Detta är en ledartext publicerad i Folkbladet. På ledarplats framförs socialdemokratiska värderingar. Ledarskribenten svarar för åsikter i artikeln.

Maja Nordström: Jämställdhet ger fotbollsproffs

Åsikter.
Ett stort arrangemang som fotbolls-EM betyder folkfest. Men det passerar tydligen inte obefläckat. Redan efter några dagar handlar nyhetsrapporteringen mer om hatet mot kvinnor än om fotboll.
Folkbladet Redaktion
Publicerad 13 juli 2013 kl. 02:13

Fotbollens smutsiga historia gör sig påmind genom det massiva hat som en liten grupp kvinnohatare uttrycker. Det är raka paralleller till historiska kommentarer om kvinnor som spelar fotboll.

Sveriges första match mellan två damlag gick av stapeln 1918 och kommenterades efteråt i tidskriften nordiskt idrottslif: "Det finns icke ord nog starka att fördöma kvinnlig fotboll - om flickorna eller deras förespråkare vilja tagas på allvar. Gärna må de klä sig i gymnastikbyxor och sparka till en lämplig boll då och då, men för all del, icke under anspråk på att detta skall hava något med fotbollsspel att göra. Redan en hel del annan kvinnlig tävlingsidrott är fullkomligt förkastlig och den förkastligaste av dem alla skulle den kvinnliga fotbollen bliva." (Jonny Hjelm i SvD 2013-07-07)

De senaste dagarna har nyheter och media haft fullt upp med att fördöma. Skarpast av alla är Ida Ali-Lindqvist, sportredaktör på Feministiskt perspektiv som har gjort en polisanmälan under brottsrubriceringen störande av allmän ordning. "Det är ett kvinnohat helt enkelt och vi måste börja anmäla såna här saker. Vi måste få till stånd en lag där det helt enkelt är förbjudet att hata kvinnor."

Anders Sundell är statsvetare och gillar att göra grafer. Under Sveriges premiärmatch mot Danmark sprids en av hans senaste alster på twitter. Där har Sundell tagit FN:s "gender Inequality Index" och vänt på siffrorna så att höga värden representerar jämställdhet och slagit ihop det med damfotbollslandslagens ranking i Uefa.

Jämställdhet ger enligt sambandet bättre förutsättningar för damfotboll. Sverige är bland de bästa i Europa i båda kategorierna.

Att kvinnor tillåts spela fotboll som stora stjärnor är en del av hur jämställdheten förändrar vårt samhälle. Samtidigt är det just detta som verkar provocera, att kvinnor kliver upp i rampljuset och tar lika mycket plats som män. Ja, utrymmet är större än förut. Men som vanligt, om en skulle vända på steken och fråga sig hur mycket utrymme män får, då blir jämförelsen löjlig.

Inför fotbolls-EM skrev Jonny Hjelm, professor i idrottshistoria vid Umeå universitet i SvD om hur kvinnor och fotboll är en historia av förtryck. Hjelm beskriver just detta fenomen att kvinnor som gör saker är okej så länge de inte tar utrymme, uppmärksamhet eller pengar från männen.

Nu är det just vad som händer, på bred front i samhället och sen en lång tid tillbaka om en inte bara ser till fotboll.

"När det inte längre är möjligt att utestänga kvinnor från det som tidigare varit manligt kodade aktiviteter blir det, som den norska socialpsykologen Hanne Haavind visat, nödvändigt att upprätthålla principen om den relativa underordningen." (Jonny Hjelm i SvD 2013-07-07)

Motståndet mot förändringar är alltid som störst från de som känner att deras positioner är hotade. Därför har vi de senaste åren haft en brinnande debatt mellan feminister och antifeminister som försöker göra statsfeminism, feminism och kvinnligt kodade ord till skällsord. Men ärligt talat, vem tror de att de kan skrämma?

Tror kvinnohatarna att de kan få fotbollsspelare att lägga skorna på hyllan? De som tycker att kvinnor tar för mycket plats, tror de att kvinnor kommer börja ursäkta sig och be att få gå hem?

Tror någon på allvar att vi kommer se massuppsägningar och kvinnor som blir hemmafruar igen?

Oavsett vad vi tycker om det är hemmafrutrenden bara ett epitet för en entreprenör (som ofta tjänar mer än sin man).

De som tror på jämställdhet och upplever hur bra det är kommer inte sluta kämpa för jämställda löner, bättre arbetsvillkor, de kommer inte sluta tycka att det är ballt med kvinnliga idrottsstjärnor, de kommer vara tokstolta över Fischers fantastiskt snygga nick och första mål i EM-turneringen.

Tror kvinnohatare att män som är hemma med sina barn kommer sluta när de väl fått en självklar del av kakan? Så här ser förändring ut, den må göra ont för vissa, men när den väl skett är den en självklarhet.

Och som Hjelm avslutade sin artikel, 2013 är året då svensk damfotboll blir nationalsport. Det här är den sista striden där motståndet flämtar till.

Tränaren för det handbollslag som var en av dem som spred hat i veckan sa att det var en kul grej, att han inte grubblade så mycket.

Vad tror han? Ingen kommer börja tycka att det här är kul. Folk är asförbannade.

Ni är polisanmälda och förhoppningsvis snart olagliga.

Maja Nordström

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten