Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nöjesnyheter

Moneybrother mellan flykt och frihet

Publicerad 18 september 2012

Nöjesnyheter. När artisten Moneybrother, till vardags Anders Wendin, började sälja tomatsoppa förklarade han det med att en artistkarriär i dag känns osäkrare än ett liv i livsmedelsbranchen. Han sa att han ville säkra sin framtid inte om, utan när, inspirationen tog slut. Och det verkar dröja innan Moneybrother blir sopp-Anders på heltid för nu är han aktuell med nytt album igen.

Blev sponsrad

Men ekonomin går fortfarande knackigt, och trots sin popularitet har gitarrhjälten från Ludvika svårt att skramla till studiotid. Denna gången löstes problemet genom ett samarbete med ett stort energidrycksföretag.

— Jag har fått låna deras studios. Tror du att jag hade sjungit lite annorlunda eller skrivit låtarna annorlunda om det var till exempel Universal som hade gett mig studiodagar? undrar Anders Wendin när han får frågan om hur arbetet med skivan har skilt sig från tidigare album.

Känsla av ”freedom”

Nya plattan ”This is where life is” har spelats in under en jorden runt-resa. Brasilien, Jamaica och Sydafrika har bockats av och lokala musiker och influenser har bidragit till atmosfären.

— Det som ligger i det amerikanska ordet ”freedom” är vad jag varit ute efter, slår Anders Wendin fast och påpekar att ordet har en helt annan tyngd i USA än vad ”frihet” har för oss svenskar.

— För mig har den känslan alltid varit att kunna resa, fortsätter han.

TT Spektra: Du har själv sagt att man borde fundera över om man reser för att fly. Flydde du från någonting?

— Sedan jag var barn har jag alltid tagit varje chans jag fått till att göra något roligare, det gör jag nog fortfarande. Men det är ganska klassiskt med de där som lever de ”intressanta” liven. De som har varit i Nepal och bungyjumpat i Australien som folk blir imponerade av, säger Anders Wendin och jämför sitt nya skivsläpp med sin gamla bästis som nyss fått sitt tredje barn.

— Det finns andra värden i livet än att vara i Nepal. Jag tror att jag kanske har rest lite för att bara samla stämplar i passet.

Kan man fly genom att resa?

— Många jobbar så för att komma runt sina problem. Det finns folk som bråkar med sin flickvän hela tiden för att de inte vågar sitta ner och prata. Ser till så att det blir lite kaos, så kan de vara ihop lite längre. Så jo, det kan man nog göra.

Kommentera

600 tecken kvar

Kultur & Nöje
Föräldraskap som teater

Föräldraskap som teater

Scen. Från superlokalt till föräldraskap och bortbytingar. I kväll har Skuggteatern premiär på sin nya föreställning; ”Det fula barnet”. – Det är ett familjedrama i mytologisk slöja, berättar teaterns konstnärlige ledare, regissören Emil Nilsson-Mäki. 0

&quotDet är stort att få priset"

"Det är stort att få priset"

Nobelpriset. Ett efterlängtat och bejublat val – till och med av ryska medier. Svenska Akademiens beslut att tilldela Svetlana Aleksijevitj årets Nobelpris i litteratur är ett av de mest applåderade på senare år. 

Umeåspelning för Anna Ternheim

Umeåspelning för Anna Ternheim

Musik. I höst släpper Anna Ternheim ett nytt album, en skiva som hon följer upp med hela 34 Sverigespelningar i vår.

Finlandsfärjan som läskig skräckroman

Finlandsfärjan som läskig skräckroman

Recension. Mats Strandbergs ”Färjan” är en av de bästa skräckromaner Katarina Gregersdotter läst på mycket länge.

Kärvt men ändå spännande sound

Henrik Lång: Kärvt men ändå spännande sound

Krönika. Jazztrion Premature Burials dragning till mörka och klaustrofobiska stämningar manifesteras i ett brötigt, kärvt men ändå spännande sound, tycker Folkbladets krönikör.

Filmrecensioner
Romantisk komedi för en vuxen publik

Romantisk komedi för en vuxen publik

Recension. Välgjorda, mysiga och roliga komedier för en vuxen publik känns nästan lika osannolika att råka på som en gammaldags men nytänkande gentleman. 

Spännande äventyr med modiga biet Maya

Spännande äventyr med modiga biet Maya

Recension. Den tuffa SVT-profilen Mayas historia berättas från början i hennes egen långfilm. Som nykläckt bi i kupan vägrar Maya att inordna sig i ledet och ifrågasätter det mesta. 

Nytt på skivfronten

Nytt på skivfronten

Nytt. Det blir både ris och ros när Folkbladet recenserar Frida Selanders och Deportees nya skivor. 

Det handlar om känsla och hjärta

Nils Widing: Det handlar om känsla och hjärta

Krönika. Blues handlar inte om hur snabbt det spelas, hur många toner en gitarrist hinner med på några sekunder utan om inlevelse, skriver Folkbladets Nils Widing.

Vad händer i veckan?

Vad händer i veckan?

Evenemang. Sugen på att hitta på något kul i veckan? Folkbladet har listat alla evenemang i länet under veckan.