Åsikter

Ledare
av Lena Sandlin

Hårt mot hårt i partiledardebatten

Publicerad 18 oktober 2012

Åsikter. Sifo publicerade nyligen sin mätning av väljarnas partisympatier i oktober. Socialdemokraterna är fortfarande landets största parti och når 32,1 procent men partiets väljarstöd fortsätter att minska – i september nådde partiet 33,3 procent och i augusti 34,3 procent. S verkar dock ha fått en varaktig uppgång i storstäderna. Partiet når 29 procent i Stockholm, knappt 30 procent i Göteborg och 31 procent i Malmöområdet – men totalt minskar alltså stödet för partiet. Miljöpartiet har ökat drygt en procentenhet och får tio procent och Vänsterpartiet ökar till 6,5 procent, från 5,9 förra månaden.

Moderaterna når 28,8 procent och ligger under valresultatet från 2010 som var 30,1 procent. Vi kan även konstatera att de mindre högerpartierna har det mycket tufft, samtliga minskar i väljarstöd – KD 3,4 procent, C till 4,4 procent och FP till 5,6 procent. Samtidigt tvingas vi konstatera att SD når en ny rekordnivå på 7,7 procent. Enligt Sifo har partiet nu ökat i storstäderna, främst Malmö, men även Stockholm där SD hittills varit svagt. Sifo:s väljarbarometer gjordes efter att regeringen och oppositionspartierna presenterat sina budgetförslag.

Alla tre rödgröna partier ligger i Sifos mätning över sina valresultat från 2010. Och alla fyra allianspartier ligger under sina valresultat från 2010. De nya SD-väljarna, cirka två procentenheter av väljarkåren, verkar därmed komma främst från borgerligt håll. SD hade i valet 2010 sitt stöd främst bland män med låg utbildning i södra Sverige.

Det var i detta politiska läge som gårdagens partiledardebatt gick av stapeln. Samtliga etablerade partiet är pressade på ett eller annat sätt. Gårdagens varselbesked från Telia Sonera kom att prägla partiledardebatten liksom fotbollsreplikerna efter tisdagskvällens mirakelvändning av Sverige. Det blev en tuff partiledardebatt om vilka som kan möta krisen bäst, om skolan och om miljön.

Först ut i talarstolen var Socialdemokraterna som företräddes av riksdagsgruppens ordförande Mikael Damberg eftersom partiledaren Stefan Löfven inte har någon riksdagsplats. Damberg fokuserade på den varselvåg som nu drabbat Sverige. ”Nu slår varselvågen mot Sverige med full kraft och nu sprider sig oron kring de svenska köksborden … det är om detta som dagens partiledardebatt borde handla”, sa Damberg.

Han deklarerade att Sverige behöver en ny politik och argumenterade för förslag ur S-budgeten som till exempel behovet av att täppa till rekryteringsgapet och lyfta innovationsarbetet.

– 70 procent av er budget består av en bolagsskattesänkning, men gör ni rätt saker för pengarna? Ni väljer bort skolan för att sänka skatten. Ni väljer bort stimulansen till barnfamiljer, pensionärer och löntagare sa Damberg med adress till Reinfeldt och de andra partiledarna i högerregeringen.

– Ligger man under med 4-0 i halvtid så kan man inte spela likadant i andra halvlek. Men Reinfeldt verkar nöjd, raljerade Damberg.

Han poängterade att Socialdemokraterna kommer att slopa Fas 3 om de vinner nästa val. Han fokuserade även på skolpolitik och konstaterade att elevernas resultat faller och även utbildningsminister Jan Björklunds betyg bland Sveriges lärare. Damberg slog fast att S satsar på skolan med förslag om bland annat tioårig grundskola, mindre klasser, läxhjälp och sommarskola. S satsar även på att stärka lärarnas kompetens, och närmare 30 000 utbildningsplatser inom yrkesvux, komvux, yrkeshögskola samt högskola och universitet.

