Umeå
FOTO: Kenneth Sandelin Cleo vid invigningen av vårvintern på Rådhustorget i Umeå.

Vänsterextremister stod på scenen under kulturinvigning

Publicerad 7 maj 2014 (uppdaterad 7 maj 2014)

Umeå. När Sofia Jannok och Cleo uppträde tillsammans under invigningen av vårvintern närvarade även maskerade personer på scenen. Personer som, enligt SVT, har samröre med den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten.

Västerbottens nytt rapporterar i dag medlemmar från Revolutionära fronten, RF,  fanns med när vårvintern invigdes under Umeås kulturhuvudstadsår.

Personerna som var maskerade närvarade på scenen tillsammans med artisterna Sofia Jannok och Cleo. De maskerade personerna bar tröjor med texten Frige Joel.

Den Joel som det refererades till dömdes nyligen till sex och ett halvt års fängelse efter att han knivhuggit en person från Svenska Motståndsrörelsen under demonstrationen. Joel har gjort sig skyldig till dråpförsök.

Fredrik Lindegren är konstnärlig ledare för Umeå 2014. Enligt Västerbottensnytt hade han vilka som skulle vara på scenen vid framträdandet under invigningen.

Artisten Cleo skriver följande förklaring angående till Kulturhuvudstadsårets ledning:

Ledsen om vårt uppträdande fått jobbiga konsekvenser för er, det var aldrig min avsikt.

Jag personligen står starkt bakom budskapet som framfördes på scen. Jag ser just nu ett samhälle där rasism och fascism normaliseras av både politiker och media. Och ser att jag som förebild bör sätta min agenda mot en sån normalisering.

Jag förstår om det uppfattades stötande med personer på scen som man inte kunde identifiera på grund av maskering, jag ser det som ett konstnärligt uttryck som tillförde uppträdandet något starkt och förstärkte budskapet!

CLEO

Totalt 66 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Peter 10 maj 2014

  Att som demokrat och sympatisör med ett etablerat riksdagsparti gå hand i hand med extremister under parollen "krossa fascismen" är både obetänksamt och naivt. Du kanske tror i din enfald att du är socialdemokrat, moderat eller folkpartist som står upp för demokrati, allas lika värde och att du demonstrerar för en god sak. I själva verket kanske du bara blir utnyttjad av extremisterna och att de i själva verket bara ser dig som en simpel "fascist".

 • Peter 10 maj 2014

  Man kunde ha gjort manifestationen i Kärrtorp, där bla Stefan Löfven var närvarande, men där inte Fredrik Reinfeldt deltog och där Jimmie Åkesson överhuvudtaget inte var välkommen, till en demonstration för vår svenska demokrati. Istället valde man att göra gemensam sak med antidemokrater från extremvänstern, som just definierar alla som står till höger om dem själva som "fascister"och "rasister" och på så sätt legitimera och acceptera deras våldsmetoder.

 • Peter 10 maj 2014

  Det skulle vara oerhört stort och viktigt för vår demokrati om alla partier, från höger till vänster, gemensamt tog avstånd från ALLT politiskt våld och allas lika rätt att argumentera för sina åsikter, hur idiotiska de än må vara, utan att bli utsatta för brott. Tyvärr så bidrar den barnsliga retoriken gentemot meningsmotståndare i media och i våra politiska parlament, till att ge extremisterna bränsle.

 • Lär er av era misstag och våga gräva fram fakta istället för att snubbla över tangenterna och hitta på saker kära journalister. 10 maj 2014

  Dessa personer som söker sig till dessa grupper är exakt samma personer som går i nazistgrupper och fotbollshuliganer. Den kille som de vill "få ut" är en känd brottsling av olika våldsbrott. Men nä, det spelar ingen roll. Det är avskum som hittat ett sätt att få utöva våld på. Sedan alla ni naiva. denna grupp av fän är mycket mycket större än små förvirrade nazisterna och mycket, mycket farligare. Vänta och se. Vänta och lär sedan av misstaget.

 • per bengtsson 8 maj 2014

  Jag upplyste vk om detta dagen efter. Jag skrev två inlägg på vk.se men de tpog inte med dom plus att en anhörig mailade vk nyhetstips. Slutsatsen kan ni dra själva. VK är alltså inte intresserade av någpn grävande journalistik som kan förstöra för kulturhuvudstadsåret..balticgruppen..vk.. med flera intressenter.

 • Jepp 8 maj 2014

  Här härjar en våldsromantiker som stjäl min signatur igen. Uppenbart en liten låtsas -RF-nisse.

  Duktig idiot, vore det någon ryggrad i tidningen plockas inlägg med felaktig alias bort, simpelt att matcha mot mailadressen.

