Valet av Macron är glädjande, enligt skribenterna.
TT
Detta är en opinionstext publicerad i Folkbladet. Skribenten svarar för åsikter i artikeln. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär.

EU är den enda unionen för oss

Debatt.
Efter att Macron vann valet i Frankrike är det många som andas ut. Men nu gäller det att utveckla EU. Det skriver Birgitta Ohlsson (L) och Maria Lundqvist-Brömster (L).
Folkbladet Redaktion
Publicerad 19 maj kl. 20:00

I söndags såg världen optimism vinna över pessimism. Öppen globalisering segrade över sluten nationalism. Liberalism över konservatism. Frankrikes nye president Macron lovar att försvara Europa.

När han på söndagskvällen mötte sina väljare vid Louvren i Paris var det till tonerna av EU:s officiella ”nationalsång”. Emmanuel Macron talade om hoten mot det öppna samhället, friheten och pluralismen – kärnan i den europeiska unionen.

Människor går inte på populisternas skrämselpropaganda.

EU är värt att försvara. För 67 år sedan hade de första stegen just tagits för vad som skulle komma att bli det mest effektiva fredsprojektet i historien.
Drivkraften i bildandet av den Europeiska unionen var människors längtan efter fred och frihet efter två världskrig. Det har visat sig att just union, samarbete, mellan Europas länder var lösningen.

Macrons vinst över det vulgärnationalistiska Front National är en seger för alla liberaler. Vi kan se att stödet för europeiskt samarbete har ökat också på andra håll.

Människor går inte på populisternas skrämselpropaganda. I både Österrike och Nederländerna såg vi hur progressiva vann över nationalister. Men även om man kan glädjas betyder det inte att värderingsstriden är över. Tvärtom, för alla oss som tror på Europa är det dags att kavla upp ärmarna.

Det är många som under de senaste åren varit besvikna på EU. Unionen har under de senaste åren genomgått sina kanske värsta kriser. Ekonomisk kris, flyktingkris, och säkerhetspolitik kris. Många EU-medborgare är fortfarande efter en lång tids arbetslöshet utan jobb. På flera håll har förtroendet för EU nått bottennivåer.

Det som krävs nu är att samarbetet utvecklas. EU måste bland annat leverera mer trygghet i medlemsländerna. Efter ett antal terrorattacker i europeiska städer behövs mer samarbete över gränserna. Information som ett land har måste delas med andra, så att brottslingarna kan tas fast tidigare.

Det finns bara en union för oss, och det är EU. Därför finns det bara en väg – framåt, tillsammans. En marche!

Liberalerna vill som enda svenskt parti se ett europeiskt FBI, och en europeisk åklagarkammare. Om kriminella nätverk inte bryr sig om nationsgränser, kan inte polisarbetet bara vara nationellt.

Arbetet som pågår med utvecklandet av en gemensam europeisk gränskontroll är ytterligare en viktig del i detta. För att nå resultat krävs aktivt alliansbyggande med gamla och nya likasinnade länder. Förhoppningsvis får Sverige, i den socialliberale Macron en viktig allierad.

De kriser som unionen genomgår måste vändas till något konstruktivt. Därför måste den svenska regeringen ta ett större ansvar för utvecklingen. Det finns bara en union för oss, och det är EU. Därför finns det bara en väg – framåt, tillsammans. En marche!

Birgitta Ohlsson (L)
Utrikespolitisk talesperson

Maria Lundqvist-Brömster (L)
Fd riksdagsledamot och fd ledamot av OSSE

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten