Nyheter
Curt Dahlgren Det här gänget jobbar just nu intensivt inför den stora förändringen för Folkbladet,

Tidningarna går in i nästa fas

Publicerad 16 oktober 2013 (uppdaterad 17 oktober 2013)

Nyheter. På tisdag nästa vecka lanserar Folkbladet sin nya webbsatsning.
Folkbladet.nu kommer då att innehålla betydligt mer material än tidigare, material som enbart tidningens prenumeranter får tillgång till.

Folkbladet är inte ensam om att genomföra en sådan här förändring. Runt om i Sverige och i övriga världen börjar dagstidningar ta betalt för nyheter på webben.

Inte en dag för tidigt, tycker Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

-Upplagorna för svensk dagspress minskar med några procentenheter per år. Om man drar ut kurvorna för upplageutvecklingen så visar de att man måste skaffa läsare och intäkter från andra källor. Då är det naturligt att satsa på det digitala som komplement till papperstidningen, säger Melesko.

Hur resonerar tidningarna?

-Det går inte att fortsätta förse ickebetalande läsare med samma bra material som man har i papperstidningen, som dessutom är aktuellare än det i tidningen.

2013 och 2014 tycks bli åren då allt fler svenska tidningar börjar ta betalt på webben. Varför händer det just nu?

-Därför att tillräckligt många tidningar till sist har insett att man måste göra det. Det krävs pengar och resurser för att producera kvalificerad journalistik, det måste läsarna betala för. Det tycker jag är självklart.

Varför har tidningar gett bort sitt material under så lång tid?

-Det är obegripligt, om jag ska var riktigt drastisk. När nätet började växa och tidningar byggde upp sina hemsidor var det ingen som funderade på att ta betalt för nyheterna. ”Vi har ju materialet i tidningen, då kan vi lika gärna lägga ut det på webben.” Det var innan upplageminskningarna hade börjat bli så tydliga.

Fler förklaringar?

-Genom att lägga ut material på hemsidorna trodde tidningarna att man skulle få så mycket trafik att annonsintäkterna skulle kunna flyttas över från papperstidningen till nätet. Men så har det inte blivit och nu har tidningarna nått en punkt när det är räkenskapens dag.

Hur ser det ut i en internationell jämförelse? Är svenska tidningar tidigt ute med att ta betalt på nätet?

-De är varken sena eller tidiga, men de borde ha vaknat mycket tidigare. Det har funnits tydliga tecken i skyn att man måste göra något. Sverige har dessutom en tradition av internet och bredbandsuppkoppling som många andra länder inte har som innebär att man borde ha varit tidigt ute.

Det finns olika sätt att ta betalt för nyheter på webben. Folkbladet har valt en lösning, andra tidningar väljer andra varianter. Vilken lösning är bäst?

-Det finns inget rätt eller fel. Varje tidning och tidningsföretag måste pröva sig fram och hitta en avvägning mellan vad som ska vara fritt och vad man ska ta betalt för.

Faedreneslandet i Norge nämns som ett före- döme, som tack vare sin digitala satsning har lyckats bromsa upplagetappet. Är Faedreneslandet ett bra exempel?

-Det finns andra tidningar som har exakt samma lösning. Faedrenes- landet är inte unik men har däremot varit väldigt aktiv med att marknadsföra de lösningar som man skapat och lanserat. Marknadsföringen är en del av Faedreneslandet framgångsförklaring.

Finns det ändå någon gemensam nyckel till framgång?

-Det är viktigt att förmå sina prenumeranter att aktivera sina abonnemang och börja ta del av tidningen digitalt.

Papperstidningars upplagekurvor pekar neråt. Finns det något som tyder på ett minskat intresse för nyheter?

-Nej. Det som har hänt är att tidningar har vant läsare vid att nyheter ska vara gratis. Det kommer att bli jättetufft att vända attityden. Jag tycker att tidningsbranschen har varit dålig på att pedagogisera att det faktiskt kostar pengar att ta fram ett kvalificerat nyhetsmaterial.

Hur nära förestående är papperstidningens död?

-Dagstidningen i pappersform kommer att finnas kvar under en överskådlig tid. Men vad överskådlig tid är vill jag inte definiera.

 

Totalt 15 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Annica 20 oktober 2013

  LÄGG AAAAAV!?

  Så man tänker sluta att bedriva vänsterpolitik nu då?

  Skall man börja att belysa makten? Granska och hålla sig till fakta om vad som hänt så att folk slipper att vända sig till Flashback för att få resten av storyn?

  Är det peristrojka på gång -Äntligen?

 • Gusten 16 oktober 2013

  Hoppas att alla stavfel och felaktiga ord försvinner.

 • Christer Ö 16 oktober 2013

  Önskar Folkbladet lycka till. Tror dock att metoden inte är så lätt genomförbar i praktiken. Det finns en liten möjlighet att låta människor prenumerera online via app till enhet för låg kostnad nå allt material papperstidningen visar, modell Aftonbladet.

  Så länge möjligheten finns att abonnera på tidningen digitalt till låg kostnad går det att vänja om läsare att läsa morgonnyheterna via surfplatta och samtidigt dra in en stor mängd nya läsare.

  Abonnenter av papperstidningen måste givetvis få den digitala varianten ingående i sitt abonnemang utan extra kostnad, en invänjning till ny media.

 • Alla vägar leder till Rom = Internets struktur 16 oktober 2013

  Det är tråkigt att inte Folkbladet väljer andra vägar precis som umenytt.se återuppstånden igen med community.

  Folkets Nyheter där alla är med har en möjlighet att växa sig stora och inte ta betalt för webb material.

  Det kostar inget att prenumerera via RSS, en tjänst som är vedertagen internationellt och läses tillsammans med folkets egna integrering.

  Den som granskar umenytt.se ser hur framtiden måste se ut, betalas kanske senare via annonser, dock inte via abonnemangs betalning eller liknande. Umenytt.se är under utveckling nu men visar klara riktlinjer på hur information kan presenteras

 • Bulken 16 oktober 2013

  Där drog ni spiken i kistan...

 • Linus 16 oktober 2013

  Tyvärr har journalistkåren seglat upp som den mest förljugna yrkeskåren i det här landet och det straffar sig förr eller senare. En halv sanning är alltid en hel lögn och här passar journalistkåren in som handsken för det är just det dom i bästa fall pysslar med för mestadels är det knappt kvartssanningar som serveras.

  Huvudparten av journalistkåren borde skämmas ögonen ur sig.

  • Jan Sandström 17 oktober 2013

   Du missade politiker :-)

 • djurvän 16 oktober 2013

  När jag kan läsa sanningen om alla brott,bedrägerier mm i en vanlig svensk dagstidning då först då kan jag tänka mig att betala för mig,ett exempel från igår bara 40-50 personer slogs hejvilt på ett lekland tidningarna vinklade det till att familjen Larsson slogs med Anderssons från grannbyn.

  • Fredrik 20 oktober 2013

   De flesta journalister är inte invandrarfientlig som du är "djurvän". Kanske därför.

 • klantverkare 16 oktober 2013

  En vanlig låginkomsttagare borde ha råd att läsa 7-8 tidningar per dag obehindrat, och hur ska man göra för att läsa utländska tidningar. Allt har blivit för tillkrånglat.

  • Hasse 16 oktober 2013

   Hej. Vet inte vart du bor men kolla med ditt bibliotek. Skulle inte förvåna mig om du kan läsa altifrån 10 till 150 olika tidningar där beroende på kommun och bibliotek. Gratis självklart. Håll till godo !

 • GrinOlle 16 oktober 2013

  Är inte reklamintäkterna den frälsare som påståtts förut? Ja, för min del är det antingen eller. Antingen betalar jag för min papperstidning och då ska den ha informativa och språkriktigt välskrivna nyheter och inga infogade reklamblad. Eller som jag nu haft det en tid, så uthärdar jag reklamen här och erhåller därmed eventuella nyheter på utbytet. Att både betala och påtvingas buntvis med reklam är inget alternativ. Tack för den tid som varit.

  • Jan Sandström 17 oktober 2013

   I papperstidningen är det väl reklam så det förslår.
   Men jag förstår att folk blir irriterade då de avsagt sig reklam men ändå får inlagor i dagstidningen.
   Här på nätet kan man använda filter som tar bort reklam från webbsidor, åtminstone om man använder Firefox som webbläsare och installerar Adblock.
   Det tar lite tid att första gångerna lägga in en blockering men sedan fungerar det fint.
   Jag har ingen eller väldigt lite reklam när jag läser VK och VF, andra tidningar är onödigt för mig att läsa.

   Men hur är det när du handlar då, då betalar du ju för den reklam affären skickar ut, den...

 • babar 16 oktober 2013

  Medierna börjar vara desperata nu när det krisar sig, tyvärr så fattar dom inte varför utan fortsätter på samma bana.
  Folket har nu börjat förstå att vi blivit förda bakom ljuset under alla dessa år och söker sig till alternativa medier för att få reda på hela sanningen om vad som pågår i vårt land.
  Den tidning som blir den första att börjar vara ärliga kommer öka sina upplagor rejält, en sån tidning skulle vara oerhört uppskattat bland folket.
  Tyvärr så vågar nog ingen tidning gå emot etablissemanget.

 • nisse 16 oktober 2013

  Det finns och kommer alltid att finnas GRATIS alternativ på nätet såväl som i pappersform.

  Jag kommer ALDRIG att betala för något på nätet som dessutom påtvingar mig reklam.

  På nätet finns dessutom tidningar som inte filtrerar nyheterna genom det politiskt korrekta filter som ligger som en unken filt över övriga media, det är dom nättidningarna som är dom stora vinnarna här, dom och den ofiltrerade sanningen förstås.

  Tack VF

Två fall av misshandel

Nyheter. Polisen har på kort tid fått rycka ut till Rouge i Umeå där man haft två fall…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se bilderna från valborgsfirandet

Se bilderna från valborgsfirandet

Nyheter. ”Vintern rasar” sjöng kören. Men temperaturen visade på motsatsen….

Två till sjukhus efter krock

Nyheter. Händelsen inträffade strax efter klockan 21 vid Bolidenvägen och…

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Inlandet. Margot Wallström (S) gästar 16 maj Vilhelmina.
– Det är storslaget, säger…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91