Umeå
Per A Adsten

Vasaplan ska bli trivsammare

Publicerad 20 augusti 2012

Umeå. Den slitna miljön på Vasaplan ska nu förnyas och fräschas upp.

Främst är det busskurerna som kommer få ett lyft. Frontpartierna ska tas bort, markbeläggningen bytas ut och slutligen kommer busskurerna målas om i samma laxrosa nyans som de är nu. En del el- och markarbeten kommer också utföras.  Arbetena beräknas vara klara i slutet på september.

– Det här är ett underhållsarbete som förhoppningsvis kommer att öka trivseln på Vasaplan. Det finns planer på att bygga om Vasaplan om ett antal år. Men det här behövs göras redan nu då Vasaplan används dagligen av många Umeåbor och besökare, och i dagsläget är det en alltför sliten miljö, säger Karin Isaksson, Umeå kommuns gatu- och parkchef.

Bussarnas avgångsplatser påverkas inte. Tillgängligheten i och omkring busskurerna kommer dock tidvis att påverkas.

Totalt 17 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Nisse 22 augusti 2012

  Och ge ännu mer pengar till byggherre/ar! Det är väl ingen tvekan om vem som gynnats ekonomiskt av Umeås bygghysteri!

 • Bergis 21 augusti 2012

  Ta bort bänkarna från busskurerna så kan inga a-lagare sitta där och supa.

 • Holla 20 augusti 2012

  Ja, mycket skrik i busskurerna. Polisen kan ta dom för LOB, eller skicka iväg dom. Men hur fan kan Systembolaget låta dom köpa påverkade... dom får inte gå in men dom lämnar pengar för öl. 3 min senare så krökar dom på i kurerna...

 • Vasaplan 20 augusti 2012

  Det spelar ingen roll hur mycket ni än försöker fräcka upp Vasaplan om inget görs när det gäller ordning. Det är inte bara A-lagarna som stör utan även en del av våra ungdomar tror att de äger byggnaden dvs de röker urinerar och för ett allmänt oväsen. När Umeå kommun accepterade att Systembolaget skulle ligga i postgången så skulle de samtidigt se till att ett vaktbolag hade ansvar för ordningen där. Idag undviker jag att ta bussen om jag har småbarn med mig, detta för att de ska slippa allt stök och ståhej rund Vasaplan.

  • Petra 22 augusti 2012

   Samma här, jag undviker vasaplan. Mkt pga av att jag nästan fått en flaska i huvudet när en kvinna svingade iväg den mot en lika berusad herre som skrek, din jävla fitta och hora, jag vet inte hur länge. Där stod man och var högförbannad. Jag skiter i om de vill supa men för det behöver man inte uppföra sig som svin. Jag har en lista på möten som jag kunde varit utan på Vasaplan, de mästa med fylleskallar, invandrargäng och de som sysslar med mindre bra affärer. Men polisen brukar stå där men ingriper sällan.

 • Kluven 20 augusti 2012

  Visst är det bra att saker och ting fräschas upp/förbättras men - måste allt göras på en och samma gång??!! Hela stan är ju en enda stor ombyggnad!!

 • Asta 20 augusti 2012

  Kanske dags att sätta på värmen i bänkarna under vinterhalvåret. Och få bukt med bråkiga missbrukare. Våra poliser behövs på Wasaplan till kommunen börjar sköta missbrukarvården igen.

 • Lilla Jag 20 augusti 2012

  Jamen man så fort man satt sig i busskuren så kommer asfulla typer och sätter sig nära. Hänger på en och har du barn med dig blir de livrädda. De bråkar också ofta med varandra och som någon annan skrev så yr det flaskor ibland. Polisen kommer ofta och då går de in på p-huset. Har jag bil så parkerar jag aldrig bilen i det p-huset för DET GÖR JAG INTE OM. Även om du missbrukar behöver man inte gå på barn och vuxna för att de kan och vill. Jag väljer ofta att gå en hållplats längre bort för att slippa vasaplan. Ska det vara så?

 • Olinda 20 augusti 2012

  Javisst är missbrukare också männsikor men jag tycker inte det är trevligt då man står där i lugnans ro och väntar på bussen hem och plötsligt flyger de på varandra. Skriker, spottar, kastar flaskor och om du råkar säga något eller bara titta så bryter helvetet lös. Även om man är missbrukare så behöver man inte ge sig på människor som bara vill HEM. Jag ska inte behöva känna mig rädd och otrygg. Och varför sitta på Vasaplan? Och vissa har någon hundstackare som de släpar på. Vi provade att ha picknick i döblenspark, gick jätte bra. Efter tio min så hade vi tre asfulla herrar som var hiskliga.

  • Udo Hovfmann 20 augusti 2012

   Det var just det jag beskrev, att få bort dessa människor från busskurarna till förmån för resenärerna. Jag har ofte sett unga mödrar stå en bit ifrån pga fylleriet i vissa busskurar.

 • Kan Vasaplan bli trivsammare? 20 augusti 2012

  A-Laget trivs alldeles utmärkt av vad jag redan sett.

  • Lottas närhet passar LH? 20 augusti 2012

   Umeå kommun kanske följer praxis?
   Bryta mot socialtjänstlagen låter bekant.
   Varför inte en "värmestuga" för utsatta?
   Dessutom är det god hjälp för polisen att omhänderta överförfriskade som inte kan ta hand om sig själva. En samhälles besparing som kanske inte passar den som sitter på Lottas Krog?

 • Jepp 20 augusti 2012

  Ska det bli trivsammare på Vasaplan bör nog alla hus tas bort ! Asfalt och betong ersättas med rejäla grönytor på stort antal hektar !!!

 • Udo Hovfmann 20 augusti 2012

  Helt vansinnigt att ta bort fronten på de redan så blåsiga kurarna. Man vill gärna gå dit en blåsig/kall/regnig dag för att söka skydd men ofta sitter missbrukarna där och skrämmer bort folket med sitt skränande och allehanda verbala ofredanden.

  • Sobert 20 augusti 2012

   Då kanske en del "stammisar" flyttar ut så att vanligt folk kan vara där.

   • Conny 21 augusti 2012

    Enda sättet att få bort stammisarna är att flytta systemet till annan plats i stan. Ett bra ställe hade varit gammla Hemköp men nu är det upptaget.

   • Udo Hovfmann 20 augusti 2012

    Visst önskar man det vore så enkelt, men missbrukare är också människor oavsett de super, knarkar och lever rövare. Varför kan inte kommunen bekosta någon värmestuga åt missbrukarna som de kan hålla till i så blir det lugnt för såväl polisen som övriga resenärer?

Två fall av misshandel

Nyheter. Polisen har på kort tid fått rycka ut till Rouge i Umeå där man haft två fall…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
”Larsan” slutar på Bakfickan: &quotJag orkar inte längre"

”Larsan” slutar på Bakfickan: "Jag orkar inte längre"

Nyheter. Lars-Eric ”Larsan” Åhlén har gått i pension.
På riktigt.
– Jag orkade inte…

Kartläggning: Hit åker ministrarna som besöker länet

Kartläggning: Hit åker ministrarna som besöker länet

Nyheter. Före årsskiftet meddelande statsminister Stefan Löfvén att hans regering ska…

Man misstänkt för misshandel

Nyheter. En man i 30-årsåldern omhändertogs vid 02.30-tiden i natt av polisen på…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91