Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Böcker

Dan Browns litterära inferno

Publicerad 25 maj 2013

Böcker. Dan Brown har onekligen hittat en form som funkar, skriver Erik Hammar angående nya boken ”Inferno”

BOK

Dan Brown

Inferno

Översättning: Lena Karlin och Peter Samuelsson.

Albert Bonniers förlag.

Att Dan ”Da Vinci-koden” Brown väljer renässansens största litterära stjärna Dante Alighieris verk ”Den gudomliga komedin” som grund för sitt nya spänningsbygge är helt följdriktigt. Dantes nedstigande i helvetets nio kretsar (och vidare till skärseld och paradis) är inte bara en lyxbuffé av kristen symbolik som gjord för Browns hjälte Robert Langdon, professor i religionssymbolik. 1300-talsklassikern äger också en monumental kraft stor nog att hålla uppe vilken stilistisk marodör som helst.

Brown har onekligen hittat en form som funkar. ”Da Vinci-koden” är såld i över 80 miljoner exemplar. Övriga romaner är skrivna enligt samma mall: Samma tempo, berättarmotor och stilistiska grepp. Resultatet blir som när du byter bakgrundsbild på datorns skrivbord. Filmapparna är kvar, bara layouten är ny.

”Inferno” inleds med en sovande Langdon, precis som ”Da Vinci-koden”. Vi bjuds på en lång jakt i vindlande gångar, precis som i ”Den förlorade symbolen”. Den spänstiga kvinnan med fast figur och sylvasst intellekt, som i ”Änglar och demoner” heter Vittoria, är i ”Inferno” en biokemist vid namn Sienna Brooks.

Allt detta hör till.

Det hör också, i ärlighetens namn, till att Dan Brown är en snillrik jävel. Inte alla kan hävda att de mutat in ett eget litterärt revir. Att som Brown gör likna Langdons jakt på en biokemisk terrorist med fågelmask, som hotar att utplåna en stor del av mänskligheten, med Dantes litterära vandring är visserligen en skymf. Men de snabba faktauppgifterna om katolsk symbolik, Dante och hans älskade Florens är som små sockerkulor som triggar hjärnan att ropa efter mer mer.

Dessutom är romanens grundtema – befolkningsökningens problem – ett ämne så gott som något.

Men språket… aj aj. Efter prologen tar det bara två meningar innan man hör det gnyende ljudet av den första brädan som ger vika.

Ur Langdons drömscen:

”Robert Langdon tittade intensivt på henne där hon stod på andra sidan floden, vars skvalpande vatten var blodrött.”

Syftet är att skildra en dröm inifrån huvudpersonen själv. Trots det skriver Brown ”Robert Langdon”, som om vår hjälte betraktade sig själv, när det i själva verket är kvinnan som har hans fulla uppmärksamhet.

Och så formuleringen ”vars skvalpande vatten var blodrött.”

Sådär i förbifarten. Det skvalpade lite blodrött vatten, inget viktigt.

Och konspirationsteorierna då? Jo tack, de lever, men andas ytligt. Skurken har kopplingar till Council on foreign relations – en tankesmedja som förekommer i uppskruvade diskussioner på nätet. Men det är inte på Illuminati- eller Frimurar-nivå.

I övrigt går allt igen.

Erik Hammar

Kommentera

600 tecken kvar

Sätter mediekrisen under lupp

Böcker.  
Det rasar en massuppsägning genom Sverige, samtidigt tvingas de som blir kvar inom yrket prestera till bristningsgränsen. Det kan… 0

Stark bilderbok om ondska

Böcker.  
Det lilla Umeåförlaget Atrium har gång efter annan visat att de har näsa för de där viktiga, angelägna böckerna som vågar ta… 0

Att skriva sig ur sekten

Att skriva sig ur sekten

Böcker. Mariette Lindstein var bara 19 år när hon först kom i kontakt med Scientologikyrkan.
Genom sin kille och mest som en kul grej blev hon… 0

Vardagsnära drama om svåra frågor

Vardagsnära drama om svåra frågor

Böcker. Boken är en fristående fortsättning på ”Vero hit och dit”, som jag tyvärr inte läst.
Markus, Vero och Abbe är vänner. Två… 0

&quotDet är ett hav som du låtsas inte fanns"

Maria Wallin: "Det är ett hav som du låtsas inte fanns"

Krönika. Min festivalsommar innehöll bara en festival och det var Trästockfestivalen. Och det är banne mig bättre än allt det andra gånger tusen, skriver Folkbladets Maria Wallin.  0

Filmrecensioner
Slarvig uppföljare med mer av samma sak

Slarvig uppföljare med mer av samma sak

Recension. ”Så som i himmelen” blev en enorm biosuccé, men också en av de största vattendelarna i svensk filmhistoria. Nu kommer uppföljaren, som bjuder på mer av samma sak. 0

Stark bilderbok om ondska

Stark bilderbok om ondska

Recension. Umeåförlaget Atrium senaste boksläpp ”Saras vingar” – en illustrerad berättelse för barn om Förintelsen – är både stark, modig och angelägen, tycker Elin Axelsson.  0

Vad händer i veckan?

Vad händer i veckan?

Evenemang. Sugen på att hitta på något kul i veckan? Folkbladet har listat alla evenemang i länet under veckan.  0