 • Paul 8 maj 2014

  Tycker att angreppen på Jonas Sjöstedt är överdrivna. De vildsinta angreppen från våldsvänstern mot honom visar vilka som är demokratiskt tveksamma. Det som skrämmer mig mer är applåderna av våldsvänstern i tidningarna. Till och med de borgerliga som DN och expressen för att inte tala om Aftonbadet.

 • Lennart Lundberg 8 maj 2014

  Som prenumerant sedan början av 70-talet är jag givetvis intresserad av att ge min åsikt. När jag var SSU-ordförande i början av 70-talet fanns det en jäkla massa vänsterorganisationer av olika slag som aktivt demonstrerade varje helg i det då "vänsterorienterade Umeå", vi hade den stämpeln på oss på både gott och ont, men det var aldrig några konfrontationer emellan oss. Vi kallade de organisationerna för tok-vänstern och tycker att det uttrycket fortfarande gäller. ingen som var säkerhetsansvarig och varför har denna sk finkultur-maffia fått så mycket att säga till den senaste tiden?

  • Lennart Lundberg 8 maj 2014

   Min fråga till kommunen är följande: Varför fanns det ingen säkerhetsansvarig på detta så jävla viktiga scen som sändes över hela Sverige och kanske till andra länder, som kunde ha stoppat denna tokvänster att vara på scenen.

   Svaret är givetvis att det alltid finns ett konstnärligt intresse som Cleo gömmer sig bakom. Nu vill jag se hur socialdemokraterna hanterar det här. Vi vill inte se våld på våra gator oavsett om det är nazister eller RF!
   Ser gärna på att ansvarigt kommunalråd ger sin syn på det här. Nu ser jag att Umeåborna på ett helt annat sätt än tidigare sätter stopp för Högern!

 • bull 8 maj 2014

  En röst på Löven kan vara en röst på Sjöstedt i en regering efter valet. Och då får man svansen av vänsterterrorister på köpet. Men Löven tiger om vilka han vill regera med. Den taktiken kan han vinna på.

  • Gäst 8 maj 2014

   Hur menar du bull att Löven skall kunna regera??? Löven fick kvala för att hålla sej kvar i allsvenskan i år.

 • Gäst 8 maj 2014

  Vilket ställningstagande tog Sofia Jannok angående de personer som ovälkommet (?) äntrade scenen? Oskyldig och utan ansvar eller? Bör inte Sofia Jannok uttala sej och berätta om hur hon ser på saken?

  • Jepp 8 maj 2014

   Naiva uttryck om en artist som var fullt medveten om vad som hände, varför var hon annars med på den knutna nävens manifest? En aktion som väl förberedd innan uppträdandet.

   Det samiska är nu direkt sammankopplat med våldsvänstern och någon pudel är inte ett dugg värt någonting. Ställningstagandet är definitivt.

   Om Sofia ansågs sig utnyttjad skulle aldrig hennes näve gett sitt stöd än mindre vad hon skriker i samma ögonblick.

   Nä Gäst, sanningen är den att bara för man är "artist" behöver det nödvändigtvis inte vara sammankopplat med tankeverksamhet. Detta uppträdande är definitivt bevis på d

   • Mr Sound 8 maj 2014

    Trams, kritik är på inget sätt näthat. Som ni missbrukar ordet är det snart lika urvattnat som rasist-argumentet.

    Kom igen nu gäst, bättre kan du väl?

   • Gäst 8 maj 2014

    Hur kan Jepp tillåtas sprida både näthat och lögner i detta forum? Svara på det Folkbladet. Tack.

   • Gäst 8 maj 2014

    Om du ska göra dej till att "tolka" saker är det allra minsta man kan kräva att du är objektiv.

 • Maj 2014 8 maj 2014

  Så fick Umeå äntligen lite Umekultur under kult.huvudstadsåret! Inte bara samer och renar med kåtor och bjäfs. Ung Vänster är de som hörs och syns mest. Jag tycker det är en rättvis bild av Umeå. Var stolta över er stad!

 • Peter F 8 maj 2014

  Ska bli intressant höra vad samerna tycker om att förknippas med extremvänsterns våldsmanifestation på invigningen. Jag hoppas dem tar ett starkt avstånd.

 • S-O S 8 maj 2014

  Till er som gottar sig åt extremismen och likställer VPK senare V med dessa dårar, vet ni överhuvudtaget nåt om någon annans politiska historia?
  Att SD bevisligen härrör från en nazistisk fraktion vet alla, även ni själva.
  Vilken extremist fraktion härrör V ifrån?

  • MIGAS 8 maj 2014

   S-O-S vem anser att nazism o facsism skulle vara demokratiska rörelser. Inte jag i all fall. Men det betyder ju inte att Vänsterartiet står för en demokratisk politik. Deras ideologi bygger ju på den ickedemokratiska,statsstyrda kommunismen.
   Sluta gissa vad folk tycker. Ser ingen kommentar här som säger att nazism är demokratisk.

