Kultur & Nöje

Döden tema på Sandströms lista

Publicerad 17 maj 2013 (uppdaterad 17 maj 2013)

Kultur & Nöje. David Sandströms spellista ”Döden” är en hyllning till Slayers gitarrist Jeff Hanneman som gick bort i början av maj.
– Det var jätte-, jättetråkigt. Han var en stor snubbe för mig, säger Sandström.

David Sandström.

David Sandström förklarar att Slayer och Hanneman varit stora inspirationskällor när han själv gjort musik. Han talar sig varm om deras säregna riff och hur välskrivna bandets metallåtar är. Sandström har sett Slayer fem-sex gånger. Första gången som 15-åring 1990.
– Det var en sådan där grym upplevelse man aldrig kan göra om. Sedan har Slayer alltid funnits där, men i och med Hannemans död är det verkligen över, det är tungt, man har tagit för givet att man skulle kunna se dem när de var drygt 50 år också, säger Sandström som menar att Hanneman och Slayer är en lika självklar del av populärkulturen som Madonna eller Bob Dylan.
lista DSDödstemat på veckans spellista är således Sandströms sätt att visa respekt för en stor musiker. Listan avslutas också med Slayers ”South of heaven”.
– Flera av låtarna är sådant jag lyssnade på när jag höll på med musiken till Nomodacos dansföreställning, berättar Refuseds trummis och syftar på ”Embrace” som visades i Skellefteå och på Made i Umeå förra veckan.
Han säger sig ha lyssnat en hel del på musik producerad av amerikanen David Axelrod.
– En cool producent som hade ett galet självförtroende. Han lyckades få det funkigt, lyxigt och med en spirituell udd, menar Sandström.

Dylan provocerade

Även Bob Dylans ”Serve somebody” tycker han är en låt som fastnar på ett sätt som bara riktigt stor poesi gör. Han menar att texten är fantastisk från början till slut.
– Jag minns att jag blev provocerad av den när jag var 20-25 år, men nu tror jag Dylan har helt rätt. Vi måste alla tjäna någon, ”it might be the devil or it might be the lord” sjunger han, men det kan lika gärna handla om kultur, värderingar, fördomar eller politiska organisationer, resonerar Sandström som sedan ett par år tillbaka bor med sin flickvän i Uppsala.
För tillfället sitter han och skriver ny musik. Något som eventuellt resulterar i en nya skiva med soloprojektet A heavy feather.
– Vi får se. Jag har en del krokar ute men det är för tidigt att berätta om, säger Sandström.
Vem tycker du ska göra en spellista åt Folkbladet?
– Marcus Norman i Naglfar vore intressant eller Elisabeth Holm, min gamla musiklärare från Dragonskolan. Det vore kul att få höra åsikter från någon annan än de som är 20-någonting.

För att höra veckans spellista måste du ha en användare på streamingtjänsten Spotify.

Totalt 1 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

  • Ted 17 maj 2013

    Ja!!! Elisabeth Holm vore hur bra som helst!!

Kultur & Nöje
Lisa Ekdahl har hittat hem

Lisa Ekdahl har hittat hem

Kultur & Nöje. Efter ett decenniums äventyr utomlands greps Lisa Ekdahl av en längtan efter…

Den rosa färgens intåg

Den rosa färgens intåg

Kultur & Nöje. När världen brinner förändras även modebilden där en frisinnad motkraft blir…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Skrällen: Owe Thörnqvists korvtrick direkt till finalen

Skrällen: Owe Thörnqvists korvtrick direkt till finalen

Musik. Favorittippade Robin Bengtsson gick vidare till final med ”I can’t go on”.
En…

Spetz levererar humor på en helt ny nivå

Scen. Det är en blandad publik på plats när William Spetz gör sin första…