Nyheter
Agne Hörnestig Ockupanter framför sjukstugan i Dorotea.

Unik folkomröstning stundar i landstinget

Publicerad 14 februari 2013 (uppdaterad 26 februari 2013)

Nyheter. Den 26 maj väntas folkomröstning i Västerbotten. Beräknad kostnad: Upp emot 15 miljoner kronor.

I dagens Folkbladet

Läs om 

Ockupanten Urban Larsson som är kritiskt till majoritetens utformning av fråga i folkomröstningen:

-  Vi vill ha tillbaka primärvårdsjouren och läkarbemanningen. Nu kommer inte hela sanningen fram, säger han.

 

Läs e-tidningen

Cirka 140 sparåtgärder har sjösatts i det aktuella sparpaketet på 150 miljoner kronor. Av dessa berör två folkomröstningen.

* Fyra vårdplatser blev två i Dorotea.

* Ambulansen i Åsele drogs in och ersattes med akutbil.

– Aldrig förr i landet har en separat del lyfts ut till folkomröstning ur en redan beslutad budget, upplyser Björn Wiechel, (S) politisk sekreterare som också förklarar att inget majoritetsparti vill ha folkomröstning, även om det mesta tyder på det.

Prislappen höjs från tidigare tio- till 15 miljoner eftersom det är svårt att överblicka kostnaderna i förväg.

Om allting återgår till den tidigare ordningen måste medel omfördelas från övriga länet.

– Varifrån? Det vet jag absolut inte i dag.

Alliansen föreslår folkomröstning vid valet 2014 för att minska kostnaderna.

– Tre akutbilar, som ersatt varandra, har inte gett en krona i besparing. Vi kustbor förstår inte hur de har det som saknar en jourdoktor på plats efter kontorstid, säger Marianne Normark (FP).

– Tryggheten håller på att försvinna i inlandet, tycker Olle Edblom (C).

-Så här går det när man inte lägger örat till marken och lyssnar in vad folket tycker, konstaterar Birgitta Nordvall (KD).

Totalt 21 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Lilla 18 februari 2013

  Bara för att upplysa, vi har haft folkomröstning där staten gått emot vad folket beslutade... det är därför vi har högertrafik idag. Vilket betyder att vi blivit stämplade som diktatur för länge sedan om man ska gå efter det. Jag tycker att folkomröstningen förtjänar en egen dag då frågan kan belysas och diskuteras ordentligt. Jag förstår att alliansen kan fånga röster om det är på valdagen då upprörda vårdbestulna väljer landstingspolitik baserat på två frågor istället för fler. Men för sakfrågans rätt till behandling är en egen valdag det allra bästa

 • Demokrati? 15 februari 2013

  Demokratin fungerar säger man. Pyttsan heller. Här har folket i Dorotea ivrigt påhejjat av borgarna ställt sig på barrikaderna och tvingat fram en folkomröstning. Vilken typ av demokrati är det? I en sann demokrati väljen man sina företrädare i allmänna val vart fjärde år. Vissa beslut tycker man inte om men alternativet är anarki där dom som skriker högst får igenom sina förslag. Borgarna får ta på sig ansvaret för den kostnad som åsamkas alla skattebetalare. Även dom som inte stöder denna folkomröstning. Vi andra får alltså betala 10-15 miljoner för borgarnas röstfiske.

  • leif 15 februari 2013

   Fråga: var alla borgare som skrev på för Dorotea upproret?
   Hur mycket kostade ex ambulansen som såldes på Blocket
   och vad kostade akutbilen som byttes 2 gånger?
   jag är socialdemokrat - därför stöder jag vanligt folk.
   Och lyssnar på dem.....

