KAOS. Folkbladet har granskat hur kaoset på Migrationsverket slår mot anställda och asylsökande. FOTO: TT
Detta är en krönika. Skribenten svarar för åsikter i texten.

"Det här är anledningen till att vi finns"

Nyhetskrönika.
Jag tror att det finns några på Migrationsverket som kanske har en klump i magen i dag. Och som kommer att ha det under de fortsatta publiceringarna.
Anna Benker
Uppdaterad 19 maj kl. 11:20

De jag bryr mig mest om är de som egentligen borde känna stolthet. Vi har pratat med massor av människor i denna granskning, över 50 intervjuer är gjorda och vi kommer att publicera ett urval av dessa.

Vi har begärt ut handlingar som fyller flera skrivbord och vi har skickat hundratals mejl. De jag tänker extra mycket på i dag är våra källor, både i den här granskningen och i andra jobb vi har gjort och håller på med.

Ni blir lite skrämda, det är lite läskigt att berätta för media om svåra och jobbiga saker. Ni gör helt rätt som ändå vågar prata med oss. Vi kan inte göra ett så gediget jobb om vi inte får tips som leder oss på spåret. Där är ni ovärderliga.

Dessutom är ni skyddade.Av oss och av grundlagen. Jag går till domstol för er skull om det behövs. Sköter inte jag mitt jobb ska jag åtalas. Det står också i grundlagen.

Era chefer, oaktat vilka policys, lojalitetspapper eller andra dokument ni har, får INTE försöka att ta reda på vem eller vilka som tipsat en redaktion.

De får INTE bara skicka ett mejl med någon allmän fråga kring ”Hur fick tidningen/radion/tv:n veta det här?” eller så. Det är straffbart. Brottet heter ”efterforskning” och har fängelse i straffskalan. Ni har meddelarfrihet och vi skyddar er med källskyddet när det är nödvändigt.

Vårt jobb är att berätta saker för våra läsare. Vi ska berätta, bevaka, granska och rapportera allt som är intressant och relevant.

Problemet är att 85 procent av de tillfrågade offentlighetsanställda aldrig fått någon information om vad detta innebär, visar en undersökning som vi berättar om här intill.

Meddelarfriheten innebär att du som jobbar inom kommun, myndighet, stat eller landsting har rätt att lämna uppgifter och berätta saker för journalister.

Det för att vi ska kunna avslöja maktmissbruk, korruption, felaktigheter eller orättvisor som allmänheten behöver känna till.

Det kanske också finns någon chef som har en klump i magen, men makten och mandaten att förändra dessa problem är också ytterst ledningens.

Viktigt för dem, och alla andra, att känna till är att chefer inte på något sätt får bestraffa den eller dem som kontaktar medier och är öppna med det. Samma sak gäller om tipsaren är anonym. Det säger lagen.

Vårt jobb är att berätta saker för våra läsare. Vi ska berätta, bevaka, granska och rapportera allt som är intressant och relevant.

Även om det blir obekvämt eller jobbigt för någon. Det är grunden i journalistiken och där är källorna en av de viktigaste förutsättningarna.

Problemet är att en fjärdedel av de offentligt anställda tror att chefen får efterforska källor. Det ger mig en klump i magen.

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten