Ledare

Systemskifte i sociala trygghetssystemen

Publicerad 20 september 2012

Ledare. Den generösa sjukförsäkring som vi en gång hade i vårt land och som kombinerades med aktiva åtgärder på arbetsplatserna fungerade. Då kom människor tillbaka i arbete. Det systemet har nu ersatts av en kravförsäkring som slår ut de verkligt sjuka människorna. Hur kunde det bli så här?

Sedan sjukskrivningskostnaderna sköt i höjden i slutet av 90-talet har denna ”problematik” varit en av de mest debatterade välfärdsfrågorna. Oftare och oftare har vi fått höra att de ökade sjuktalen är ett hot mot statsfinanserna. Debatten om ”den galopperande sjukfrånvaron” har förts trots att SCB:s arbetskraftsundersökningar visar att sjukfrånvaron var högre i slutet av 80-talet än i början av 2000-talet.

Debatten har i många stycken varit högljudd. Högern och Svenskt Näringsliv har gjort allt de kunnat för att få de höga sjuktalen till att bero på fusk och ”överutnyttjande” av sjukförsäkringssystemet. Medan socialdemokratin hävdat att det hårdnade arbetslivet med ökade krav och höga tempo har gjort människor sjuka.

Forskaren Björn Johnson, verksam vid Centrum för tillämpad arbetslivsforskning vid Malmö högskola, skriver i sin bok ”Kampen om sjukförsäkringen” att de politiska besluten kring sjukförsäkringen togs på felaktiga grunder. Att överutnyttjande och fusk skulle ha lett till de kraftigt ökade kostnaderna stämmer inte, menar Johnson.

Den tuffa debatten om sjukfusk och överutnyttjande av systemet byggde på att det i statistiken såg ut som svenskarna i slutet av 90-talet började sjukskriva sig mycket mer än tidigare. Johnsons forskning visar dock att de ökade kostnaderna för försäkringen till åtminstone 80 procent kan förklaras av ökade långtidssjukskrivningar. Däremot ökade inte antalet nya sjukskrivna personer nämnvärt. Hans slutsats är därför att rehabiliteringen ute på arbetsplatserna havererade under 90-talet och de långtidssjukskrivna blev sjukskrivna allt längre.

Johnson menar att ett av de viktigaste politiska besluten som lett till den höga sjukfrånvaron är beslutet om att enbart medicinska bedömningar skulle ligga till grund för sjukskrivningar.

Det var en socialdemokratisk regering som tog initiativ till detta i mitten av 90-talet men beslutet togs över blockgränsen. Innan denna förändring tog man även hänsyn till ålder, utbildning och svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden. Innan förändringen ansåg man att det var bättre om en äldre arbetstagare fick ett anpassat jobb hos sin vanliga arbetsgivare i stället för att konkurrera på den öppna arbetsmarknaden.

Betydande för den ökade sjukfrånvaron har även varit att kommuner och landsting inte längre har medel avsatta till anpassade tjänster för anställda som inte kan fortsätta arbeta som tidigare. Att det stöd till arbetsgivare som skapade anpassade tjänster i både privat och offentlig sektor från staten avskaffats och att statsbidragen till företagshälsovården har avskaffats.

Under högerns tid vid makten har sjukförsäkringen ständigt varit utsatt för försämringar. Regelverket har skärpts ordentligt och de har infört fasta tidsgränser. Högerregeringen har sedan 2006 faktiskt genomfört ett systemskifte i de sociala trygghetssystemen. I dag har vår tidigare inkomstgrundande försäkring förvandlats till något som mer liknar en grundtrygghetsmodell. Det tvingar fler och fler av dem som har råd till privata kompletterande försäkringar samtidigt som allt fler ställs helt utanför de sociala försäkringarna.

Den bortre tidsgränsen även kallad ”stupstocken” utförsäkrar varje år tiotusentals människor med läkarintyg på att det är för sjuka för att jobba. Regeringen hade räknat med att ungefär tio procent av de som utförsäkrades skulle återvända till sjukförsäkringen efter ett halvår. Men ack så fel de hade. Många, ja de allra flesta, var faktiskt sjuka och inga ”fuskare” eller några som ”överutnyttjade” systemet. Det finns säkert några som skulle kunnat jobba om det fått rehabilitering, men rehabiliteringen finns ju knappt längre.

Kloka Kjell Rautio skrev nyligen på LO-bloggen ”Dagens orimliga och omänskliga sjukregler kommer av allt att döma att fortsätta att ställa till det för systemkonstruktören, Anders Borg. Ja, den projektil som sommaren 2008 utslungades mot landets sjuka riskerar rent av att omvandlas till en boomerang, som återvänder och landar mitt i nyllet på systemkonstruktören själv.”

