Detta är en opinionstext publicerad i Folkbladet. Skribenten svarar för åsikter i artikeln. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär.

Vi skäms för landstingets ledning

Folkets röst.
Öppet brev till landstingsdirektör Anders Sylvan och övriga i ledningen för Västerbottens läns landsting.
Folkbladet Redaktion
Uppdaterad 19 mars 2014 kl. 11:55

Hej Anders, vi blir mycket ledsna och upprörda över din reaktion på händelsen på Geriatriskt centrum på Norrlands Universitetssjukhus när Sverigedemokraternas partiledare besökte NUS onsdagen den 12 mars.

Vi tar det från början. Vi antar att någon i Åkessons stab kontaktade er ett bra tag innan besöket ägde rum och att någon i landstingets ledning har godkänt att det här besöket ska äga rum. Var togs detta beslut? Hur valdes Geriatriskt centrum ut för besöket? Hade Geriatrikens ledning godkänt beslutet? Hade fackföreningar som är representerade på arbetsplatsen informerats? Hade patienternas säkerhet undersökts?

Först samma morgon som besöket får personalen information om besöket. Det är fortfarande ingen som frågar personalen om deras åsikt. Personalen upplevde obehag inför besöket. Under förmiddagen protesterar några ur personalen genom att sätta upp antirasistiska budskap i trapphus och hissar. Dessa rivs ner av någon av cheferna på kliniken. När Åkesson med sällskap anländer till Geriatriskt centrum möts han av både anställda, studenter och andra personer som vill visa sitt motstånd. Några av oss var där. Vi hade fått veta av personal på den geriatriska kliniken att de inte ville ha besök av Åkesson, för att de inte vill kunna användas i SD:s valrörelse. Ett par av oss stod med papper där det stod "Sverigedemokraterna - Nej tack! Inga rasister på vårt sjukhus". När Åkesson klev in genom entrén sa vi att han inte var välkommen.

Det var vårt sätt att visa att SD:s politik, för vilka han är den främsta företrädaren, inte är förenliga med vårdens grundläggande värderingar. I likabehandlingsplanen för Västerbottens läns Landsting står det att vi inom VLL "arbetar i och för ett mångkulturellt samhälle och mot främlingsfientlighet och rasism". Vidare kan vi läsa att "medarbetare motverkar aktivt alla tendenser till och uttryck för diskriminering i sin dagliga verksamhet." Men på grund av vår protest mot SD blev några av oss hotade med uppsägning av Säpo och av landstingets säkerhetsansvariga. De bad oss tänka över om vi ville ha kvar vår anställning inom VLL och berättade att de skulle rapportera vår protest till våra chefer.

Vi rapporterar dem nu, här, själva. För vi står alltid upp för våra antirasistiska värderingar och vi har en demokratisk rätt att yttra dessa, även på vår arbetsplats och vårt sjukhus. Vi är offentligt anställda och åtnjuter som sådana både yttrandefrihet och meddelarfrihet, något vi är både stolta över och rädda om.

När Åkesson sedan skulle besöka en patientavdelning på kliniken blev han stoppad av en läkare som sa att han inte var välkommen för att han äventyrade patientsäkerheten. Läkaren förklarar i en intervju att besöket gjorde personalen orolig och att detta påverkade patienterna. I din replik till Läkartidningen kritiserar du läkaren och säger att han, genom att stoppa Jimmie Åkesson, gjorde sin arbetsplats till en politisk arena.

Men vem var det egentligen som gjorde Geriatriskt centrum till en politisk arena i onsdags? Ett besök av en av riksdagens mest kontroversiella politiker gör platsen till en politisk arena.

Åkesson är företrädare för ett parti som har sina rötter i fascistiska värderingar och organisationer. Ett parti som hade öppna fascistiska åsikter när Jimmie Åkesson gick med 1995. I dag har fasaden snyggats till. Men det är fortfarande ett parti som beskriver invandring som ett hot mot landets välfärd och trygghet. Och vi har tappat räkningen på alla de grova rasistiska uttalandena som kommit från SD-politiker. SD kan snygga till sin fasad och ta avstånd från sin fascistiska historia, men SD:s politik delar upp "svenskar" och "invandrare" och i sin framtidsversion strävar de efter att behandla dessa grupper olika, det än en rasistisk politik.

Umeå är en stad som gång på gång har visat upp att vi inte välkomnar åsikter som gör skillnad mellan människor. Vi är stolta över att bo i Umeå och över att personalen försökte sätta stopp för Åkessons besök på avdelningen. Men vi skäms över att höra landstingsdirektörens uttalande. Vi hoppas innerligt att du som landstingsdirektör fortsättningsvis tar avstånd från de åsikter som Åkesson representerar och därmed bidrar till att vi även nästa mandatperiod får ha ett landsting som styrs av partier med demokratiska åsikter.

Ida Linander
Doktorand och underläkare
Annika Enmark
Sjuksköterska Ålidhems HC
Daniel Etcheverry Thomsson
Sjuksköterska Geriatriska kliniken, VLL
Jessica Åhlin
Läkare Allmänmedicin, VLL
Gunnar Hansson
Sjuksköterska Infektionskliniken VLL
Linda Sundberg
Leg. Psykolog och doktorand, VLL
Åsa-Maja Augustsson
Läkarstudent
Kerstin Eilers
Läkare Ålidhems HC
Helena Gynne
Läkare Vännäs HC
Lovisa Hognert
Leg. Psykolog, VLL
Lisa Nordlund
Leg. Psykolog, VLL
Mattias Hedman
Leg. Psykolog, VLL
Stina Salander
Läkare Vännäs HC
Kent Johansson,
Läkare Ögonkliniken, VLL
Aina Norén Selberg
AT-läkare, VLL

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten