Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå
Foto: Scanpix Varanerna på bilden är av arten Komodovaraner.

Försökte sälja artskyddade varaner

Publicerad 20 september 2012 (uppdaterad 20 september 2012)

Umeå. Säljaren dömdes i tingsrätten till böter på 9 000 kronor för artskyddsbrott – nu får han sitt straff fastställt i hovrätten.

Mannen, som är bosatt i Umeå kommun, annonserade om försäljning av åtta stycken ökenvaraner på en tysk hemsida för handel med reptiler och bröt därmed mot lagar om skydd av vilda djur.
Säljaren uppgav att han inte befann sig i Sverige när han skapade annonsen och därför inte bör fällas, något rätten inte anser spelar någon roll eftersom annonsen fanns tillgänglig för den svenska marknaden.

Enligt annonsen handlade det om åtta ägg från en afrikansk ökenvaran. Jordbruksverket blev tipsade av en privatperson som hade sett annonsen om den akut utrotningshotade varanarten.
På Jordbruksverket kände utredaren till säljaren sedan tidigare då han har förekommit i anmälningar avseende saluföringar av
rovdjur som sällskapsdjur.

Andra läste även:

Kommentera

600 tecken kvar

Ansiktsskadad i olyckan - misstänkt drograttfylleri

Umeå. Bilen körde rätt in in trädet. Nu misstänks föraren för drograttfylleri. Olyckan inträffade strax efter 23 på Nydalavägen. Den 27-årige… 0

Seniormässan hoppas locka fullsatt hus - igen

Seniormässan hoppas locka fullsatt hus - igen

Umeå. I dag är det dags för stora seniormässan på Nolia. Sist kom fler pigga pensionärer än vad PRO… 0

Komiker på Umeåbesök

Nyheter. Komikerna Henrik Schyffert och Fredrik Lindström besökte Umeå idag. På programmet stod research inför parets show som kommer till Umeå den… 0

Åtalas för diger syndalista

Umeå. Den 38-årige mannen häktades i början av månaden. Nu åtalas han för en rad brott i Umeå. Han ska ha stulit en barnvagn, åtalas även för tre… 0

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta centralredaktion

Nyhetschef Erik Isberg
erik.isberg
@folkbladet.nu
090-17 59 90

Nyhetschef Marie Andersson
marie.andersson
@folkbladet.nu
090-17 59 70