Åsikter

Stasi skulle dregla

Publicerad 18 september 2012

Åsikter. Den elektroniska kommunikationen växer i vårt samhälle Det ger en möjlighet till omedelbar kommunikation mellan individer. Idéer och information färdas med tankens fart över vår värld. Ta bara den arabiska våren som exempel på de nya kommunikationsmedlenas sprängkraft.

Under den arabiska våren förföljdes de aktiva demonstranterna på sätt som sedan länge varit vanligt i diktaturer, men dessutom fanns nu även en ny möjlighet för förföljarna. De kunde med lätthet kartlägga vem som kommunicerade med vem och på vilket sätt. Detta är en baksida med den snabba elektroniska kommunikationen. Allt kan kartläggas.

EU-parlamentet antog den 15 mars 2006 det så kallade datalagringsdirektivet (DLD), som ett resultat av terrordåden i Madrid 2004 och i London 2005. Direktivet är sedan dess införlivad i svensk lag. Direktivet är tvetydigt och går att tolka på flera sätt. Regeringens tolkning är att all elektronisk kommunikation måste noteras och sparas i 6 månader för att kunna användas i en eventuell förundersökning av polisen.

All elektronisk kommunikation, smaka på de orden. Innebörden är att alla människor med ett internetabonnemang eller för den delen ett telefonabonnemang blir övervakade så snart de surfar eller ringer. Övervakningen i Sverige är idag på en skala som skulle ha fått östtyska Stasi att drägla av avund.

Med dagens utveckling av sociala medier och smarta mobiler har verkligheten blivit att de flesta av oss alltså bär på en personlig fotboja, och därefter kan den med intresse, kunskap och rätt verktyg kartlägga vem av oss som helst. Var du handlar, vilka bloggar du följer och med vem du tar en fika. Med teknologin, i kombination med FRA och DLD, har vi kommit nära ett totalt övervakningssamhälle. Potentialen sträcker sig långt längre än att kunna skydda oss medborgare från terrorism. Vem vet vad som kan hända om den potentialen faller i orätta händer?

All form av kommunikation är övervakad idag, utom en. Gamla hederliga brev som skickas med posten. Dessa levereras över hela Sverige med bara två kriterier. En existerande adress och korrekt porto. Vem som skickar brev till vem bryr sig ingen om. Precis som vi menar att det ska vara i en demokrati. Att kunna kommunicera utan att bli övervakad är en mänsklig rättighet enligt artikel 12 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Så låt nu den elektroniska kommunikationen vara lika fri som pennan och pappret, och gör verklighet av att även den ska omfattas av artikel 12.

SSU Västerbottens styrelse genom Robert Lindgren

Lena Sandlin
lena.sandlin@folkbladet.nu 090-17 59 60

Totalt 9 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • S-O S 19 september 2012

  Jepp, sa jag att jag lider av att veta detta? För min personliga del skulle det få finnas bevakningskameror överallt utom inne i min bostad.
  Sen MÅSTE jag inte ha varken ICA elle COOP kort, jag MÅSTE inte surfa på nätet, men om jag skall göra det så vill jag veta vilka konsekvenser det har/innebär, o det tror jag mig veta på ett ungefär, o det dom kollar stör mig inte så värst mycket. Jag har inget att dölja eller vara speciellt rädd för.
  Undrar om jag skulle ändra åsikt om jag hade ett antal hundra tusen på banken?

 • S-O S 18 september 2012

  All trafik via datorer kollas o undersöks, vilka sidor man besöker, vilka artiklar man läser, vilka prylar man tittar på o köper, vilka mail man skickar o till vem, Facebook, vad är det? Jo världens största spionsite.
  Det finns så sofistikerade tekniker som specialdesignar sidor åt vissa storsurfare, så om jag öppnar en viss sida, så kan det se helt annorlunda ut om en annan person öppnar den, allt i syfte att designa sidan efter dina intressen o behov, att ha något att locka med.
  Så ni som tror att ni är anonyma på nätet, glöm din drömmm...zzzz...sov gott....