   • S-O S 10 maj 2014

    Linus, varför skall man diskutera med en människa som aldrig kan ta till sig något?
    Jag har gett dig helt andra uppgifter om detta du yrar om citat...."tokvänstern" som ju innehar världsrekordet i mord och i vilken Vänsterpartiet har ett synnerligen unket förflutet. Vilken skillnad eller?....
    Men, vill man inte inse att om ett folk dödar sig själva flera gånger utan reflektion så är det meningslöst.
    Svenska vänstern har dödat hur många säger du?
    Hur många har den Svenska vänstern internerat säger du?
    Att Stalin rensade bort människor vet alla, trots inte det antal som vissa hävdar

   • Linus 9 maj 2014

    S-O S då du skriver att demokratisk socialism har byggt Sverige så vill jag i mycket hålla med dig. Socialdemokratin har dessutom mig veterligen inte slagit ihjäl en enda meningsmotståndare. Detta kan dock inte sägas om den fascistiska socialistgrenen till vänster om socialdemokratin nämligen kommunismen eller som ngn beskriver dom som "tokvänstern" som ju innehar världsrekordet i mord och i vilken Vänsterpartiet har ett synnerligen unket förflutet. Vilken skillnad eller?

    Du får återigen chansen att ta ställning till företeelsen "proletariatets diktatur" Du kan mycket enkelt svara ja eller nej om du är för eller emot. Då du envisas med att inte ta ställning över huvud taget så gör du ett miserabelt intryck.

    Jag röstar på SD och är absolut emot all form av våld i politiska sammanhang.

   • S-O S 9 maj 2014

    Fenomenet "demokratisk socialism" är vad som byggt Sverige och i det arbetet ha V stöttat S sedan urminnes tider.
    Långt före SD ens fanns i Svenskens tankar.
    Men det är som vanligt, ni vill inte bli smutskastade, varför smutskastar ni själva då? Föregå med gott exempel, visa att ni är bättre om ni nu är det

  • Rune 8 maj 2014

   Tja, kommunismen va? Som per egen defintion är icke-demokratisk, proletariatets diktatur och allt det där. Extremistiskt i sig självt.

   • Linus 10 maj 2014

    S-O S hur står det nu till med din inställning till "proletariatets diktatur" för eller emot?

   • S-O S 8 maj 2014

    Aha, så nazism och fascism är demokratiska ideologier?
    Om ni i stället skulle läsa på och inte titta på Stalin, Mao och framförallt vad som händer där nu samt Nord Korea, så kan alla demokratiska system gå åt pipan.
    Västvärlden har väl inga stabilt samhällen att skryta med heller, högerpopulismen kommer ur en allt för hårt driven politik, kravaller uppror, dödsskjutningar i parti och minut, ingen känner sig trygg enligt Åkesson.
    Så släpp det som var före 1970.
    Låt stalinkommunismen dö i lugn å ro.
    Se på dagens V, men ni vill inte jämföra tex SD o V under samma årtionde, ni vågar inte

  • MIGAS 8 maj 2014

   KOMMUNISMEN! Är det svar nog?

  • Mange 8 maj 2014

   Ditt resonemang håller inte längre, det verkar målat in dig i det berömda hörnet så att säga.

 • Alla måste kunna ställa frågor, till vem som helst oavsett vem du är eller var du kommer från. 8 maj 2014

  JAG är rädd för hur media trakasserar och inte ser yttrandefriheten som är något för alla. Inte bara JA sägare och de som ställer sig i ledet, blickar neråt och ska följa modet i att leka Inte se, Inte höra Och säga, dvs inte engagera sig i samhället. Obekväma frågor är till för att ställas och för att få svar på. Det är inte extrema vänster och vänster journalister som ska stå för budskapet att tvinga till en yttrandefrihet som inte är till för alla. Med detta menar jag, yttrandefrihet är inte nazistiskt eller omoraliskt. Det dämpar oro och ger svar på viktiga frågor.

 • Pensionär 8 maj 2014

  Allmänheten kan ju efter detta UG-program fundera på varför SÄPO öppet gått ut med bedömningen att extremvänstern är det största hotet mot den svenska demokratin.
  Hur reagerar Rättsväsendet med justitieministern i spetsen. Blir det som vanligt att problemen inte är så stora och att det är några "stökiga" ungdomar som det är synd om
  som har dålig "uppväxtmiljö". Går vi inte stadigt mot att behöva medborgargarden för att säkra trygghet för liv och egendom?
  Sedan kan man ju undra hur moderpartiet "V" ställer sig till att deras "påläggskalvar" är farliga för de svenska medborgarna?
  Därifrån är det dödstyst men man är väl så fokuerad på det viktigaste: riskkapitalbolagen så övriga ev. problem får väl vara. Om de överhuvud betraktas som problem.
  J.J: & Co skall ha en eloge för programmet VERKLIGHETEN som alla vet finns men PK-media och De aningslösa blundat för. Tur att man som gammal pensionär avstått från DN och SvD som under flera år stuntat i att redovisa förhållandena.
  Nu klarar jag mig bra med nyheter på nätet varav Axpixlat har hög trovärdighet eftersom nyhetslämnarna ofta "jobbar i smeten".
  Vart är svenska samhället på väg och vilken roll spelar den ohållbara invandringen!