Sjunkande efterfrågan från omvärlden har lett till att varsel och oro präglar Sverige hösten 2012. Nu gäller det att hantera detta och förändra Sverige genom reformer sa statsminister Fredrik Reinfeldt och fortsatte med att säga att regeringen har utformat sin budget för att rusta Sverige mot dessa varsel som nu kommer. Ett synnerligen intressant uttalande från en statsminister som främst satsat på dyra verkningslösa reformer som sänkt arbetsgivaravgift för unga, sänkt krogmoms och sänkt bolagsskatt.

Reinfeldt påstod även att regeringen satsade på fler högskoleplatser nästa år men sanningen är ju faktiskt den att de minskas med kring 10 000 nästa år.

Fredrik Reinfeldt anklagade S och Mikael Damberg för att inte prata om den politik som står i deras budget. S vill dölja att huvudidén är utbyggda bidragssystem sa Reinfeldt. Så talar bara en person som inte har förstått att höjd a-kassa, höjda nivåer i sjukförsäkringen och höjda barnbidrag också är en mycket effektiv konjunkturpolitisk åtgärd.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anklagade Fredrik Reinfeldt för att ha slagit sönder arbetslöshetsförsäkringen. Närmare 500 000 personer står i dag utanför a-kassan och Fredrik Reinfeldt tycker att man kan ta en privat försäkring. Ska vi slå sönder ett gemensamt system och ersätta det med privata lösningar? Stå inte här och prata om den svenska modellen, som du inte vill ha, sa Åkesson. Jimmie Åkesson ska tydligen vara dagens sosse kontrade en pressad statsminister. Alla vet att högerregeringen fått stöd av SD för att fortsätta utförsäkra sjuka – för att bibehålla stupstocken. Statsministern agerar långt under sin värdighet när han kallar Jimmie Åkesson för ”dagens sosse”.

Det blir även allt mer uppenbart att Fredrik Reinfeldt vill locka över MP till sitt regeringsunderlag. I replikskiftet med språkröret Åsa Romson (MP) sa statsministern bland annat ” ”Ni väljer en farlig strategi, ni satsar på fel lag!”

– Sverige kommer att förändras, frågan är hur vi ska hantera det. Nu prövas den svenska modellen sa statsminister Reinfeldt (M) i sitt anförande. En helt riktig analys av statsministern men tyvärr drog han dock fel slutsats. Efter sex år av högerstyre som präglats av stora skattesänkningar, av negativa ingrepp i våra gemensamma trygghetssystem och med en allt högre arbetslöshet förändras sannerligen Sverige och den svenska modellen. Och bara till det sämre. Det är dags för en socialdemokratisk regering att ta över med en politik för jobb, utbildning och trygghet.

Totalt 19 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Skandal 19 oktober 2012

  Partiledardebatten ett fullständigt magplask
  Partiledardebatten i SVT Agenda är ett fullständigt magplask, både politiskt och journalistiskt. När jag först ser den vill jag inte tro att det jag hör och ser är sant. Jag blir väldigt illa till mods. Får det verkligen gå till så här? Vilken oerhörd respektlöshet mot tittarna/väljarna! När jag ser om debatten på SVT Play blir det ännu värre.
  Debatten är en olustig fars, en satir.
  Det blir snabbt klart att det handlar om mobbbing på sandlådenivå. Sju mot en. Sju partiledare som frustar av omedmänsklighet gaddar ihop sig mot en mänsklig. Anna Hedenmo och Mats Knutson ger den journalistiska handfallenheten ett ansikte. De låter politikerna komma undan med floskler, klyschor, sprickfärdigt uppblåst hycklande moral och total frånvaro av fakta. En dagisfröken skulle ha handskats bättre med situationen. Radions program ”Medierna” reagerar och sände på lördagen ett starkt kritiskt inslag mot partiledardebatten med hård kritik från bland annat statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

 • joakim 19 oktober 2012

  Landet har aldrig haft en mer "förborgerligad" & osjälvständig socialdemokrati, det riktiga partiprogrammet är det som alliansen sysslar med; genast kommer därefter en (s)-märkt light-version! Kommer det att hålla? Nä. Kri(s)en fortsätter, man är nästan nere vid den historiska bottennivån från 2010. Tråkigheten är förödande för ungdomsväljarna, det rör sig heller inte om någon "gammal god tristess" från guldåren; det är en blöt, grå borgarfilt som fyller allt för många med olust! Snart är 20%:s socialdemokratin ett faktum! Debatten om detta.. hallÅ??