  • Jepp 18 september 2012

   Om detta runt de sociala nätverken håller jag helt med dig, dock är det absolut inget problem att göra dig anonym, både IP-nummer som MAC-nummer går att gömma utan möjlighet till spårning. Så frågan är om det är storebror som vill se dig eller Ellos som vill sälja mera kläder. Den störst registreringen sker med alla kort som ges ut, ICA, Coop, OK, mm mm , där har du verkligen de stora kartläggarna.

   • Jepp 19 september 2012

    Nå, S-O S, du raljerade över insamlandet av information och plötsligt förminskade du kundkort av alla de slag, varför blundar du ?
    .
    Din rabatt är inget annat än din betalning för att du är medhjälplig för insamlandet av kunddata. Därefter erhåller du riktad reklam som inte bara det företaget ger ut, utan den säljs vidare större spridning. Så vad du köper och när du köper ger en i det närmast total kartläggning över hur nyttig idiot du är, vare sig du vill eller inte, erhåller du därefter riktad reklam från alla håll och kanter i brevlådan eller mejlen.
    Riktad reklam är hårdvaluta idag.

   • S-O S 18 september 2012

    Nja Jepp, där vette katten om jag kan hålla med, hur gömmer du ditt IP Nr? Jo, jag hittade ett par sidor o till en kostnad av ca 500kr/år. MEN, hur vet jag att jag verkligen kan lita på det?
    Korten, vad kan dom avslöja? Vart du handlar o vad du handlar? ICA tycker jag använde dessa uppgifter på ett smart sätt, om de ser att jag handlar en viss vara ofta, ja då får jag till slut lite rabatt på den varan, vad är det för fel i det.

 • Asta 18 september 2012

  Den digitala kommunikationen är redan i orädda händer. I privata vinstdrivande företag. Som ser informationen som sina tillgångar. Sen går de att hacka. Vilket redan gjorts.

 • Per 18 september 2012

  Att överhuvudtaget nämna islamistkuppen i Egypten som ett resultat av internet eller twitter är otroligt okunnigt, ja enfaldigt. Sakerna har inte med varann att göra.
  Att det dessutom skulle vara en arabisk vår är en annan mediakonstruktion, det klingar lite revolutionsromatik över kuppen då.
  .
  Att media köpt hela konceptet och fortsätter at göra det är mer än lovligt stolligt. Se Libyen och se vad som sker i Syrien. Legoknektar åker runt och våldför sig på civila å det grövsta samtidigt som svensk media tiger.

 • Jepp 18 september 2012

  Idag används kryptering i det närmaste fullt ut i informationsflödet vilket innebär att majoriteten av kommunikationens innehåll är i realiteten helt skyddad. Anonymiteten över internet är i dag i det närmaste total för någon tia extra i månaden..
  .
  Den gamla analoga tekniken var däremot STASI's våta dröm, tillika med brevförsändelserna som naturligtvis var och är extremt enkla att komma över innehållet i.
  .
  Skriver man om teknik borde viss nivå av kunskap ingå, kan man skäligen anse.

 • Fredrik 18 september 2012

  Skräckscenariot är baserat på en viktig punkt, nämligen att den digitala kommunikationen hamnar i orätta händer. Ifall detta inte sker, så bygger svensk lag på att OM du inte gör något olagligt så kommer inte heller din digitala kommunikation att spela någon roll.

  Jag undrar hur det skulle låta OM det skedde något i Sverige, låt oss säga en attack mot MP och dess språkrör, där det sedan kommer fram att detta hade kunnat förebyggas genom spaning i digital kommunikation.

  Sen, icke att förglömma. Stasi? Två journalister fick fängelse i Sverige pga avslöjandet av IB, känns det igen?

Tillsammans slår vi tillbaka mot förtryck

Tillsammans slår vi tillbaka mot förtryck

Folkets röst. Lördag den 22 April 2017. Detta var en blåsig men trots det en relativt varm…

Stå upp för människovärdet

Stå upp för människovärdet

Debatt. På första maj tågar vi för människovärdet och mot högervindarna som blåser,…

Nu tågar vi för allt det som nazisterna hatar

Nu tågar vi för allt det som nazisterna hatar

Ledare. Inför första maj valde Folkbladets Jonas Bergström att, istället för att skriva…

Därför är SD inte ett demokratiskt parti

Därför är SD inte ett demokratiskt parti

Folkets röst. Svar till ”SD borde bjudas in till partisamtalen” den 20 april.
När du kallar…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.