 • Anton 8 maj 2014

  Är Fredrik Lindegren en silverfisk? Så fort som någon lyser på honom skyller han ifrån sig, hur mycket koll har han egentligen?

 • bull 8 maj 2014

  Bakom den välpolerade fasaden i vänsterpartiet finns det tydligen mycket obehagliga extremister. Det är dags att Löven förklarar vilket slags samarbete han vill ha med ett sånt parti. Vi som inte gillar detta kan i alla fall i årets val se till att vänsterpartiet med sin våldsdyrkande svans inte får något inflytande alls i en kommande regering. Gör det.

 • Nyfiken 8 maj 2014

  Har ni sökt Sofia Jannok för en kommentar? Det vore intressant att höra om hon stödjer budskapet om att frige Joel och i så fall varför? I Kärrtorp knivhögg Joel en meningsmotståndade två gånger i ryggen och hävdade att det var självförsvar. Det brott mot knivlagen han döms för handlar dessutom inte bara om en kniv, utan också två "svärdliknande föremål" som han hade med sig i Kärrtorp. Se http://www.dn.se/sthlm/vansteraktivist-doms-till-sex-ars-fangelse/

 • S-O S 7 maj 2014

  Jag är en av de med vänsteråsikter som brukar skriva här.
  Jag tänker inte likt ni med högerextrema, fascistiska eller rent ut med nazistiska åsikter försvara dessa dårar eller kvällen Uppdrag Granskning.
  Däremot anser jag att dessa dårar skall behandlas exakt på samma sätt som övriga extremister, extremist som extremist, höger eller vänster, samma skrot och korn.
  Bort med dom från gator och torg, dom har inget att göra i dagens samhälle, basta.....

  • Från en vanlig Svensk 8 maj 2014

   Det var en mycket positiv överraskning att se kvällens uppdrag Granskning. Jag lyfter hatten för Janne J. Han kommer inte bli populär bland sina kolleger. Fast det har han nog inte varit heller. Janne J är en man med integritet och yrkesheder. progamet visade inte bara våldvänsters ideologilösa kriminalitet utan också samhällets naivitet inför det. Bra gjort!!

  • Linus 8 maj 2014

   Nu börjar du kanske vakna en aning S-O S. Helt rätt extremist som extremist. Jag försvarar självklart inte högerfascism men du fick kanske en tankeställare när man frankt talade om för dig att vänsterfascismen bidrog med 95 % av djävulskapet medan högerfascismen bidrog med 5 % Kan även du dra vissa slutsatser av detta? Jämför det faktum att kommunismen mördat ung. 5 ggr fler människor än nazismen. Då vänstervridna fascister här beklagar sig är det som om en tjuv som stulit 95 kr. är mäkta upprörd över en kollega på högerkanten som stulit 5 kr. Man saknar känsla för proportioner och det är inte våldet i sig som är viktigt att ta avstånd från. Vänsterfascister tror nämligen att dom står för det goda våldet. Fy för den lede. Därför ändrar jag nu angelägenhetsgraden på mina fobier:

   1. Kommunistfobi.
   2. Islamofobi.
   3. Nazifobi.

   3 fullständigt självklara fobier för en demokratiskt sinnad person.

   Och du S-O S nu förväntar jag mig att du inför alla förklarar din inställning till "proletariatets diktatur" Är du för eller emot?

   • S-O S 8 maj 2014

    Linus.
    historia alltid stått för terrormord på varandra.
    Kommunister och vänsterfolk sattas i koncentrationsläger under 2:världskriget. Hur många som mördades vet ingen.
    0 personer bland fascisterna eller nazisterna satt i koncentrationsläger.
    Ser du skillnaden?
    I dag är situationen lite annorlunda.
    i dag borde alla typer av extremism ha försvunnit om vi lät nåt av historien men tyvärr är det inte så.
    Samtidigt så kan man förvånas över din och andra högermänniskor förvanskning av de olika ismerna, ni är ute och cyklar, tyvärr.

   • S-O S 8 maj 2014

    Linus, nu pratar du inte om Sverige, gör vi det så står högerextremismen ensamma för samtliga extremist mord tex.
    Sen borde du lära dig skillnaden på fascism och kommunism, det är två motpoler och som i Europas historia

  • Mr Sound 8 maj 2014

   Men nu är du bra jävla oärlig, om man ifrågasätter olika saker är man per automatik en som håller med. Fult. Kan du någonsin se saken som den är?

