Konst

Mellan det vackraoch det starka

Publicerad 15 mars 2011

FÄRGSTARKT. Emma Hartmans ”The Walk”.

 

KONST
Emma Hartman

Galleri Andersson/ Sandström, Umeå

 

Det vackra ­– är det så hon vill måla? Eller det starka? Emma Hartmans måleri lever i balansen däremellan. Färgstarka är de, hon låter färgen lysa i skikt på skikt.
”The Rooms”, färgen är tunn i konsistensen och rinner som i akvarell fast det är olja. En rektangel som öppnar mot nya rum medan den omges av lysande orange. Dessa rektanglar förekommer ofta som öppningar, Den stora ”Swimming Hole” tar oss med till nya dimensioner i skarpt lila och turkos, Rummet kan vara en simhall eller ett rum hon bygger för balansens skull. Rektanglarna blir till sektioner av väggar. Men dagsljuset saknas i de flesta målningarna. Vi får de gula och oranga färgerna i stället.
”The Walk” har kraftfulla färger, det ser ut som en trappa i kraftigt lila, stabilt uppbyggd. En sådan målning man blir glad av med starkt orange, den innehåller liksom de andra djupa inslag av mystik. Det är färgen där ljuset är filtrerat av färg, oftast gult. Det är också rummen hon bygger där vi går mot en ljus öppning som i en meditation. I entrén hänger ”Vanishing Point” vars mörka färger bildar en portal. Den målningen är ett samtal med den danske målaren Hammershöj. Hon har här stannat kvar i rummet och funnit ett lugn. Konstruktionen är snarast minimalistiskt enkel och färgen svarar mot formen.

Detta är Emma Hartmans första utställning på Galleri Andersson Sandström. Hon har gått Konsthögskolan här i Umeå och gick ut för bara några år sedan. Med denna show har hon fått chansen att göra stora målningar. Linjerna i målningarna, uppbyggnaden är geometrisk vilket skapar den stabilitet hon behöver för sina kaskader av färg. Nog finns det grund i kubismen men Matisse lever också i hennes minne.
BIRGITTA SPARRMAN

Dejt med konstproffsen

Dejt med konstproffsen

Konst. När årets Grosses Treffen gick av stapeln i Berlin i helgen var konstnären…

Ställer ut slöjd på Gotland

Ställer ut slöjd på Gotland

Konst. Jögge Sundqvist från Umeå kommer i sommar att ställa ut sina slöjdalster…

Kamp om Umeås offentliga rum

Kamp om Umeås offentliga rum

Konst. Yvonne Rittvall tycker till om Johannes Samuelssons nya utställning på…

Bröstbärare visas svart på vitt

Bröstbärare visas svart på vitt

Konst. Vems bröst får visas? Och i vilka sammanhang?
Det vill Kvinnohistoriskt museum…