälla dig. Tyvärr

   • Linus 18 juni 2014

    Som kuriosa: du "intressant" ska vara glad att du bara har en Y-kromosom. Kvinnor har ju uppsättningen 2X män 1X plus 1Y vilket jag får det till att det finns endast äkta kvinnor. Män är alltså kromosommässigt en blandning av kvinnligt och manligt.

    Jag har hört talas om uppsättningen 2 Y och 1 X dvs supermän. Finns enl. uppgift många av i Australien förmodligen ättlingar till utvisade kriminella från Britain från förr i världen. Dessa supermän utmärkes av muskulös stor och kraftig kropp men tyvärr även av ett svagt intellekt.

   • intressant 17 juni 2014

    Får man anmäla en avvikande kommentar angående mäns välmående? Jag är en människa med en y-kromosom. Har i hela mitt liv mått alldeles förbannat bra. Omgiven av kloka män kan möjligen vara en orsak. Minst lika troligt men troligen än mer avgörande är kvinnorna i mitt liv. Förnuftiga fruntimmer som utbildat sig, jobbat för familjen, tagit flygcertifikat och jag vet inte allt. En sak är jag däremot bergsäker på; ingen av alla dessa fantastiska kvinnor har aldrig pissat i en papperskorg vid en offentlig tillställning. Skälen därtill är uppenbara för de flesta.

&quotSnälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

"Snälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

Ledare. ”Regeringens vårbudget är direkt Stockholmsfientlig. Under mandatperioden har…

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Ledare. Efter Vattenfalls neddragning i Storuman, vilken blir nästa neddragning? Och…

&quotUndernäringen bland äldre är en skam"

"Undernäringen bland äldre är en skam"

Ledare. 40000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare mer än 100 000…

Helén Pettersson: &quotS-kongressen präglades av värme"

Helén Pettersson: "S-kongressen präglades av värme"

Ledare. Riksdagskrönika
Veckan före påsk hade vi vår socialdemokratiska partikongress i…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.