Det är en mycket träffande beskrivning på vad som håller på att hända just nu. Boomerangen som regeringen kastat genom alla försämringar i sjukförsäkringen är nu på väg tillbaka till dem i hög fart. Och den bär med sig stora resurskrav för att klara alla de som nu återvänder till sjukförsäkringen efter att ha varit utförsäkrade. Kostnaderna för sjukförsäkringen har minskat med 30-40 miljarder sedan 2006.

Högerregeringens välfärdspolitik bygger på dogmen att marknaden och det privata ägandet i stort sett alltid är bättre framför det offentliga. Högern överför därför kontinuerligt makt från politiken till marknaden. Detta står i motsatts till den traditionella socialdemokratiska idén om välfärden som en produktiv investering i mänskliga resurser och därmed också i näringslivets effektivitet. Styrkan i den socialdemokratiska modellen har alltid varit att välfärdsinvesteringarna gynnar alla och har därmed också fått stöd av det stora folkflertalet. Nu är detta hotat av såväl högern som av interna motsättningar inom socialdemokratin.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.

Totalt 32 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • bhisas 23 september 2012

  SD.s inträde i riksdagen har väl som positiv förändring i samhället, enligt min uppfattning, möjligen bidragit till att invandrardebatten tagit fart.
  Enligt min uppfattning är det lika viktigt att kunna debattera alla frågor i en demokrati.
  Den demokratiska frågan är en fundamental grundfråga för att sedan kunna debattera politikens innehåll och dess konsekvenser

 • bhisas 23 september 2012

  Intressant debatt där många tycks se de olika politiska partierna som de enda som har den totala sanningen. Personligen kan jag inte se att vare sig något borgerligt eller vänsterparti eller SD är det enda som innehar de rätta svaren på alla frågor. Invandringen har tyvärr varit ett ämne som har belagts med munkavle i debatten. Kostnader har undanhållits eller försvårats att få tillgängliga och har man någon synpunkt som kan tolkas som negativ i förhållande till vissa företrädare i debatten är man rasist. Tyvärr underlättar det inte debatten.

 • S-O S 21 september 2012

  JAg såg en repris av Debatt i dag.
  Åkesson var där o pratade om integretision.
  Va arg han var, en irriterad partiledare som försökte ta över o föra debatten till ett partipolitiskt möte, men som tur är så fick han inte det utrymmet.
  OCH, naturligtvis så ska väl inte vi ta emot invandrare för invandringens skull, men när någon gång har vi gjort så sedan 1995?
  SD står för ett kallt o odemokratiskt samhälle, empati o solidaritet med andra människor saknas.
  När kan detta vändas mot "våra" egan tro? När strejker bryter ut o vi hamnar i konflikt med varandra?

  • Mr Sound 21 september 2012

   Såg den med och delar inte alls din analys, Åkesson var lugn och sansad som vanligt! Var det någon som verkade irriterad så var det Ullenhag. Hur som helst så var det en svag insats sett till antalet mål Åkesson kunde ha gjort. Och när du säger att ”SD står för ett kallt o odemokratiskt samhälle, empati o solidaritet med andra människor saknas” så undrar jag hur du kom fram till det? Idag så tar Sverige emot 4 ggr så många invandrare som något annat land. Och kommunerna vittnar själva om att de håller på att sjunka totalt.

   • Mr Sound 21 september 2012

    Och då kommer SD in och säger att man bör minska inflödet, och pekas då närmast ut som dödsnazister. Hjälp människorna på plats, ta inte hit dom till Sverige när vi kan hjälpa betydligt fler på plats. Det kallar du för ”odemokratiskt och att empati och solidariteten saknas. Det är ta med fan helt sjukt! Orkar inte debattera detta mer, kom igen när du vill diskutera politikens innehåll.

 • Mr Sound 21 september 2012

  @ S-O S: Ska du börja leka med siffror? Lycka till, hur som helst så säger du att 2010 var 19 765 hemvändande Svenskar, då säger jag varför skulle Svenska medborgare som bott utomlands en tid hamna i Migrationsverkets statistik över utdelade uppehållstillstånd? Som medborgare har man ju redan ett permanent uppehållstillstånd, så jag ser ingen anledning till att man skulle behöva söka sådant för att flytta tillbaka. Eller kan denna "hemvändande svensk" exv vara en iranier som kommit till Sverige och blivit svensk medborgare, sedan flyttat tillbaka till Iran och bott där en tid,

  • Mr Sound 21 september 2012

   för att sedan slutligen återvända till Sverige? Ang nettoinvandringen är den egentligen ointressant, eftersom utvandringen till största del utgörs av välutbildade svenskar. Förvisso sker en återvandring även bland invandrare. Men visst, man kan alltid dra samma tankevurpa att svenskar som utvandrar kan kvittas mot exempelvis somalier som invandrar: sysselsättningsintensiteten förutsätts bli densamma, och det skulle inte krävas några särskilda insatser för språkinlärning och integration.

