Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nyheter

Katarina Taikon vägrade skammen

Publicerad 21 september 2012

Nyheter. Själv såg hon sig aldrig som en makthavare, och inte heller som en förkämpe. ”Jag säger inget som inte står inskrivet i FN:s stadgar. Jag har inte kläckt de geniala idéerna om mänskliga rättigheter. Jag vill bara att alla människor ska behandlas lika”, säger Katarina Taikon i en radiointervju från 1975.

Men det är Katarina Taikons politiska engagemang som journalisten Lawen Mohtadi har tagit fasta på i ”Den dag jag blir fri”, den första riktiga biografin om Sveriges främsta romska aktivist.

— Det handlar om en tid när samhället gick igenom stora förändringar, det är fascinerande att se hur Katarina Taikon påverkades av det, och ännu mer hur hon själv påverkade samhället, berättar Lawen Mohtadi.

Status över en natt

Katarina Taikons första bok, ”Zigenerska” (1963), gav henne intellektuell status över en natt. Det fanns en ny vilja i samhället att fånga upp det hon hade att säga och ett intresse för romernas boendesituation och deras ofta obefintliga skolgång.

Fram till dess hade en annan syn på romerna härskat. Bilden av ett folkslag som inte ville bo i hus eller bli en del av det svenska samhället framhölls bland annat av Ivar Lo Johansson. Han hade 1929 skrivit det romantiserande resereportaget ”Zigenare”, om romer i Ungern och i Sverige, som han 25 år senare följde upp med en ny text. Då är det andra tider och han ser med nya ögon på romernas situation, men Katarina Taikon reagerar likväl över en fördomsfull och nedlåtande ton – han som slagits för lika rättigheter, skulle inte det gälla romerna? Ivar Lo ville bevara det sista vandringsfolket, men romerna själva ville ha bostad, skola och arbete.

— När jag läste om hennes strid med Ivar Lo blev jag alldeles glad – vilken människa! Den säger mycket om hur samhället såg ut, vad Katarina Taikon hade att förhålla sig till, säger Lawen Mohtadi.

Lärde sig läsa som vuxen

Katarina Taikon lärde sig att läsa först i tonåren. Som så många andra romer fick hon helt enkelt inte gå i skolan. Fakta om hennes uppväxt har varit svåra att hitta, berättar Lawen Mohtadi, men en rik källa är förstås de 13 självbiografiska barn- och ungdomsböckerna om Katitzi. Öppningsscenen i den första boken utspelar sig på Umebygdens barnhem, där hon snart ska hämtas hem av sin pappa några år efter mammans död. Framför henne väntar ett hårt och orättvist liv med styvmamman, men också nyvunna syskonrelationer och hunden Swing. I takt med att Katitzi – som betyder lilla Kati, smeknamn för Katarina – på romanes – växer och böckerna riktar sig till äldre barn får läsarna fler nycklar till författarens uppväxt. Hon berättar om hårt arbete, om barnäktenskap, misshandel och förföljelse.

Författaren pratade själv med värme om sina ungdomsböcker, och barnen hon mötte ute på skolorna: ”Det är samma saker jag har skrivit i mina debattböcker, men i en annan form. Det är underbart, som pannkakor med vispad grädde och glass, att skriva om Katitzi. Jag får tusentals brev från barn som förstår att alla människor måste bo, måste gå i skolan, måste få arbete. Det som experter måste utreda i många år för att komma fram till”, sade hon i en radiointervju.

”Unik kulturskatt”

I dag finns Katitzi-böckerna främst på biblioteken, men Lawen Mohtadi hoppas på en nyutgivning.

— De är fortfarande fängslande och är dessutom en världsunik kulturskatt. Jag tror inte att det finns något liknande i något annat land. En flicka som växer upp som rom på 1930- och 40-talen och som berättar hur livet i en romsk familj kunde se ut. Jag hoppas verkligen att böckerna presenteras för en ny generation.

Kommentera

600 tecken kvar

Skoteråkare måste undsättas

Tärnaby. Ett skotersällskap har kört fast i issörjan på sjön Övre Jovattnet. Polisen från Tärnaby ska hjälpa de nödställda. 0

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Drömmen lever ännu för Kulturhuset

Bilder: Drömmen lever ännu för Kulturhuset

Umeå. Hyreskontrakt för en krona. Men för att anordna en ny festival i lokstallarna måste Kulturhusföreningen samla in en hel del pengar. I helgen anordnades en endagsfestival på Arkitekthögskolan. 0

Natten: Misshandel och bråk

Umeå. Polisen beskriver natten som lugn. Två händelser var av allvarligare karaktär; ett bråk på ett uteställe i Umeå och en misshandel.   0

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Byter kläder i hela landet

Bilder: Byter kläder i hela landet

Vilhelmina. Naturskyddsföreningen anordnade klädbytardagar i hela landet. Vilhelmina var en av orterna där det byttes plagg som aldrig förr.  0

Romernas flytt dröjer

Romernas flytt dröjer

Umeå. Umeå kommun letar fortfarande efter en plats där de romerna kan ha sina husvagnar. Nu får de stanna en vecka till vid Nydalabadet. 0

Fest slutade med polisförhör

Umeå. Festandet slutade i polisförhör och misstankar om narkotikabrott för ett antal festdeltagare. 0

Just nu: Inlandsbilist misstänks för rattfylleri

Lycksele. En misstänkt rattfyllerist har fastnat i en poliskontroll. 0

Träd föll över ledning - började brinna

Robertsfors. Just innan klockan 14 inkom ett larm till SOS-alarm om att det brann i ett träd.   0

Ingen framgång under sökinsats

Ingen framgång under sökinsats

Umeå. Just efter klockan 17 avslutade Missing people dagens sökinsats efter försvunne Marcus Johansson.  1

Inbrott i Lyckseleskola

Inlandet. Hörde glasruta krossas och såg folk inne på skolan.  1

Olycka med älg

Umeå. Älgen kom upp på huven och for över taket. 0

Viral succé för musikvideon till Kung Fury

Viral succé för musikvideon till Kung Fury

Umeå. Över två miljoner visningar. Det är viral succé för David Hasselhoffs ledmotiv till Kung Fury. 0

Senaste nytt Mest läst Mest delat