   Just nu handlar artikeln om vänsterextremism, som väldigt ofta skönmålas som någon sorts kamp/motpol mot högerextremism men det är samma skit. Så slutsatsen i ditt inlägg är korrekt.

   Däremot anser jag, även om jag inte håller med, att exv SvP, smr ska få göra sin röst hörd om det inte strider mot något.

   Bra att media börjar belysa hur hycklande människor, likt Cleo, tänker!

   • Mr Sound 9 maj 2014

    Men nu är du där igen, så fort någon har yppat något om vänsterns beteende när högern gjort något så är man per se en som håller med högern och dessutom är denne SD:are. Ser du inte själv hur haltande ditt resonemang är?

    Allt är inte svart eller vitt när vänster- och högerextremister möts, i många fall står vänstern och kastar flaskor, stenar när det är demonstrationer från höger. Det skulle, i dom bästa världarna, givetvis också skrivas om men det har länge varit tyst om vänsterns gärningar i dessa samband.

    Nu har det iaf börjat röra på sig i grytorna, tack UG.

   • S-O S 8 maj 2014

    Mr Sound, sätt dig ner och läs igenom vad andra SD sympatisörer säger så fort det handlar om våldsdåd från nazister.
    Genast kommer kommentarer om hur vänstern beter sig, om inte det kan betraktas som en ursäkt för nazisterna beteende, ja då vet inte jag vad ett försvar är.
    Därför var den också allmänt riktad mot de som försvarar högerns illdåd.

   • Mr Sound 8 maj 2014

    Känner mig inte ett dugg utpekad men däremot lämnar ditt inlägg ett par frågetecken efter sig.

    "Jag tänker inte likt ni med högerextrema, fascistiska eller rent ut med nazistiska åsikter försvara dessa dårar", du menar alltså att dom på högerkanten försvarar medan du på vänster tar avstånd?

    Låt mig påminna dig om dina försök till normalisering av just vänstervåld när vi tidigare debatterat exv händelsen i Kärrtorp.

   • S-O S 8 maj 2014

    Mr Sound, känner du dig utpekad? Ja då är det ditt problem.
    Jag riktade inte min kommentar mot någon enskild utan den var allmänt riktad till alla, vänster som höger.

 • Gandalf den färgneutrale 7 maj 2014

  Vänsterpartiets nämndeman menar att budskapet "faller en, faller alla" är bra.
  Trots att innebörden gott kan tolkas som tämligen militant.
  http://blogg.vk.se/dalnym/2014/03/03/aktivism-pa-
  umea2014/
  Han hyllar iaf introt, och kallar "free-joel" för ett solidaritetsbegrepp.
  Detta från en nämndeman. Hoppas han inte dömer efter dessa grunder...

  • Daniel Nyström 8 maj 2014

   Jag använder inte våld som politisk metod. Att söka konflikt eller gå till anfall är inte en metod jag stödjer i mitt politiska arbete. Resten kan nog ni räkna ut vad jag anser då. Dessa insinuationer är synnerligen låga men brukligt i trollens värld.

 • LG 7 maj 2014

  Efter att ha sett Uppdrag granskning om vänsterextremisters våld, fräscht Cleo, tror inte det gynnar dig som artist. Fredrik Lindegren, det var barn med på scenen! Hur kan man vara så naiv?

 • Grattis guldstaden till guldet.. 7 maj 2014

  Ett felinformerat folk kan aldrig fatta rätt beslut, den enorma och helt unika, för den fria världen iaf., propagandan för invandringen och mot Sverigedemokraterna som fulmedia, tillsammans och i samförstånd bedriver sätter förstås sina spår, ve den som avviker från den linjen, ingen B-kändis eller idrottsstjärna vågar andas någonting annat än PK, och vi andra vågar knappt ens andas snart...vem vet man kan ju få besök av Aschberg..eller AFA..eller expressen..eller aftonslaskens Åsa Lindeborgs rödgardister...

 • Tommy Shan 7 maj 2014

  Joel har också gjort sig skyldig till grov misshandel, olaga hot, grovt vapenbrott m m. Han har misshandlat tonåringar, varit åtalad för grov mordbrand och diverse annat. Tidigare dömd till åtta månaders fängelse för vissa av dessa brott. Detta är vänsterns hjälte: en grovt kriminell förbrytare som enligt egen utsago alltid går beväpnad med kniv, och som regelmässigt misshandlar och hotar människor i sin omgivning. Att skattepengar läggs på att försvara denna person är vidrigt.

 • SD får min röst 7 maj 2014

  Dessa unga AFA och RF människor. Dessa anhängare som har kommit i kant med tillvaron. Vi hade det redan med 68-orna. Men dessa 68:or sitter nu på betydande positioner i samhället. Så var det då! Nu har vi en ny tid! AFA och RF må önska att de kan påverka, men hur kan de? Våld? Nä, det funkar inte! Den stora skillnaden är att 68:orna var välutbildade emedan AFA och RF människor oftast är inte.
  Dessa unga arga inkompetenta människor vet egentligen inte vad de är arga på. Självklart följer de vänstern/kommunisterna. Det är bara deras ledstjärna och föga vet de att kommunismen har mördat miljontals människor.

