Åsikter

Maja Nordström: Jämställdhet ger fotbollsproffs

Publicerad 13 juli 2013

Åsikter. Ett stort arrangemang som fotbolls-EM betyder folkfest. Men det passerar tydligen inte obefläckat. Redan efter några dagar handlar nyhetsrapporteringen mer om hatet mot kvinnor än om fotboll.

Fotbollens smutsiga historia gör sig påmind genom det massiva hat som en liten grupp kvinnohatare uttrycker. Det är raka paralleller till historiska kommentarer om kvinnor som spelar fotboll.

Sveriges första match mellan två damlag gick av stapeln 1918 och kommenterades efteråt i tidskriften nordiskt idrottslif: ”Det finns icke ord nog starka att fördöma kvinnlig fotboll – om flickorna eller deras förespråkare vilja tagas på allvar. Gärna må de klä sig i gymnastikbyxor och sparka till en lämplig boll då och då, men för all del, icke under anspråk på att detta skall hava något med fotbollsspel att göra. Redan en hel del annan kvinnlig tävlingsidrott är fullkomligt förkastlig och den förkastligaste av dem alla skulle den kvinnliga fotbollen bliva.” (Jonny Hjelm i SvD 2013-07-07)

De senaste dagarna har nyheter och media haft fullt upp med att fördöma. Skarpast av alla är Ida Ali-Lindqvist, sportredaktör på Feministiskt perspektiv som har gjort en polisanmälan under brottsrubriceringen störande av allmän ordning. ”Det är ett kvinnohat helt enkelt och vi måste börja anmäla såna här saker. Vi måste få till stånd en lag där det helt enkelt är förbjudet att hata kvinnor.”

Anders Sundell är statsvetare och gillar att göra grafer. Under Sveriges premiärmatch mot Danmark sprids en av hans senaste alster på twitter. Där har Sundell tagit FN:s ”gender Inequality Index” och vänt på siffrorna så att höga värden representerar jämställdhet och slagit ihop det med damfotbollslandslagens ranking i Uefa.

Jämställdhet ger enligt sambandet bättre förutsättningar för damfotboll. Sverige är bland de bästa i Europa i båda kategorierna.

Att kvinnor tillåts spela fotboll som stora stjärnor är en del av hur jämställdheten förändrar vårt samhälle. Samtidigt är det just detta som verkar provocera, att kvinnor kliver upp i rampljuset och tar lika mycket plats som män. Ja, utrymmet är större än förut. Men som vanligt, om en skulle vända på steken och fråga sig hur mycket utrymme män får, då blir jämförelsen löjlig.

Inför fotbolls-EM skrev Jonny Hjelm, professor i idrottshistoria vid Umeå universitet i SvD om hur kvinnor och fotboll är en historia av förtryck. Hjelm beskriver just detta fenomen att kvinnor som gör saker är okej så länge de inte tar utrymme, uppmärksamhet eller pengar från männen.

Nu är det just vad som händer, på bred front i samhället och sen en lång tid tillbaka om en inte bara ser till fotboll.

”När det inte längre är möjligt att utestänga kvinnor från det som tidigare varit manligt kodade aktiviteter blir det, som den norska socialpsykologen Hanne Haavind visat, nödvändigt att upprätthålla principen om den relativa underordningen.” (Jonny Hjelm i SvD 2013-07-07)

Motståndet mot förändringar är alltid som störst från de som känner att deras positioner är hotade. Därför har vi de senaste åren haft en brinnande debatt mellan feminister och antifeminister som försöker göra statsfeminism, feminism och kvinnligt kodade ord till skällsord. Men ärligt talat, vem tror de att de kan skrämma?

Tror kvinnohatarna att de kan få fotbollsspelare att lägga skorna på hyllan? De som tycker att kvinnor tar för mycket plats, tror de att kvinnor kommer börja ursäkta sig och be att få gå hem?

Tror någon på allvar att vi kommer se massuppsägningar och kvinnor som blir hemmafruar igen?

Oavsett vad vi tycker om det är hemmafrutrenden bara ett epitet för en entreprenör (som ofta tjänar mer än sin man).

De som tror på jämställdhet och upplever hur bra det är kommer inte sluta kämpa för jämställda löner, bättre arbetsvillkor, de kommer inte sluta tycka att det är ballt med kvinnliga idrottsstjärnor, de kommer vara tokstolta över Fischers fantastiskt snygga nick och första mål i EM-turneringen.

Tror kvinnohatare att män som är hemma med sina barn kommer sluta när de väl fått en självklar del av kakan? Så här ser förändring ut, den må göra ont för vissa, men när den väl skett är den en självklarhet.

Och som Hjelm avslutade sin artikel, 2013 är året då svensk damfotboll blir nationalsport. Det här är den sista striden där motståndet flämtar till.

