Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Böcker

Dan Browns litterära inferno

Publicerad 25 maj 2013

Böcker. Dan Brown har onekligen hittat en form som funkar, skriver Erik Hammar angående nya boken ”Inferno”

BOK

Dan Brown

Inferno

Översättning: Lena Karlin och Peter Samuelsson.

Albert Bonniers förlag.

Att Dan ”Da Vinci-koden” Brown väljer renässansens största litterära stjärna Dante Alighieris verk ”Den gudomliga komedin” som grund för sitt nya spänningsbygge är helt följdriktigt. Dantes nedstigande i helvetets nio kretsar (och vidare till skärseld och paradis) är inte bara en lyxbuffé av kristen symbolik som gjord för Browns hjälte Robert Langdon, professor i religionssymbolik. 1300-talsklassikern äger också en monumental kraft stor nog att hålla uppe vilken stilistisk marodör som helst.

Brown har onekligen hittat en form som funkar. ”Da Vinci-koden” är såld i över 80 miljoner exemplar. Övriga romaner är skrivna enligt samma mall: Samma tempo, berättarmotor och stilistiska grepp. Resultatet blir som när du byter bakgrundsbild på datorns skrivbord. Filmapparna är kvar, bara layouten är ny.

”Inferno” inleds med en sovande Langdon, precis som ”Da Vinci-koden”. Vi bjuds på en lång jakt i vindlande gångar, precis som i ”Den förlorade symbolen”. Den spänstiga kvinnan med fast figur och sylvasst intellekt, som i ”Änglar och demoner” heter Vittoria, är i ”Inferno” en biokemist vid namn Sienna Brooks.

Allt detta hör till.

Det hör också, i ärlighetens namn, till att Dan Brown är en snillrik jävel. Inte alla kan hävda att de mutat in ett eget litterärt revir. Att som Brown gör likna Langdons jakt på en biokemisk terrorist med fågelmask, som hotar att utplåna en stor del av mänskligheten, med Dantes litterära vandring är visserligen en skymf. Men de snabba faktauppgifterna om katolsk symbolik, Dante och hans älskade Florens är som små sockerkulor som triggar hjärnan att ropa efter mer mer.

Dessutom är romanens grundtema – befolkningsökningens problem – ett ämne så gott som något.

Men språket… aj aj. Efter prologen tar det bara två meningar innan man hör det gnyende ljudet av den första brädan som ger vika.

Ur Langdons drömscen:

”Robert Langdon tittade intensivt på henne där hon stod på andra sidan floden, vars skvalpande vatten var blodrött.”

Syftet är att skildra en dröm inifrån huvudpersonen själv. Trots det skriver Brown ”Robert Langdon”, som om vår hjälte betraktade sig själv, när det i själva verket är kvinnan som har hans fulla uppmärksamhet.

Och så formuleringen ”vars skvalpande vatten var blodrött.”

Sådär i förbifarten. Det skvalpade lite blodrött vatten, inget viktigt.

Och konspirationsteorierna då? Jo tack, de lever, men andas ytligt. Skurken har kopplingar till Council on foreign relations – en tankesmedja som förekommer i uppskruvade diskussioner på nätet. Men det är inte på Illuminati- eller Frimurar-nivå.

I övrigt går allt igen.

Erik Hammar

Kommentera

600 tecken kvar

Stark skildring av kvinnligt konstnärskap och galenskap

Böcker. Redan på 1970-talet hävdade Phyllis Chesler i sin studie ”Women and madness” att kvinnor instängda på mentalsjukhus var…

&quotDet är stort att få priset"

"Det är stort att få priset"

Böcker. Ett efterlängtat och bejublat val – till och med av ryska medier.
Svenska Akademiens beslut att tilldela Svetlana Aleksijevitj årets…

Finlandsfärjan som läskig skräckroman

Finlandsfärjan som läskig skräckroman

Böcker. Det är svårt att skriva om en roman som bygger på en del överraskningsmoment – för att läsaren ska få ut så mycket som möjligt av den…

Stark debut med hög igenkänning för barn och vuxna

Böcker. Travar med teckningar, stensamlingar både inne och ute, pinnmonster, skattkartor i näver, dadlar från semesterresan och gamla…

Det är dags att bli en glad pensionär

Anneli Eriksson: Det är dags att bli en glad pensionär

Krönika. Jag tillhör dem som gillar att fylla år. Och ju äldre man blir, ju viktigare är det att ställa till fest. Man vet ju inte hur många födelsedagar man har framför sig.  0

Filmrecensioner
Romantisk komedi för en vuxen publik

Romantisk komedi för en vuxen publik

Recension. Välgjorda, mysiga och roliga komedier för en vuxen publik känns nästan lika osannolika att råka på som en gammaldags men nytänkande gentleman. 

Spännande äventyr med modiga biet Maya

Spännande äventyr med modiga biet Maya

Recension. Den tuffa SVT-profilen Mayas historia berättas från början i hennes egen långfilm. Som nykläckt bi i kupan vägrar Maya att inordna sig i ledet och ifrågasätter det mesta. 

Vad händer i veckan?

Vad händer i veckan?

Evenemang. Sugen på att hitta på något kul i veckan? Folkbladet har listat alla evenemang i länet under veckan. 0