 • Anonymus, vill inte bli hotad 7 maj 2014

  Det verkar som en viss herr Jonas Sjöstedt får ta tag i sitt ungdomsförbund med rejäla nypor nu, innan de gör bort Vänsterpartiet ännu mer.

  Dessa bortskämda överklassglin som tror de är så intelligenta, pålästa, medvetna gör ju bort sig så det står det härliga till. Snacka om att göra självmål. Och detta under en brinnande valkampanj... Inte lätt för Sjöstedt då.

  Vilka stjärnor... Barnrumpor är vad de är, som tror de är hårda revolutionärer. Ska hylla våldsvänstern... Men när de själva hamnar i blåsväder, då springer de. Sen påstår de att de är så utsatta... De kan ju pröva livet som SD:are en vecka, om de törs. Behöver inte anamma politiken, bara utge sig för att vara från SD. Sen ska de få se på utsatthet.

  Jag hoppas att Vänstern fortsätter på inslagen väg och fortsätter att stänga ute dessa våldshetsande glinen så man kan ta Vänstern på allvar igen.

 • Davve 7 maj 2014

  Är man förvånad?
  Jonas Sjöstedt framstår oftast som en mycket lugn och sansad politiker och många som lyssnar på honom kan få den uppfattningen att Vänsterpartiet skulle vara ett "snällt parti". Här har vi dock svaret, folk inom partiet som aktivt vill stå på våldets sida och som inte ser några som helst problem med det. Man kan ju undra vad man egentligen skulle finna för filurer inom paritet om de hade hårdgranskats av media som SD ständigt blir...

 • Aldrig mer S 7 maj 2014

  Glöm aldrig bort att ett antal partiledare och riksdagspolitiker stått i samma manifestation som dessa våldsbejakande individer.

  Glöm aldrig bort att vissa politiska ungdomsförbund gått i samma demonstrationståg som dessa våldsbejakande individer.

  Ni extremsocialister har ett och annat att förklara.

  • Aldrig mer S 8 maj 2014

   Saknade lite vinklingen om varför Stefan Löfven från S, tillsammans med företrädare för andra partier, gått i demonstrationståg hand i hand med RF och anhang. Samt mer kopplingar till Ung Vänster och den interna debatten om man skall stödja RF öppet eller ljuga om det. Samt Aschbergs och andra journalisters direkta och indirekta inblandning förstås.

   En annan kritik är att sidan kallas inte för "kommunister".

 • Skandal 7 maj 2014

  Om ett företag går back 300 miljoner är dess ekonomi körd i botten. Om en kommun (Malmö)i Sverige går back 300 miljoner så är finanserna goda och framtiden ljus. Endast i PK-Sverige. Sista utposten för Europas idioter.

 • Företagare 7 maj 2014

  Vänsterpartiet aspirerar på att få sitta med i en regering och få ministerposter om det blir en röd-grön valseger. Starka krafter inom partiets ungdomsförbund anser att politiskt våld är försvarligt och har nära band till våldbejakande, terroristliknande grupperingar inom den antidemokratiska våldsvänstern. Detta är en alarmerande signal om hur illa ställt det är med demokratin i Sverige.

  Samtidigt ägnar politiker, massmedier och tongivande debattörer i "gammelmedia" energi åt att diskutera påstått "rasistiska" kakor...

  • anonymus 11 maj 2014

   Politikerna spelar rysk roulette med befolkningens trygghet och välfärd som insats. De vet att experimentet är dömt att misslyckas. De vet att de själva har bäddat för splittring av det svenska samhället och vad den amerikanske statsvetaren Samuel P Huntington (1927-2008) kallar civilisationernas krig. Det vill säga: långvariga och uppslitande konflikter mellan olika kulturellt, etniskt och ideologiskt betingade grupperingar som kommer att leda till samhällets sönderfall.
   ”Kombinationen av helt öppna gränser, ett generöst välfärdssystem och en arbetsmarknad med höga ingångslöner och andra spärrar för inträde är katastrofal, såväl socialt som finansiellt. Ledande politiker inom alla ansvarsbärande partier, inte minst socialdemokratin, förstår det. Säkert även en och annan journalist. Men inför offentligheten, när det bränner till, tar den politiska korrektheten över. Ingen får sjunga i disharmoni med änglarna”

  • Sven 8 maj 2014

   Du missuppfattar och blandar ihop vänsterextremister med Vänsterpartiet. Vänsterpartiet har definitivt inget att göra med någon typ av extremism. Vänsterpartiet står för en normal och sund medmänsklighet vilket tyvärr är en bristvara i dagens samhälle.

   • Företagare 11 maj 2014

    I stället för isolering bjuds vänsterns antidemokrater in i värmen och deras dåd omges av ett förlåtande ljus. I Kärrtorp demonstrerade stora delar av det offentliga Sverige sida vid sida med Revolutionära Fronten och AFA, och på scenen uppträdde hiphopgruppen Kartellen som går i armkrok med våldsvänstern. Samma Kartellen hyllades för övrigt på Grammisgalan med knutna nävar av Sveriges samlade artistelit.
    Det är på denna kant som extremismen läcker in i det offentliga rummet. Extremvänstern urskuldas på kultursidor, av akademiker, uppburna debattörer och av ett respekterat riksdagspartis ungdomsförbund.
    Argumentationen brukar bestå av två led: först blåser man upp hotet från den militanta högerextremismen till oigenkännlighet, sedan tonar man ner hotet från våldsvänstern. Hela Europa håller på att falla offer för fascism och nazism, låter man förstå, trots att det inte finns något belägg för den tesen.
    Vänsterextremism däremot utmärker sig främst genom att vara extremt mycket emot rasism, nazism och sexism (AB 16/12).
    Bortsett från det enkla konstaterandet att våld och demokratiförakt alltid är förkastligt, oavsett syftet, så har definitionerna en tendens att glida iväg. Kretsen av förhatliga fascister växer lätt.
    Inför valet 2006 attackerades Centerpartiets lokaler av vänsterextremister som uppenbarligen ansåg att partiets arbetsmarknadspolitik uppfyllde det fascistiska kriteriet. I Eskilstuna har liberalen Fredrik Nykvist och moderaten Rebaz Sanar klassats som "arbetarfientliga" och därmed blivit legitima måltavlor för våld och hot.
    I ett brev till en medlem i Liberala partiet underströk Revolutionära Fronten sin poäng: "Detta var endast en liten försmak av vad som kommer att hända om ni gör några fler försök att etablera er här i Eskilstuna. Vi kommer aldrig att acceptera liberal politik eller andra angrepp på arbetarklassen."
    Men det är inte bara liberaler och moderater som anses förhatliga nog för att bekämpas med våld. Även myndighetspersoner utgör fienden. I höstas attackerades två chefer vid Arbetsförmedlingen i Malmö med ammoniak i sina hem. Bakom attacken stod aktionsgruppen Autonoma Arbetare i Skåne som motiverade hembesöket med att "direkta angrepp på chefer, politiker och kapitalister är den bäst lämpade metoden utifrån dagens situation".
    Migrationsverket utsätts sedan flera år tillbaka för en systematisk våldskampanj. Kontor attackeras med färg, glasrutor krossas, fordon förstörs och så vidare. Bara i fjol rörde det sig om 27 polisanmälda fall.
    Det är så våldsvänsterns rätta ansikte ser ut. Ändå tiger stora delar av vänsteretablissemanget still. Upprördheten över attackerna mot Migrationsverket, exempelvis, verkar lysa med sin frånvaro med undantag för en skarp krönika av Jan Guillou (AB 23/2 ). Och när SVT visar bilder på yxor i dörrar och misshandlade gästarbetare riktas vreden i första hand mot public service.
    Det säger något om samhällsklimatet. Något håller på att ske på vänsterkanten - en radikalisering som i växande grad påminner om 70-talets sekterism. Bland anti-rasister, radikalfeminister och vänsteraktivister i allmänhet tycks den rätta läran bli allt snävare.
    Avsteg brännmärks, public service anklagas för att gå extremhögerns ärenden och fascismen påstås stå för dörren. I anti-rasismens namn görs pigmentanalyser för att bedöma vilka debattörer som har tolkningsföreträde i olika frågor.
    Det är i detta samtalsklimat som Janne Josefsson kan anklagas för att vara nazist, som Sveriges Radios vd Cilla Benkö måste bedyra att hon inte är rasist och som Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski påstås normalisera nazismen efter att ha publicerat en invandringskritisk annons.
    Vänstern får se upp så att den goda kampen mot rasism och högerextremism inte kör ner i diket.

   • Företagare 11 maj 2014

    Det mest intressanta med veckans ”Uppdrag granskning” om våldsvänstern var inte själva programmet. Mycket av det råa våld som kartlades är redan känt. Det verkligt intressanta var i stället reaktionerna.
    I stället för att fördöma vänstervåldet började anklagelserna hagla - mot ”Uppdrag granskning”. Programmet är partiskt. Det borde inte ha sänts, i alla fall inte i anslutning till programmet om det nazistiska våldet. En medarbetare på Sveriges Radio twittrade till och med att Janne Josefsson borde komma ut som nazist.
    Här hade vänsteretablissemanget chansen att entydigt ta avstånd från våldsverkarna och idka självrannsakan. I stället såg man ett nytt tillfälle att ge sig på SVT för dess påstådda medlöparjournalistik.
    Det är beklämmande.