 • leif 15 februari 2013

  Dorotea borna har alltid varit stridbara, så var det även under den tilltänkta kommunsammanslagningen mellan Åsele och Dorotea på 70-talet.
  Lyssnar inte politiker på vanliga människor då kan man ifrågasätta - omdömet.
  När det går så långt att Uppdrag granskning blir inkopplade - måste det ju ha gått snett.
  Och nedskärningar av vårdplatser, kan vara ekonomiskt nödvändigt, men sedan en akutbil. Vad är detta för något - måste vara hjärnslåpp -
  Resultatet ser vi nu - 15 miljoner kommer folkomröstningen att kosta.
  Men detta visar att demokratin fungerar.jag tillhörde själv en av dem som skrev på.

 • dotta 14 februari 2013

  Har försökt att förstå vad ska man ha omröstning om?
  Om det gäller vilken sjukvård Dorteaborna skall ha undrar jag varför vi andra skall lägga oss i det. Kan någon förklara vad är det man skall säga Ja eller Nej till? Förstår inte hur 20000 kan ha skrivit på en lista om en fråga man inte kunde presentera. Ja eller Nej till kärnakraft eller Ja nej till Eu det var hel klart men detta.....hel flummigt!

 • Lustigt 14 februari 2013

  Det konstiga är man i ett demokratiskt samhälle och som politiker som "styr" detta pga att man blivit vald, INTE anser att folkomröstning är bra.
  En folkomröstning är ju PRECIS demokratin som bäst.

  Landstinget KAN gå emot omröstningen,men om man gör det så är vi ingen demokrati längre. Då är vi en diktatur.

  Sen är det roligt att alliansen bevisade färg direkt haha. Man låtsats stå på folkets sida ...tills det ska bli en omröstning. DÅ vill man skjuta upp det

 • babar 14 februari 2013

  Ni vet väl om att politikerna ändrat i grundlagen, folkomröstningar är inte längre beslutande utan enbart rådgivande
  Så här står det på riksdagens hemsida

  "Kommunala folkomröstningar är alltid rådgivande. Fullmäktige i en kommun eller ett landsting kan, som ett led i beredningen av en fråga
  de har att ta ställning till, besluta att inhämta kommuninnevånarnas åsikt i saken genom folkomröstning."

  Det här betyder alltså att politikerna kan sitta och garva åt omröstningen, det kostar dom en del pengar men i slutändan har dom ändå makten att ta det slutgiltiga beslutet.

 • Olle BK 14 februari 2013

  Alla länsbor måste väl få möjlighet att rösta eftersom det är en länsangelägenhet det handlar om.

 • Jan Sandström 14 februari 2013

  I dagens VK frågade de några personer från Umeå om de tänker rösta.

  Ska hela Västerbotten rösta om detta?
  Eller är det "bara" de berörda kommunerna som får rösta i frågan?

  Ska det ske vid det ordinarie valet är det ju helt bortkastat då folk i inlandet ändå kommer att rösta bort S medan kusten har kvar S.

  Landstinget (S) styr väl så att det ändå blir enligt deras önskemål.

 • bella 14 februari 2013

  Dorotea har gjort det jätte bra som inte gett med sig och jag måste säja att ni har absolut HJÄRTAT PÅ RÄTT STÄLLE ,,

 • Jepp 14 februari 2013

  Landstingets skolverksamheter upphörde i samband med gymnasiereformen slog i genom, men två hålls i gång genom någon lustifikation och sedan hänvisas det till urminnes hävd, frågan är varför de två folkhögskolorna existerar fortfarande under landstinget och inte under gymnasiereformen! Där finns det 35 miljoner direkt att plocka in till verksamheten och vips kom allt som plockats bort tillbaka!

 • gunilla jönsson 14 februari 2013

  Sorgeligt att det gått så långt bland politikerna, att man sätter en prislapp på demokratin.

