Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nöjesnyheter

Moneybrother mellan flykt och frihet

Publicerad 18 september 2012

Nöjesnyheter. När artisten Moneybrother, till vardags Anders Wendin, började sälja tomatsoppa förklarade han det med att en artistkarriär i dag känns osäkrare än ett liv i livsmedelsbranchen. Han sa att han ville säkra sin framtid inte om, utan när, inspirationen tog slut. Och det verkar dröja innan Moneybrother blir sopp-Anders på heltid för nu är han aktuell med nytt album igen.

Blev sponsrad

Men ekonomin går fortfarande knackigt, och trots sin popularitet har gitarrhjälten från Ludvika svårt att skramla till studiotid. Denna gången löstes problemet genom ett samarbete med ett stort energidrycksföretag.

— Jag har fått låna deras studios. Tror du att jag hade sjungit lite annorlunda eller skrivit låtarna annorlunda om det var till exempel Universal som hade gett mig studiodagar? undrar Anders Wendin när han får frågan om hur arbetet med skivan har skilt sig från tidigare album.

Känsla av ”freedom”

Nya plattan ”This is where life is” har spelats in under en jorden runt-resa. Brasilien, Jamaica och Sydafrika har bockats av och lokala musiker och influenser har bidragit till atmosfären.

— Det som ligger i det amerikanska ordet ”freedom” är vad jag varit ute efter, slår Anders Wendin fast och påpekar att ordet har en helt annan tyngd i USA än vad ”frihet” har för oss svenskar.

— För mig har den känslan alltid varit att kunna resa, fortsätter han.

TT Spektra: Du har själv sagt att man borde fundera över om man reser för att fly. Flydde du från någonting?

— Sedan jag var barn har jag alltid tagit varje chans jag fått till att göra något roligare, det gör jag nog fortfarande. Men det är ganska klassiskt med de där som lever de ”intressanta” liven. De som har varit i Nepal och bungyjumpat i Australien som folk blir imponerade av, säger Anders Wendin och jämför sitt nya skivsläpp med sin gamla bästis som nyss fått sitt tredje barn.

— Det finns andra värden i livet än att vara i Nepal. Jag tror att jag kanske har rest lite för att bara samla stämplar i passet.

Kan man fly genom att resa?

— Många jobbar så för att komma runt sina problem. Det finns folk som bråkar med sin flickvän hela tiden för att de inte vågar sitta ner och prata. Ser till så att det blir lite kaos, så kan de vara ihop lite längre. Så jo, det kan man nog göra.

Kommentera

600 tecken kvar

Kultur & Nöje
Mediekrisen satt under lupp

Mediekrisen satt under lupp

Recension. Det är lätt att bli uppgiven då man läser Ulrika Kärnborgs skildring av den pågående mediekrisen, tycker Fredrik Borneskans.  0

Katarina Barruk imponerar med känsla och närvaro

Katarina Barruk imponerar med känsla och närvaro

Recension. Umeåartisten Katarina Barruk kommer att låta tala om sig i större sammanhang, tycker Gunnar Wiklund som recenserat debutalbumet ”Báruos”.  0

Amason till Umeå i höst

Amason till Umeå i höst

Musik. Det svenska bandet Amason är aktuella med både ep och turné i höst. Ep-skivan ”Flygplatsen ep”, med låtar på svenska, släpps den 23 oktober och därefter lämnar bandet studion för att ge sig ut på vägarna. 

&quotDet är ett hav som du låtsas inte fanns"

Maria Wallin: "Det är ett hav som du låtsas inte fanns"

Krönika. Min festivalsommar innehöll bara en festival och det var Trästockfestivalen. Och det är banne mig bättre än allt det andra gånger tusen, skriver Folkbladets Maria Wallin.  0

Filmrecensioner
Slarvig uppföljare med mer av samma sak

Slarvig uppföljare med mer av samma sak

Recension. ”Så som i himmelen” blev en enorm biosuccé, men också en av de största vattendelarna i svensk filmhistoria. Nu kommer uppföljaren, som bjuder på mer av samma sak. 0

Stark bilderbok om ondska

Stark bilderbok om ondska

Recension. Umeåförlaget Atrium senaste boksläpp ”Saras vingar” – en illustrerad berättelse för barn om Förintelsen – är både stark, modig och angelägen, tycker Elin Axelsson.  0

Vad händer i veckan?

Vad händer i veckan?

Evenemang. Sugen på att hitta på något kul i veckan? Folkbladet har listat alla evenemang i länet under veckan.  0