Tränaren för det handbollslag som var en av dem som spred hat i veckan sa att det var en kul grej, att han inte grubblade så mycket.

Vad tror han? Ingen kommer börja tycka att det här är kul. Folk är asförbannade.

Ni är polisanmälda och förhoppningsvis snart olagliga.

Maja Nordström

Totalt 23 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Joel Bergqvist 25 juli 2013

  Blir det olagligt att hata manliga fotbollsspelare efter en katastrofal match också? Kolla in twitter eller liknande när ett herrlag presterat dåligt. Det är om något värre ord som används då, men det bryr du dig nog inte om eftersom det riktas mot män.

  • Christer Ö 25 juli 2013

   Joel du kan inte mästra en av dagens feminister.
   Dom lever i sin egna fantasivärld, en bubbla som snart spricker!
   - Media har krav på objektivitet vilket alla inte förstått.

 • AV 23 juli 2013

  Btw korrelation är inte nödvändigtvis kausalitet. Sätt jämställdhetsindex mot t ex män i vården eller kvinnor i industri. Ju mer jämställt desto mer segregerad arbetsmarknad. Jämställdhetsparadoxen. Något att bita i.

 • AV 23 juli 2013

  Om det ska bli olagligt att uttrycka missaktning mot kvinnor sk kvinnohat bör det ju bli lika olagligt att uttrycka missaktning mot män som grupp? Då skulle en hel del krönikörer bli arbetslösa då ingen ansvarig utgivare med självbevarelsedrift skulle våga trycka några av dagens alster. Tänkte inte på det va? Och vad gäller fotboll. U21 kan vara kul det med.

 • N-O 15 juli 2013

  Problemet för damfotbollen är ju att den är så tråkig och långsam att titta på , vårt damlandslag skulle troligen få pisk av ett gäng hyfsade P18-spelare och då är det svårt att hitta publik .

 • John 14 juli 2013

  Det skrevs om hat. Att gå runt och hata andra människor, oavsett om dom har fel hudfärg, fel kön eller fel åsikt är bara destruktivt för en själv. Jesus definierar hat som mord dvs ett direkt brott mot ett av dom 10 budorden.
  "Den som hatar sin broder är en mördare".
  Jesus sa många bra saker, varför skrivs det aldrig om det?

  • aestus estus 14 juli 2013

   Vissa har svårt för att enligt den tesen får feminister brinna i helvetet ... Nåväl där är uppvärmningen avklarad!

 • John 14 juli 2013

  Dessa evighetsdebatter om absolut ingenting, varför kommer det aldrig debattinlägg om Gud eller Jesus?

 • Christer Ö 14 juli 2013

  Feminister ska bekämpas militant om nödvändigt!

  Detta klientel har redan mördat allt för många sunda familjer.
  Den här skiten är ingrodd i Umeå's väggar!

 • Fredrik 14 juli 2013

  @Maja:...göra det. Ett lag i herrallsvenskan har större publik än hela damallsvenskan har tillsammans. Det genererar inkomst som damlag inte ser röken av. Rättvist? Kanske inte, men så ser det ut. Kan vi förändra det? Ja, men inte imorgon och förmodligen inte i övermorgon heller, men på sikt kan vi det. GENOM att prata om det. Den som tror att vi kommer närmare en jämställd idrott genom krav är ute och cyklar menar jag. Som publik går jag dit jag lockas, inte dit jag tvingas. Och det är publiken som betalar verksamheten och ingen publik betyder ingen verksamhet.

 • Fredrik 14 juli 2013

  @Maja:...och det är detta som vi alla måste förstå. Förändring tar tid. Vi skulle kunna lagstifta att alla fotbollsspelare, oavsett kön, hade samma lön men då skulle det inte finnas kvar några lag på damsidan (och förmodligen herrsidan också) eftersom det inte finns de ekonomiska resurserna på damsidan för att driva igenom detta. Så, vad ger då en lagstiftning? Inget. Och är det fel att företag bara vill sponsra ett herrlag? Kanske det är det moraliskt, men juridiskt är det inte det. Kvinnlig idrott bär sig inte själv, inte än, och framför allt inte damfotboll. De är inte ens nära att...

 • Fredrik 14 juli 2013

  @Maja:...män och kvinnor skiljer sig från varandra i fysik. Och på lika villkor kan inte kvinnor hävda sig i idrotter som kräver fysik på det sättet och kommer aldrig att göra det heller och det är inget vi ska sträva efter, anser jag. Detta eftersom det bara kommer att innehålla "förlorare" på den kvinnliga sidan. Feminismens största problem är inte män som twittrar, det är dem själva. Att tro att kvinnliga idrottare, jämt, genererar lika mycket som män är direkt felaktigt och kommer att vara så en tid framöver. Vi har möjlighet att förändra detta, men det är inget som sker över en natt...