 • Ove f 19 oktober 2012

  Man ska inte ta undersökningar helt på alvar, sifo & andra institut ger en viss fingervisning men det är alltid upp och nergångar här och där.
  Det enda vi i Sverige behöver se till är att plocka bort allianspartierna på samma enkla sätt som man slänger kött & grönt på våra butiker runt om i l andet, vi behöver inte köpa fågel, fisk, kött och grönt från våra grannländer, vi har egen produktion och det kan vi klara av helt galant utan mankemang.
  Vi behåller jobben i Sverige, vi får inte dessa sk.köttberg, det vi får är borgare som ropar klagans värt att det blir dyrt på butikerna.

 • seriös 19 oktober 2012

  Enligt Jonas Sjöstedt ska vi inte bry oss om vad invandringen kostar utan enbart konstatera att vi "hjälper människor" som kommer hit. Det får kosta hur mycket som helst enligt honom. För oss vanliga människor har vi länge kunnat konstatera att media och politiker ljuger sig blåa över detta ämne och det är dags att visa att vi inte kommer att tolerera detta längre. Jag har tröttnat på att stödja partier som låter missbruket av vårt asylsystem få fortsätta utan åtgärder. Jag är för invandring men jag vill inte se att systemet missbrukas, lika lite som jag vill att folk ska fuska sig igenom skolan. Har du fuskat på ett prov får du IG, ljuger du för migrationsverket ska du ut. Svårare än så är det inte. Vi ska vara generösa, inte naiva.

  "I am a firm believer in the people. If given the truth, they can be depended upon to meet any national crisis. The great point is to bring them the real facts." / Abraham Lincoln

 • Nicholas 18 oktober 2012

  ”Så talar bara en person som inte har förstått att höjd a-kassa, höjda nivåer i sjukförsäkringen och höjda barnbidrag också är en mycket effektiv konjunkturpolitisk åtgärd” skriver Sandlin i sin ledare.
  Det spelar enligt mig knappast någon roll om det är en s-regering eller borgerlig regering som styr landet så är svaret fortfarande detsamma. Höjd a-kassa med mera är igen effektiv konjunkturpolitisk åtgärd – tvärtom! Konsekvensen är bara att budgetunderskottet skulle stiga dramatiskt. Därför kommer inte ens en s-regering att höja a-kassa, sjukförsäkring i en tid av internationell konjunkturnedgång. Det förblir bara en dröm.

 • G D S 18 oktober 2012

  Dags för svenska folket att öppna ögonen. Om massinvandringen fortsätter
  i samma takt som den gör idag, kommer Sverige att gå under. Om folk
  hade lyssnat på vad Jimmie Åkesson har att säga, hade dom förstått det
  verkliga problemet. Folk är rädda för att inse att han har rätt. Det
  handlar inte om rasism, bara att vi måste tänka på oss själva (Dom som
  redan bor här) innan vi hjälper alla andra. Folk blundar för problemen
  vi har i detta landet och försöker låtsas som om allt är frid och fröjd
  här. Det är inte Sveriges uppgift att ta hand om alla utsatta i världen.
  Hade alla eu-länderna eller ännu fler länder kommit överens om att
  fördela invandringen, då hade det blivit bättre. Och inte nog med att vi
  tar emot 100 000-tals invandrare varje år, även på TV vill dom att man
  ska södja världens utsatta barn. Det gör vi väl redan så det räcker!?!?!?
  Börja tröttna på att regeringen är så förbannat mesig och inte vågar
  säga ifrån. vad får vi ut av massinvandringen? får vi bidrag från andra
  länder? Den svenska budgeten för varje enskild invandrare är beräknad på
  3år som det ska ta för dom att komma in i samhället och få ett jobb.
  Men i verkligheten så tar det i genomsnitt 8år för varje enskild individ
  från det att dom kommer hit tills dess att dom har ett jobb. Många
  äldre som kommer hit får aldrig ett jobb. Och nu vill dom ha böneutrop??
  Undra hur reaktionerna hade blivit om vi hade åkt till deras hemland
  och smällt upp en kyrka och velat att böner skulle ropas ut till dom som
  inte har samma tro. För helvete! vakna upp och se allvaret nu, INNAN
  det är för sent! Det spelar ingen roll hur mycket ni skriver ner på
  papper och räknar till höger och vänster. lyft ögonen från papperna och
  titta ut genom fönstret. Det är där ute vi lever, inte på något jävla
  papper. Åk runt i Sverige och titta er omkring. statistik är inte värt
  ett skit. Åk ner till Rosengård med era flotta bilar som vi
  skattebetalare har gett er och så kör ni in på Ramels väg och parkerar
  där en kväll så får vi se hur länge ni vågar stå kvar. När ni har gjort
  det, DÅ mina vänner har ni kommit till verkligheten.