 • Mr Sound 20 september 2012

  @ S-O S: Jo, jämfört med dig så för jag en saklig debatt! För hur många gånger har du bemött mina inlägg om invandringen med sakliga argument? Nej, just det, inte många va? Blir lätt på den nivå du kallar saklig? dvs hur främlingsfientlig, rasistisk SD:s politik är. Lägg där till att dom har fel jämt, även om det är andra som räknat fram siffrorna så har SD fel. Det är knappast sakliga argument. Men för att svara på dina frågor (vilket du också kan testa): ”Finns kommunismen representerad i Sverige?” Ja, bla http://www.kommunisterna.org/

  • Micke 20 september 2012

   Problemet, Mr Sound, är ju att SD vrider siffrorna eller plockar dom ur sitt sammanhang för att sedan framställas som propaganda för ett högre syfte. Precis som högerpartier i historien och i Europa i nutid också gör. Att säga att SD presenterar siffror och kalla det argument är i princip lika mossig information som du anklagar S-O-S för att presentera...

   Men då är det ju också så det brukar låta från Sverigedemokrater:
   -Ja, men du då....

   • Mr Sound 21 september 2012

    Hur gick det med den redovisning om hur invandringen genererar pengar, väntar med spänning. Och slående argument ni tar fram, SD vrider på siffror, jasså? Vad jag vet har aldrig SD vridit, dom har räknat på invandringenskostnader vilket var lägre än vad RUT kom fram till. Så, vilka ljuger? Säker båda enligt din logik. Se så, fram med källor nu.

 • Carl-Magnus Glas 20 september 2012

  Bertil Lundin. I SCB på "Glesbygd- Första Stopp för Flyktingar .se framgår tydligt att Sverige 2007-2010 har halverat antalet flyktingar med beviljad asyl från dryga 22000 till dryga 11000 (0,13/100 invånare. Dina misstankar är helt riktiga. Ett annat argument som talar emot denna föreställning levererar ju SD:s ledning själva då de i juli under Almedalveckan gjorde en helomvändning och nu säger sig vilja stödja alliansen genom att införa ett femte jobbbskatteavdrag. Hur är det möjligt med ett femte jobbskatteavdrag om kostnaderna för invandringen är så katastrofalt stora ? LIKVIDITET SVD

  • Mr Sound 21 september 2012

   Fel, enligt http://www.migrationsverket.se/info/6067.html så stämmer inte dina siffror. Du har ingen aning om varför dom sa ja utan gissar bara, att invandringen kostar kan tom en treåring räkna ut. Larviga argument.

 • Gabriella 20 september 2012

  Jag har "bekanta" som jag vet vad dem har. Jag jobbar. Mamma jobbade heltid innan sjukdomen "cancer" efteråt orkade hon inte det och gick ner till ca halvtid, den andra halvan förlorade hon, hon har aldrig haft sjukpenning, eller varit sjukpensionär på den halvan... Då hon fick ta tjänstledigt för att komma tillbaka efter sjukdomen. Då detta var 96 och Görans start som statsminister. Så jag föredrar att ha en regering som kan räkna, och inte tro att de kan trolla...

  • S-O S 20 september 2012

   Gabriella, då vill jag bara säga att: om du läser en artikel som heter "Korståget mot välfärden" då kommer du att förstå varför S med Göran blev som de blev, nämligen ett gäng mer eller mindre högerpopulistiska Sossar.
   Det skulle aldrig falla någon in i det gamla S partiet komma på tanken att ta bort stämplingsrätten för en som blivit sjuk o inte orkade jobba heltid, finns inte på kartan.
   Men det är upp till dig, tror du att Moderaterna är de som bevakar dina intressen så, varså god, du vet vart dom finns.

 • Skärp dig, männisch! 20 september 2012

  Men Gabriella, nu är du ute och cyklar (igen)! Hur kan man vara så inskränkt som du är i din kommentar. Om du drar benen efter dig i vardagen och låter andra göra huvuddelen av jobb som ska göras, så kan du inte döma andra efter det. Jag ställer mig tvivlande till sanningshalten i dina exempel. Om det vore sant skulle du, om du har något norr om axlarna, inse verklighetens krassa sanning.

 • Micke 20 september 2012

  Det är lustigt att vissa individer som surfar runt och kommenterar alla ledare på VF:s hemsida lyckas koppla alla Sveriges problem till invandring. Det är tröttsamt, ledsamt och framförallt väldigt väldigt outbildat! Om ni söker er ifrån sidor som avpixlat och diverse liknande så finner ni snart att eran bild av invandringen är skev, mörk och förbannat orättvis.
  Att vara asylsökande (eller invandrad för den delen) i Sverige idag är allt annat än lyxliv. Man behandlas som andra sortens medborgare och ges inte ens chansen att integrera sig. Ändå genererar invandringen pengar. SD är problemet!

  • Realist 20 september 2012

   Micke, det är vissa som alltid tar invandringen i försvar. Rätt eller fel, vem vet inte jag och heller inte du - det får framtiden utvisa.

  • Mr Sound 20 september 2012

   Lika tröttsamt att läsa uppenbarliga lögner, källa på att invandringskritiska är outbildad och att invandringen genererar pengar. Vi utgår därifrån, sen kan vi ta ersättningsnivåer ink den kostnad kommuner lägger på invandringsindustrin.

   • S-O S 20 september 2012

    Du yrar om källor, lite fakta kommer.
    2010 invandrade det 98 801 människor till Sverige. A´v dessa var 19 765 hemvändande Svenskar, räknar du dom som invandrare?
    Sen har även landet Sverige som alla vill bo i enligt er SD:are, ett antal som lämnar landet.2010 var det 48 853 personer.
    Nettoinvandringen blir då för 2010, 49 948 personer.
    Notera, dessa siffror gäller 2010.

 • S-O S 20 september 2012

  Ursäkta men, jag börjar tycka att tonen hos vissa, är väldigt lik den som brukades i Tysklnad på 30-talet

  • Mr Sound 20 september 2012

   Ursäkta, men jag tycker vissa har en kommunistiskt ton. Men det försöker jag argumentera mot med sakliga argument, du kanske ska försöka? Dina försök till historiebeskrivning och att jämnställa folks åsikter till Nazismens Tyskland är riktigt vidrigt att läsa. Ni vänsterpartister skyr verkligen inga medel när ni ska smutskasta meningsmotståndare. Kom igen när du vill diskutera politikens innehåll och det faktum att vår gröna journalistkår är en bunt hycklare.

   • S-O S 20 september 2012

    Du Mr Sound, ska inte komma här o försöka slå i någon att du för debatten på en saklig nivå.
    Finns kommunismen representerad i Sverige?
    Finns det rasistiska element i Sverige?
    Ett tips, se alla dessa dokumentärer på kanal tio eller Dicovery mfl. om 2:dra Väeldskriget, då kommer du att se likheter mellan Tyskland o dagens Europa, med Sverige inräknat.
    Politiken innehåll är den att, ja vi har en stor del invandrare, men långt ifrån så stor som ni vill göra gällande.
    O nej, Sveriges ekonomiska läge beror INTE på den invandringen, utan på en mycket dålig fördelning av de resurser vi har.

  • S-O S 20 september 2012

   Tillägg.
   Det är inte systemet som brister, det är för många människor av någon sort.
   Så var det till stora delar i Tyskland på 30-talet också.

 • Gabriella 20 september 2012

  Detta borde sossarna tänkt på innan de gav ut pengar som inte fanns... O Göran Persson som tyckte det var ok att sno några miljarder från pensionerna när det fattades i kassan. Min far tänkte nu bli ålderspensionär vid 67 års ålder, efter att ha arbetat sedan 13 års ålder, tidigare om man räknar skogsarbete. Men han får nu ut knappa 10.000kr i månaden, vilket är samma som de som går och drar benen efter sig. Min mamma blev svårt sjuk under Göran Perssons tid, hon fick en operation på egen begäran, och efter det fick hon varken sjukskrivning eller sjukpenning. Så, heja Moderaterna!

  • S-O S 20 september 2012

   Gabriella, det där låter inget vidare, men några funderingar har jag.
   10 000/mån är samma som de som går o drar benen efter sig, säger du, vet du vad "dom som drar bened efter sig" har? Ev 4500/mån.
   Sen vet jag att sedan 2006 så har många fått sina pensioner sänkta, men det pratas det aldrig om, konstigt.
   Din mor blev sjuk, men fick ingen ersättning, jobbade hon? Det framgår inte av din text.
   Sen vill jag att du beskriver vad M gjort så att Sveige blivit ett bättre land att vara pensionär o sjuk i.