 • Neo 14 februari 2013

  Ska alla i hela Landstinget folkomrösta om de 2 vårdplatserna, två är ju en väldigt avskräckande stor siffra, i Dorotea och den indragna ambulansen i Åsele? Ska umebor förväntas rösta nej till dessa besparingar samtidigt som detta sannolikt innebär att besparingarna istället sker när det gäller umebornas vård?
  Höj skatten om pengarna inte räcker till, för när det gäller just sjukvård, och skola, så är de flesta villiga att betala högre skatt!
  Staten måste ta över ansvaret för sjukvården, och skolan, medan de många kostsamma Landstingsbyråkratierna, och de dyra landstingspolitikerna, avskaffas!

  • bella 14 februari 2013

   Vad jag förstått så är det hela inlandet o inte bara dorotea ,,,de e bra för sjukvården är så försämrad o jag är skräckslagen över villka beslut som tas idag inom sjukvården ,man får inte ligga på latsidan när man åker in utan man ska vara kunnig o duktig på att prata o lyssna in o dessutom våga a till strid i många frågor o deras svar när man söker vård !! Jag håller med dig staten måste ta över o dessa landstingspolitiker måste avskaffas .

 • Neo 14 februari 2013

  Varför slösa bort 15 miljoner av skattekronor bara för att ha en onödig folkomröstning där resultatet redan i förväg är givet eftersom ingen kommer rösta "ja" till att acceptera försämrad sjukvård, och det är ännu mer absurdt när politikerna indirekt gjort mycket tydligt att de kommer göra allt de kan för att ignorera resultatet av folkomröstningen! Denna typ av absurda "folkomröstningar" är definitivt inte detsamma som "demokrati"!
  Hur mycket kostar en ambulans, 15 miljoner?
  Höj skatten ifall pengarna inte räcker till vård o höjda sjuksköterskelöner..., och avskaffa Landstingsbyråkratierna!

  • Vansinne 14 februari 2013

   Peter Olovsson & co. verkar strunta helt i, att det är våra skattepengar dom slösar bort. Denna summa skulle säkerligen behövas till något nyttigt i sjukvården. Det skulle blivit mycket billigare att erkänna sitt misstag, skippa prestigen och sluta med den här lekstugan. Hur detta slöseri kan få förekomma är för mig en gåta, men det är kanske lätt att slösa med andras pengar och glömma sitt ansvar, när man fått ett förtroende uppdrag helt utan personligt ansvar.

 • cv 14 februari 2013

  politiker som ska styra landet måste itelligenstestas man kan inte ta gödkalvar som är totalt befriade från omdöme.

  • Dan 14 februari 2013

   Dom är ju framröstade till att styra...undrar vilka som saknar omdöme. politiker eller väljare

  • Fredrik 14 februari 2013

   Bara politiker som borde testas? Inte dom som skriver på detta forum också?

 • Per 14 februari 2013

  Ett riktigt vårlustspel kan vi vänta oss och ett socialdemokratiskt sådant. Läste om frågeställningen som S+MP ville göra (MP partiet som vill att hela landsbygden ska leva, ni vet) den var ett resultat av mentalt haveri, vem/vilka är det som kommit ut med den skrivningen.
  Det verkar också tajt med datum för genomförande.

 • Ingemar 14 februari 2013

  Vilken fars! Varför är det inte mer bråttom med att återställa i Dorotea nudå? Dessa allianspolitiker har ju skrikit halsen av sig för att sporra Doroteaupproret till att det snabbt ska återställas på övriga länets bekostnad. Och nu så kan det vänta tills efter valet 2014.... DE e politiker de...

Två fall av misshandel

Nyheter. Polisen har på kort tid fått rycka ut till Rouge i Umeå där man haft två fall…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se bilderna från valborgsfirandet

Se bilderna från valborgsfirandet

Nyheter. ”Vintern rasar” sjöng kören. Men temperaturen visade på motsatsen….

Två till sjukhus efter krock

Nyheter. Händelsen inträffade strax efter klockan 21 vid Bolidenvägen och…

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Inlandet. Margot Wallström (S) gästar 16 maj Vilhelmina.
– Det är storslaget, säger…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91