 • seriös 18 oktober 2012

  Åkesson skrämmer och chockerar, varför? Han är sylvass, påläst och
  bevisar att SD aldrig varit ett enfrågeparti. Jag såg en blivande
  statsminister i aktion. Något jag ofta återkommer till men det upphör aldrig att göra intryck är Åkessons värdiga och lugna hållning. Alla hatar honom, höger och vänster, media hatar honom socialistisk som borgerlig. Folk tar alla chanser de kan för att smäda, håna, förtala, ljuga och censurera honom men ändå står han där; trygg, påläst, allmänbildad och ger alla svar på tal. Reinfeldt försöker likt ett barn bara avfärda och grimasera. Alla blir som en "Ohly", Tror att SD vann viktiga poäng i denna debatt. Alla som har sett verkligheten måste känna en stor frustration att INGET av de sju partierna verkar ha förstått problemen med massinvandringen. Bara SD.

 • Skattebetalare 18 oktober 2012

  Åkesson ägde faktiskt invandrarfrågan i kväll och togs på allvar. Någonting håller på att hända även om sjuklövern hysteriskt höll sig kvar vid gamla invanda floskler och mönster. Men något är onekligen på gång, de måste helt enkelt ta frågan på allvar, den går inte att bara vifta bort längre. Sjuklövern håller på att falla på eget grepp och få den motståndare i Sd som de på inga villkor velat ha men som de själva har skapet genom en fullständigt ansvarslös invandringspolitik. Åkesson har växt åtskilliga nummer och nu kommer de inte få det lätt framöver, de känner säkert trycket från stora delar av opinionen.

 • Carl-Magnus Glas 18 oktober 2012

  SD med sitt föreslagna införande av det femte jobbskatteavdrag kan inte ses som annat än alliansregeringens förlängda arm. SD understryker därmed sitt stöd till alliansens utförsäkringar av de sjuka och arbetsplikten att förnedra sig till gratisarbete då alliansen genomförde de tidigare jobbskatteavdragen. Denna gång ska nu de kvinnliga småbarnföräldrarna med högre sjukfrekvens bli föremål för regeringens utplacering av dem till FAS 3-anställningar inom den allmänna välfärden. SD hjälper till. SD påskyndar på sätt nedrustningen av den svenska modellen med sitt föreslagna jobbskatteavdrag.

  • Mr Sound 18 oktober 2012

   Blir mer och mer tröttsamt att läsa dina historier, har du några belägg för det du skriver eller är det just fria fantasier och önskedrömmar vi ser?

   Tur att jag lärt mig att du är en foliehatt. Dessa paranoida tankar om SD:s politik måste du göra något åt, kanske läsa på? Hur som helst, sorgligt att du är så enspårig.

 • L.Danielsson 18 oktober 2012

  Jepp, att du orkar hålla på som du gör. Vi vet sedan länge att vad än S föreslår,kan det aldrig tillfredställa dina krav.
  När du började din vendetta mot S var det uppfriskande, men nu är det enbart tragiskt. Det spelar ingen roll att du behärskar att uttrycka dig välmodulerat, du drar ändå ett löjets skimmer över hela din argumentation.
  Du skriver att dagens ledare visar att politik är tråkigt etc. Hur tror du att dina egna insatser uppfattas...skall vi tycka att ett geni uttalar sig när du öser din galla över S??

  • Jepp 18 oktober 2012

   Hur mina insatser uppfattas är för mig irrelevant. Att jag reagerar på att ledaren tröskar på med meningslösa upprapningar av siffror, som konstant ändrar sig uppfattas som ett genis uttalande, säger nu mer om dig än om mig. Varför skulle det inte anses som sunt att reagera, då (S) säger en sak och gör tvärtom? Hur kan det komma sig att inte partiet klarar simpel kritik från en inlandsbo?
   .
   Tydligen kommer opåkallade personpåhopp före konkret politik, vilket jag ansett dig stå över efter tidigare debatter, men tydligen hade jag fel.

 • Per 18 oktober 2012

  Påståendet att skattesänkningar är av ondo är verkligen en intellektuell kolaps. Mer av den varan, tack!
  .
  Dambergs sifferrapande gav inget nytt samma gamla retorik och floskelspridande utan nytänk och framtidsstrategi. Tänk att folk med 60000 i månaden satt och applåderade åt fotbollsanalysen om halvtidsbyte som Damberg gjorde. Helt obegripligt. Vad är det för riksdagsmän vi har, är det stollar hela högen.(Stollar hela högern :-) ).
  Nåväl, inget nytt alltså utan samma gamla käbbel.

 • S-O S 18 oktober 2012

  Om man plaserar en högersosse att diskutera politik med övriga högerpartier, vad får man då för typ av debatt?

  • Jepp 18 oktober 2012

   Ibland är vi överens, S-O S, debatten skulle må bättre av större motpoler. Skillnaderna bygger grund för debatt och en debatt som livlig ger en högre intressefaktor bland väljarna. Resultatet måste därefter följas upp så inte bara läpparna rör sig men innehållet förblir orört......

   • Jepp 19 oktober 2012

    Vem vet, S-O S, det kanske dyker upp något annat forum vi kan debatera i, men tack för nu!

   • S-O S 18 oktober 2012

    Jag ska villigt erkänna Jepp att ibland så har jag kännt stor olust i debatterna här.
    Du efterlyser motpoler, det har jag försökt att vara med varierad framgång.
    Men som sagt, det känns inte kul att öppna sidan o se 3, 4, 5, o ibland fler som mer eller mindre hugger fötterna av en, jag kan tycka att debattklimatet blivit för tufft, så tyvärr, jag tror att det är dags att hitta nåt nytt att ägna sin tid åt.
    Tack för tiden som varit......

 • Jepp 18 oktober 2012

  Dagens ledare är just en sådan ledare som verkligen visar att politik är tråkigt! Vad denna konstanta upprapning i text av liten tabell som talar sitt egna språk, 2/3 av en helsida som på något naivt sett försöker bortförklara det faktum att Lövfen's sötebröddagar är till ända. Vilka signaler sänder det ut då (S) skyller på allt och alla och ändå ligger runt katastrofsiffrorna 2006/10 då Mona kastades ut med skurvattnet. Åkesson(SD) den nya sossen, varför använder du förnedringsepitetet, Lena, tryter argumenteringen?

  • Jepp 18 oktober 2012

   Kommer nu vinstförbudet inom välförden, som (S) satsat stor prestige i att resultera i nått som liknar "jaha yxskaft", lär nog väljarna inte bli nådiga och siffror sämre än 2010 vara ett faktum.

Tillsammans slår vi tillbaka mot förtryck

Tillsammans slår vi tillbaka mot förtryck

Folkets röst. Lördag den 22 April 2017. Detta var en blåsig men trots det en relativt varm…

Stå upp för människovärdet

Stå upp för människovärdet

Debatt. På första maj tågar vi för människovärdet och mot högervindarna som blåser,…

Nu tågar vi för allt det som nazisterna hatar

Nu tågar vi för allt det som nazisterna hatar

Ledare. Inför första maj valde Folkbladets Jonas Bergström att, istället för att skriva…

Därför är SD inte ett demokratiskt parti

Därför är SD inte ett demokratiskt parti

Folkets röst. Svar till ”SD borde bjudas in till partisamtalen” den 20 april.
När du kallar…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.