Två medlemmar ur teatergruppen Tro, hopp och mod har misshandlats av nazister.
TT
Detta är en opinionstext publicerad i Folkbladet. Skribenten svarar för åsikter i artikeln. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär.

Vi tvingades lägga ner - nazisterna är kvar

Debatt.
Efter 10 år tvingades teatergruppen Tro, hopp och mod att lägga ned efter trakasserier från nazister. Det skriver medlemmarna i teatergruppen.
Folkbladet Redaktion
Publicerad 16 maj kl. 20:00

I 10 år har teatergruppen Tro, hopp och mod fört kampen mot den uppgivenhet och ångest medlemmarna bär på. Varför blir somliga utestängda? Går det att nå människors lika värde i Umeå, går det att bli insläppt i de övrigas gemenskap?

Om det har vi spelat teater och ordnat många seminarier. Vi trodde att det skulle gå. Samtalen för att besvara frågorna blir nu allt mer insiktsfulla och nedslående. Livets teater.

Slag och sparkar utdelades under flera minuter på en liggande medlem. Krossade glasögon. Transport till akuten.

Två av oss har blivit misshandlade av nazister. I det första fallet kunde den pryglade peka ut nazisten på bild. Polisen lade ned förundersökningen.
I det andra fallet pryglades en skådespelare i centrala Umeå av en nazist.

Slag och sparkar utdelades under flera minuter på en liggande medlem. Krossade glasögon. Transport till akuten. Polisanmälan gjordes någon dag därpå. Efter tre dagar lade polisen ner förundersökningen. Polisen menade att det saknades spaningsuppslag.

I det närmaste alla deltagare i teatergruppen har en bakgrund i att ha tillhört psykiatrin, kriminalvård, missbruk och liknande. Samtliga kämpar för att erövra värdiga liv, i det närmaste alla bär på vardagliga erfarenheter av att bli misshandlade och få glåpord kastade efter sig, inte bara av nazister.

Att anmäla har ansetts lönlöst, allas lika värde gäller inte för alla. Därför krävdes det mod att göra den senaste anmälan. Skulle polisen lyssna och agera?

Alla vet att nazistiska krafter har etablerat sig i Umeå

Några av oss närde en förhoppning. När även den förundersökningen lades ner begärde vi en överprövning av beslutet, den görs av åklagare. Till sådan går inte att neka. Även den lades i det närmaste omgående ner.

Allt fler umebor med samma bakgrund som medlemmarna i Tro, hopp och mod hörde av sig och menade att polisens agerande visar att vi fjärmar oss från allas lika värde.

Alla vet att nazistiska krafter har etablerat sig i Umeå. Polisen har fått ett detaljerat signalement av gärningsmannen. Den misshandlade skådespelaren far allt mer illa och mötte för bara några dagar sedan nazisten som utdelat sparkarna i rygg och mage skrikandes ”Djävla svin!”.

Nazisten går fritt omkring i Umeå. Tänk om han slår ner och misshandlar kommunalrådet nästa gång. Vad gör polisen då? Är det skillnad på folk och fä?

Det framgår i vår grundlag genom uppräkning av en rad omständigheter (hudfärg, kön, funktionshinder millimeter) att det allmänna skall motverka diskriminering av människor. Polisen representerar det allmänna och har, genom bland annat Regeringsformen och FN-stadgan, samhällets uppdrag att verka för tryggheten i samhället.

I början av maj tvingades vi, mot vår vilja, lägga ner vår teaterföreställning med tillhörande seminarier. Och nazisterna?

Samhället, inklusive hela rättskedjan, har en legitim skyldighet att skydda sina medborgare.

För drygt tio år sedan var flera av deltagarna med och initierade samtal om Meningen med livet, inspirerade av att nykterhets- och fackföreningsrörelsen i Holmsund gjorde samma sak för 100 år sedan. Deltagarna vid våra möten var människor från de lägsta samhällsgrupperna.

Pjäsen vi spelar och de samtal vi för handlar om alla människors lika värde och rätt att vara behövd. Vi har många beprövade förslag för att närma oss målet. Det är en tuff kamp för skådespelarna när samhället i Umeå fortsätter att vara stängt för lösningar.

I början av maj tvingades vi därför, mot vår vilja, lägga ner teaterföreställningen med tillhörande seminarier. Och nazisterna?

Medlemmarna i Tro, hopp och mod
Genom Leif Stenberg

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten