Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nöjesnyheter

Moneybrother mellan flykt och frihet

Publicerad 18 september 2012

Nöjesnyheter. När artisten Moneybrother, till vardags Anders Wendin, började sälja tomatsoppa förklarade han det med att en artistkarriär i dag känns osäkrare än ett liv i livsmedelsbranchen. Han sa att han ville säkra sin framtid inte om, utan när, inspirationen tog slut. Och det verkar dröja innan Moneybrother blir sopp-Anders på heltid för nu är han aktuell med nytt album igen.

Blev sponsrad

Men ekonomin går fortfarande knackigt, och trots sin popularitet har gitarrhjälten från Ludvika svårt att skramla till studiotid. Denna gången löstes problemet genom ett samarbete med ett stort energidrycksföretag.

— Jag har fått låna deras studios. Tror du att jag hade sjungit lite annorlunda eller skrivit låtarna annorlunda om det var till exempel Universal som hade gett mig studiodagar? undrar Anders Wendin när han får frågan om hur arbetet med skivan har skilt sig från tidigare album.

Känsla av ”freedom”

Nya plattan ”This is where life is” har spelats in under en jorden runt-resa. Brasilien, Jamaica och Sydafrika har bockats av och lokala musiker och influenser har bidragit till atmosfären.

— Det som ligger i det amerikanska ordet ”freedom” är vad jag varit ute efter, slår Anders Wendin fast och påpekar att ordet har en helt annan tyngd i USA än vad ”frihet” har för oss svenskar.

— För mig har den känslan alltid varit att kunna resa, fortsätter han.

TT Spektra: Du har själv sagt att man borde fundera över om man reser för att fly. Flydde du från någonting?

— Sedan jag var barn har jag alltid tagit varje chans jag fått till att göra något roligare, det gör jag nog fortfarande. Men det är ganska klassiskt med de där som lever de ”intressanta” liven. De som har varit i Nepal och bungyjumpat i Australien som folk blir imponerade av, säger Anders Wendin och jämför sitt nya skivsläpp med sin gamla bästis som nyss fått sitt tredje barn.

— Det finns andra värden i livet än att vara i Nepal. Jag tror att jag kanske har rest lite för att bara samla stämplar i passet.

Kan man fly genom att resa?

— Många jobbar så för att komma runt sina problem. Det finns folk som bråkar med sin flickvän hela tiden för att de inte vågar sitta ner och prata. Ser till så att det blir lite kaos, så kan de vara ihop lite längre. Så jo, det kan man nog göra.

Andra läste även:

Kommentera

600 tecken kvar

Nya danschefen redo för festival

Nya danschefen redo för festival

Kultur & Nöje. – Precis rätt moment att börja just nu! Det säger Birgit Berndt som började som ny danschef på Norrlandsoperan med att kasta sig in i arbetet med internationella dansfestivalen Spring Forward.  0

Fredriksson lockade fram publikglädje

Fredriksson lockade fram publikglädje

Kultur & Nöje. Det var en rörd Marie Fredriksson som kom till Idun, Folkets hus för att genomföra den sista konserten på sin solo-turné.  1

Fansen bör vara oroliga

Fansen bör vara oroliga

Filmrecension. Se vad nya Spiderman-filmen fick för betyg och läs hela recensionen här.  0

Gripande jakt på Kapten Klänning

Gripande jakt på Kapten Klänning

Recension. Kriminalkommissarie Jonas Trolle, som ledde spaningsarbetet inför gripandet av Göran Lindberg, har nu skrivit en bok om processen. Läs Sara Lundvalls recension här.  1

Lägger stor vikt vid magkänslan

Lägger stor vikt vid magkänslan

Kultur & Nöje. Umeåbandet On the cinnamon strävar ­efter att skapa musik byggt på enkla grunder där magkänslan är rätt. Den 3 maj släpper de sitt självbetitlade debut­album, på vinyl.  0

Tre plus till Mando Diao

Tre plus till Mando Diao

Skivrecensioner. I veckan recenserar vi bland andra Mando Diao, Kelis och Tikkel me.  0

Spännande ungdomsböcker

Värt att läsa: Spännande ungdomsböcker

Böcker. Jonas Danielsson tipsar om tre ungdomsböcker med svärta.  0

Politiskt laddad utställning om markanvändning

Politiskt laddad utställning om markanvändning

Konst. Det är viktiga och angelägna frågor som lyfts i utställningen ”Markanvändning” som visas på Västerbottens museum fram till mitten av maj och som beskrivs som ett konstprojekt om exploatering av land.  0

Visar på det sjuka i att inte ha ångest

Visar på det sjuka i att inte ha ångest

Seriealbum. Hej ångest!” står det med stora bokstäver på baksidan av Lotta Sjöbergs nya seriesamling ”Det kan alltid bli värre”. Det är också där hon gräver sig rakt ned genom de glättiga lagren av vår lyckoknarkande samtid.   0

Det här händer i veckan

Evenemangskalender. Funderar du på att hitta på något? Kolla i Folkbladets evenemangskalender här.  0