Nyheter

Martha Årets kämpe 2013

Publicerad 20 december 2013

Nyheter. Martha Ehlin kämpade emot sin cancer och besegrade döden. I dag kämpar hon för att alla som står på väntelistan ska få samma chans som henne och för att vi skall få fler hjältar som säger JA till organdonation i Sverige.

Martha Ehlin är, av Svenska Hjältar juryn, utsedd till Årets Kämpe 2013 för sin kamp för livet och för sin kamp för alla de som står på en väntelista idag och i framtiden.

– Det är en ära. Men den sanna hjälten är den person som sa ja till att donera – så jag fick leva, säger Martha.
Svenska Hjältar är en kampanj som Aftonbladet driver för sjunde året i rad för att lyfta fram och hylla vardagshjältar – människor som på olika sätt gör bra saker för andra, utan egen vinning. Svenska hjältar hyllar människor som gjort något extra för någon annan. Det kan vara stort eller litet, det kan vara en person som räddat någon, stått upp för en åsikt, hjälpt till under lång tid eller på olika sätt varit ett stöd eller en eldsjäl. Under hösten har svenska folket nominerat sina vardagshjältar.

Årets kämpe

Svenska Hjältar Juryns motivering: Martha Ehlin är utsedd till Årets Kämpe 2013 för sin kamp för livet och för sin kamp för alla de som står på en väntelista idag och i framtiden.
Det var vid 30 – års åldern som Martha fick en ovanlig cancerdiagnos som vände Marthas liv upp och ner. Behandlingsalternativet skulle också visa sig vara ovanligt. För att avlägsna hela tumörvävnaden skulle hennes magsäck, bukspottkörtel, lever, tolvfingertarm och tunntarm behöva bytas ut.
– Tiden på väntelistan var en levande mardröm och det var en lång kamp för livet, säger Martha.
Men efter nio månader av dödsångest, skräck, hopp och förtvivlan ringde telefonen till slut och Martha opererades och vann livet åter. Det liv hon fick tillbaka, för att någon annan sa ja till att donera sina organ efter sin död, vill hon ägna åt att hjälpa andra som befinner sig i – eller en dag kommer att befinna sig – i samma situation som hon själv.
Hon vill att alla som behöver nya organ – i dag står cirka 800 personer på väntelistan – ska få samma chans som hon själv.
–Det är mitt sätt att säga tack. Att ge tillbaka det jag har fått, säger Martha.
Martha har tillsammans med Peter Carstedt grundat MOD – Mer organdonation, och de kämpar för alla som står på en väntelista idag och i framtiden. Deras engagemang går inte att ta miste på. MOD vill att organdonationsfrågan ska bli mer levande och närvarande i samhället och att den skall vara mer positiv, ungdomlig och modern.
Idag lanserar MOD även ett nytt projekt för att sprida kunskap och förståelse för organdonation och för att fler skall göra sin vilja känd. ”Filmerna vi aldrig vill visa” är en film där man får man följa tre personer som står på en väntelista när de spelar in var sitt avsked om deras väntan på organ blir för lång. Filmen lyfts fram under Svenska Hjältar galan som sänds den 20:e december kl 20.00 på TV 4.
– Det känns fantastiskt att få denna utmärkelse och det betyder mycket för mig personligen och för MOD, men det är alla människor som säger JA till organdonation som är hjältar och det är alla människor som står på en väntelista som är de riktiga kämparna, säger Martha.

Två fall av misshandel

Nyheter. Polisen har på kort tid fått rycka ut till Rouge i Umeå där man haft två fall…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se bilderna från valborgsfirandet

Se bilderna från valborgsfirandet

Nyheter. ”Vintern rasar” sjöng kören. Men temperaturen visade på motsatsen….

Två till sjukhus efter krock

Nyheter. Händelsen inträffade strax efter klockan 21 vid Bolidenvägen och…

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Inlandet. Margot Wallström (S) gästar 16 maj Vilhelmina.
– Det är storslaget, säger…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91