 • Fredrik 14 juli 2013

  @Maja: Det är inte olagligt att ha en åsikt. Och det är inte fruktansvärt att ha det heller. Tvärtom faktiskt. Att inte få ha en åsikt är det vi måste frukta mest. Men till problemet. Det är inte egentligen att kvinnor håller på med idrott, det är feminismens vilja att försöka få det till "lika villkor" när vi alla vet att det är en omöjlighet. Och jag menar inte tankemässigt, jag menar fysiskt. Det är omöjligt att jämföra manlig och kvinnlig idrott. Det går bara inte och vi borde inte göra det för det skapar en orealistisk tanke som inte går att genomföra. Vi kommer inte ifrån att...

 • Börje 14 juli 2013

  Vi skulle ju kunna ha en könsneutral fotboll med båda killar och tjejer. Men risken är väll att damerna i laget skulle få sitta på bänken under viktiga matcher eftersom lagets mål är att vinna, och de kraftigare och snabbare männen överglänser sina kvinnliga lagkamrater.

 • mats 13 juli 2013

  enligt diagrammet skulle Sverige vara det mest jämställda landet i Europa (världen?), och det är väl bra? Jag tror att man skulle få en ännu bättre korrelation om man kopplade jämställdhet mot BNP per capita, eller varför inte mot storleken på ozonhålet över respektive land.

 • Lady 70+ 13 juli 2013

  Att tjejer spelar fotboll gillas säkerligen av ca 99%,typ,"hatet" däremot beror HELT på EXTREM-feministerna,som faktiskt lyckats perfekt i sitt uppsåt att sätta livsstilen "lesbisk" i högsta fokus,som om det vore själva målet med kvinnlig idrott, en värld utan behov av män. Vidrigt!

 • Anna 13 juli 2013

  http://indorablogg.blogspot.se/2013/06/mitt-brev-till-den-svenska-feminismen.html

 • Less 13 juli 2013

  Som vanligt agerar feministerna motståndare mot kvinnor. Dessa förtryckare har nu lyckats vända hela em och dess underbara stämning... det underbara fotbollspelet till nåt annat.

  Feminister har fått all fokus att flyttas från damerna som spelar TILL sina egna påhittade kvinnosaksfrågor.

  Jämnställdhetens och kvinnors värsta fiende stavas FEMINISMEN

  • Christer Ö 14 juli 2013

   Kommentarer om FEMINISMEN accepteras visst inte under detta reportage. När faktum visas raderas det omedelbart, det är för ynkligt! Med dagens utveckling gräver alla feminister sin egen grav och jämställdheten kommer att ta över och Sverige blir något mer demokratiskt. Det går allt fortare åt det hållet ...

  • Nomor hus & hem 14 juli 2013

   Du har så rätt. Ohyran måste bekämpas!

  • Christer Ö 13 juli 2013

   Bland dessa queerfeminister har vi Centrum mot våld i Umeå uppbackat av socialnämnden. Vilket unket sällskap säger jag, luktar mer ruttet än surströmming.

   FEMINISMEN är av ondo!
   Sinnesslöa som inte förstår det borde låsas in, för gott.

   • Christer Ö 13 juli 2013

    Feminister måste kunna lära sig fakta:
    http://tinyurl.com/feministhelvetet

 • Alex 13 juli 2013

  "Vad tror han? Ingen kommer börja tycka att det här är kul. Folk är asförbannade.

  Ni är polisanmälda och förhoppningsvis snart olagliga."

  Fast vänta nu här, inte inkluderas väl han i skara ("ni") som är polisanmälda? Det är klart att det är patetiskt av han att sitta och skriva sådant här på twitter, och han fick betala för sitt provocerande uppmärksamhetshoreri och har gjorts till åtlöje, men det är ju naturligtvis fortfarande en väsentlig skillnad, enligt västerlänsk juridisk tradition, mellan idiotiska och korkade saker och vad som är hot, förtal eller lagförningsbara kränkningar.

Pensionärerna – de stora förlorarna

Folkets röst. Den 23 mars presenterade Socialdemokraterna sitt förslag om sänkt skatt för…

Sextimmarsdag – för att modernt arbetsliv

Sextimmarsdag – för att modernt arbetsliv

Folkets röst. Arbetstidsförkortning ska ses som en maktreform som ger den enskilde löntagaren…

Stora barngrupper gör att mitt barn inte får hjälp

Stora barngrupper gör att mitt barn inte får hjälp

Folkets röst. Stora barngrupper innebär att mitt barn inte får hjälp med toalettbesök.
Mitt…

&quotLagen om anställningsskydd ger inget skydd"

"Lagen om anställningsskydd ger inget skydd"

Ledare. Hur skulle det se ut för dig om du plötsligt blev av med halva din inkomst?…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.