Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nöjesnyheter

Moneybrother mellan flykt och frihet

Publicerad 18 september 2012

Nöjesnyheter. När artisten Moneybrother, till vardags Anders Wendin, började sälja tomatsoppa förklarade han det med att en artistkarriär i dag känns osäkrare än ett liv i livsmedelsbranchen. Han sa att han ville säkra sin framtid inte om, utan när, inspirationen tog slut. Och det verkar dröja innan Moneybrother blir sopp-Anders på heltid för nu är han aktuell med nytt album igen.

Blev sponsrad

Men ekonomin går fortfarande knackigt, och trots sin popularitet har gitarrhjälten från Ludvika svårt att skramla till studiotid. Denna gången löstes problemet genom ett samarbete med ett stort energidrycksföretag.

— Jag har fått låna deras studios. Tror du att jag hade sjungit lite annorlunda eller skrivit låtarna annorlunda om det var till exempel Universal som hade gett mig studiodagar? undrar Anders Wendin när han får frågan om hur arbetet med skivan har skilt sig från tidigare album.

Känsla av ”freedom”

Nya plattan ”This is where life is” har spelats in under en jorden runt-resa. Brasilien, Jamaica och Sydafrika har bockats av och lokala musiker och influenser har bidragit till atmosfären.

— Det som ligger i det amerikanska ordet ”freedom” är vad jag varit ute efter, slår Anders Wendin fast och påpekar att ordet har en helt annan tyngd i USA än vad ”frihet” har för oss svenskar.

— För mig har den känslan alltid varit att kunna resa, fortsätter han.

TT Spektra: Du har själv sagt att man borde fundera över om man reser för att fly. Flydde du från någonting?

— Sedan jag var barn har jag alltid tagit varje chans jag fått till att göra något roligare, det gör jag nog fortfarande. Men det är ganska klassiskt med de där som lever de ”intressanta” liven. De som har varit i Nepal och bungyjumpat i Australien som folk blir imponerade av, säger Anders Wendin och jämför sitt nya skivsläpp med sin gamla bästis som nyss fått sitt tredje barn.

— Det finns andra värden i livet än att vara i Nepal. Jag tror att jag kanske har rest lite för att bara samla stämplar i passet.

Kan man fly genom att resa?

— Många jobbar så för att komma runt sina problem. Det finns folk som bråkar med sin flickvän hela tiden för att de inte vågar sitta ner och prata. Ser till så att det blir lite kaos, så kan de vara ihop lite längre. Så jo, det kan man nog göra.

Kultur & Nöje
Isa går för vinst i Melodifestivalen

Isa går för vinst i Melodifestivalen

Musik. Isa var en av fjolårets stora skrällar i Melodifestivalen. I år ska hon ta nästa steg i tävlingen. 

Västerbotten står sig bra i konkurrensen

Desirée Hansson: Västerbotten står sig bra i konkurrensen

Krönika. Jag är ingen inbiten schlagertjej och tycker det är onödigt att låtsas som något annat. Det gör jobbet att sia om vad som kommer att hända i Melodifestivalen till både en klurig och rolig uppgift. 

Tankeväckande och skrattfyllt med Grotesco

Tankeväckande och skrattfyllt med Grotesco

Recension. En mörbultad Desirée Hansson har sett ”Grotesco på Scala på turné – En näradödenrevy” på besök i Umeå. 

Flera nyanser av kärlek

Flera nyanser av kärlek

Konst. Med utställningen ”Kungariket” på Sune Jonsson centrum för dokumentärfotografi vill Umeåfotografen Elin Berge nyansera bilden av vad kärlek är och kan vara. I centrum står de svenska kungar och thailändska drottningar hon följt under snart ett decennium.

Finstilt med Linea Alba

Finstilt med Linea Alba

Musik. Utan Umeå, inget Linea Alba. Julia Westin flyttade från Hudiksvall för att plugga till logoped, Linn Bobacken lämnade Jönköping för Umeå. Nu gör de båda vännerna finstämd pop i duon Linea Alba. 

Max Martin om Polarpriset: &quotEn ära"

Max Martin om Polarpriset: "En ära"

Musik. Den svenske låtskrivaren och producenten Max Martin och den italienska sopranen Cecilia Bartoli får årets Polarpris. 

Agendas stelhet och debatt-tv:s bullrighet

Henrik Lång: Agendas stelhet och debatt-tv:s bullrighet

Krönika. De flesta debattprogram i svensk television har skämts av den problematik som lätt uppstår när två schematiskt uppdelade läger käbblar högljutt under en mycket begränsad tidsrymd.

Lämnar inga klanger oprövade

Recension. Per Texas Johansson är multiinstrumentalist och kommer till torsdagsstudion med en närmast bottenlös bag of tricks.

Berör med medmänsklighet

Berör med medmänsklighet

Recension. ”Sauls son” som utspelas i dödslägret Auschwitz-Birkenau är som en antites till Hollywoods sentimentala kidnappning av andra världskrigets fasor. Ändå är det omöjligt att inte beröras.

Länge leve vuxenlivet!

Ulrika Nettelblad: Länge leve vuxenlivet!

Krönika. Jag tyckte inte om att växa upp. Det är som med de flesta grejer i livet: det blir inte så häftigt första gången man gör dem. Från att ha sex till att steka pannkakor. 

Internationella dissidenter till Littfest

Internationella dissidenter till Littfest

Bok. Den ryske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko och den libanesiske författaren och akademikern Gilbert Achcar kommer till årets upplaga av Littfest. 

Anni-Frid var minst lika snygg

Elin Axelsson: Anni-Frid var minst lika snygg

Krönika. Min vackra, snabba, kluriga, smarta, kvicka fyraåring tycker att hon är tjock. Kan hon inte få tycka om sig själv ett litet tag till? Snälla?