   • Aldrig mer S 9 maj 2014

    På onsdagen gjorde nio medlemmar i Vänsterpartiets ungdomsförbund klart att man stödjer den vänsterextremistiska terrorgruppen Revolutionära Fronten, vars verksamhet synades av Janne Josefsson i SVT Uppdrag Granskning. Malcom Kyeyune, distriktsordförande för Ung Vänster i Uppsala, vidareutvecklar sina tankegångar kring RF för Sveriges Radio.

    – Det är ju synd att det är så, ja. Men jag skulle säga att de behövs. Och jag har liksom inget som helst problem med att kalla dem kamrater om de är de enda som står mellan en och någonting liknande som i resten av Europa, säger han.

    Någon anledning till att ta avstånd från terrorgruppen anser han inte finns. “RF har ju sina brister, det har alla organisationer” menar han vidare.

   • Mr Sound 8 maj 2014

    Du är, på ren svenska, en hycklare. I fjol i november arrangerade vänsterpartiet tillsammans med bla RF en gemensam demonstration. Att ens vilja ha en grupp med våldsverkare vid sin sida måste tyda på en sak, att vänsterpartiet sluter upp bakom det våld som vänstern står för.

    Men som redan nämnts brukar det gå väldigt bra att sätta högerextremister och SD i samma fack, det om något beskriver den härdsmälta vissa lider av.

   • Peter F 8 maj 2014

    Inte Vs ungdomsförbund i alla fall.........http://nyheter24.se/debatt/768193-nio-kvinnor-fran-ung-vanster-rf-och-afa-ar-vara-kamrater

   • Lise 8 maj 2014

    Precis; blanda inte ihop Vänsterpartiet med vänsterextremism. Blanda heller inte ihop högerextremism med SD!

  • Bra Uppdrag granskning!! 8 maj 2014

   Nu är det myror i brallorna på Expo, AB, Expressen, Vänsterpartiet, Ascberg, Mona S, Åsa L,Jonas S mfl.

   för att inte tala om Expressens samarbete med vänsterextrema Researchgruppen med kopplingar till, och ett våldsamt förflutet i, samma grupperingar.

   Tidigare har vänstervåldet pekats ut som det största hotet mot det demokratiska samhället, något som bekräftades i programmet där en journalist som granskat extremvänstern bedömde att den står för 95 procent av våldet.

   Samtidigt sattes ljus på vänsterns totalt verklighetsfrånvända världsuppfattning i form av den dömde rapparen Sebastian Stakset. Och Södertörns högskola, ökänd för sin vänsterhållning och allmänt usla kvalitet samt fusk bland eleverna, skämdes om möjligt ut ännu mer då Magnus Wennerhag säger sig ha studerat de extrema rörelserna men inte hört talas om RF och samtidigt pekar ut extremvänstern som några slags demokratins riddare.

   och vi bara hoppas att Janne Josefsson inte viker ner sig för drevet som garanterat kommer.

   • Älgjägarn 9 maj 2014

    Tyvärr har det ju blivit så, att det som kan beskrivas som "nazistiskt" våld blivit inte bara mer omoraliskt, utan också ett värre brott rent juridiskt än vänsterväld.
    Vi såg i UG hur de här väldsverkarna från RF kom undan med oftas ganska blygsamma straff, medan en "nazist" i Umeå riskerar 5 års fängelse för att ha gjort en s.k. "Hitlerhälsning", alltså något som inte skadat någon. Vissa grupper har drivit det här med sådana hälsningar så långt att de känner sig så oerhört kränkta att det skulle vara värre än om de överfölls och blev sparkade på och hoppade på- Märkligt hur samhället blivit. Brott borde straffas efter sin svårighetsgrad, inte något annat.

   • Helena 9 maj 2014

    Rekommenderar Brita Svenssons krönika i Expressen idag. Hon reagerar som de flesta normala och mogna människor. Hoppas alla andra som såg UG och som hör den här personen gör det också. Vänsterhuliganerna är som Don Qujote och Sancho Panza som slogs mot väderkvarnar. Det finns nämligen inga nazister eller rasister i Sverige annat än möjligen ett litet antal unga som är precis lika förvirrade som vänsterhuliganerna fast åt andra hållet. Det är som en cirkel - tokerierna möts på andra sidan. Det är bara att hoppas att både de och media växer upp.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Umeå. I går marscherade fyrahundra Umeåbor genom centrum i solidaritet med Umeås…

Larm om brand i parkeringshus

Umeå. Enligt ett larm till SOS så ska det brinna i ett parkeringshus på…

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern som flög över centrum gjorde. Den…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals personer deltar i kippavandring

Hundratals personer deltar i kippavandring

Nyheter. Flera hundra personer är på plats för att delta i en kippavandring i…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91