  • Skattebetalare 20 september 2012

   Stor skandal att svenska skattebetalare inte vaknar upp och förstår vad som håller på att hända. Svenskarna har snart ingen heder kvar vi håller på att bli överkörda.....

 • Skattebetalare 20 september 2012

  Jag blir så fruktansvärt upprörd när jag ser hur gamla och sjuka behandlas i vårt land! Var finns alla godhetsapostlar som brukar skrika högt om solidaritet och alla människors lika värde? De hävdar att vi är ett rikt land som har råd med en generös invandring, men uppenbarligen så har vi ju inte det!

  Reinfeldt hyllade igår alla skiftarbetare som moderaternas nya hjältar! Vilket hån! I själva verket så föraktar han ju alla de som efter ett långt arbetsliv, har blivit sjuka, gamla eller utslitna. Man vill ju bara gråta, när man läser om en svårt sjuk kvinna, som nu utförsäkras för andra gången, trots att hon har arbetat sedan hon kom hit som 14-åring från Finland. Enligt Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister, så är detta dock ett tecken på att reglerna fungerar! Man baxnar!

  Men kan man vara oberörd, när allt fler nu kastas ut från våra trygghetssystem? Skall vi inte bry oss, när en 103-åring nu vräks från ett äldreboende i Oskarshamn för att kommunen skall spara? Finns det någon som inte ser sambandet mellan världens tolerantaste tolkning av begreppet asyl och den försämrade välfärden?

  Vad tänker tex journalisten på Östran, när han ena dagen skriver om asylsökande som inte får ta med sig hela familjen hem i en taxi från BB, och som nästa dag rapporterar att en 103 åring vräks från ett äldreboende, för att samma landsting inte har råd? Funderar han över detta eller är han helt likgiltig?

  Det är helt sjukt att alla som ifrågasätter hur välfärden skall räcka till alla, avfärdas som rasister. Är det inte en självklarhet att de som hävdar motsatsen, förklarar för oss andra som inte förstår? Är det för mycket begärt att de talar om hur många fler som måste utförsäkras eller hur många fler gamla som måste vräkas, för att vi skall ha råd med vård till papperslösa eller fler asylsökande? Det är möjligt att jag framstår som inhuman, men fram tills någon förklarar för mig hur detta skall gå ihop, så kan jag inte vara något annat.

  • Per 20 september 2012

   Den svenska massinvandringen (som eskalerar) kan inte beskrivas bättre. Tyvärr verkar svenska folket sova en törnrosasömn när man vaknar är det försent.

 • Bergis 20 september 2012

  Grundproblemet är svenskarnas galopperande skuldsättning. För att få råd att betala räntorna på bostadslånet röstar dom på borgarna som erbjuder jobbskatteavdraget. Grunden för detta las när man tog bort subventionerna för att bygga billiga hyresrätter i början på 1990-talet. Antagligen kommer borgarna att vifta med ytterligare 500kr i jobbskatteavdrag inför valet 2014 vilket gör att LO-kollektivet på nytt röstar på borgarna.

  • Fredrik 21 september 2012

   Menar du att svenskarnas "galopperande skuldsättning" är den borgerliga regeringens fel? Jag undrar hur du tänker, om du ens gör det?

   Har du ingen fri och egen vilja? När det gäller skulder, måste du låna pengar? Och om du gör det, amorterar du? Tänk efter på frågan, för antalet belåningar utan amorteringar har ökat dramatiskt. Och min fråga är då: Vems fel är det?

   Är det verkligen regeringens fel att du inte amorterar på dina lån? (Och med du menar jag inte dig personligen). Har inte låntagaren något som helst ansvar?

   Bedrövlig logik att lägga ansvaret för personliga lån på regeringen...

  • Per 20 september 2012

   Det låter kanonbra, ett jobbskatteavdrag till. Tyvärr tror jag inte det blir av under denna mandatperiod. Att slopa subventioner vid byggandet är bra. Att införa marknadshyror skulle vara än bättre, speciellt för de som har svårt nu att få lägenhet.

   • S-O S 20 september 2012

    Per, nu förstår jag, du är ironisk, eller hur?

Nu tågar vi för allt det som nazisterna hatar

Nu tågar vi för allt det som nazisterna hatar

Ledare. Inför första maj valde Folkbladets Jonas Bergström att, istället för att skriva…

&quotTopp tre: Moderaternas ursäkter för M-krisen"

"Topp tre: Moderaternas ursäkter för M-krisen"

Ledare. Det går knac­kigt för Moderaterna. Se­dan de gjorde ut­spelet om sam­ar­bete…

&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.