Telegram

Dådet påverkar presidentkandidaterna

Publicerad i fredags kl 13.51

Telegram. Dådet i Paris på torsdagskvällen påverkar presidentkandidaterna inför valet. Flera kandidater ställer in evenemang, och Nationella frontens Marine Le Pen anklagas för att försöka ta politiska poäng på attentatet.

Tre av kandidaterna i söndagens presidentval, Marine Le Pen, Emmanuel Macron och François Fillon, avbröt planerade programpunkter i sina kampanjer efter dådet.

Le Pen säger i ett tal att gränskontroller borde återinföras och att alla utlänningar som står under bevakning av säkerhetstjänsterna borde utvisas. Premiärministern Bernard Cazeneuve anklagade henne för att försöka dra nytta av dådet, och sade att hennes parti, invandringsfientliga Nationella fronten ”efter varje attack försöker att utnyttja den och använda den rent politiskt”.

”Fortsätta med plikter”

Den oberoende kandidaten Emmanuel Macron säger att Frankrike inte ska ge efter för rädslan och att kandidaterna borde försöka undvika att dra nytta av dådet. Han ställde in två möten, för att inte ytterligare belasta säkerhetsapparaten, men vägrar att ställa in sitt kampanjande.

– Demokratin är starkare, säger han.

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon sade att kandidaterna inte bör ge efter för våldet:

– Medan vi väntar på mer definitiv information tror jag att vi måste fortsätta med våra medborgerliga plikter: ingen panik, inte avbryta vår demokratiska process.

Nya siffror

Den oberoende kandidaten Emmanuel Macron tros vinna den första omgången i det franska presidentvalet på söndag. Detta sedan invandrings- och EU-fientliga Nationella frontens partiledare Marine Le Pen tappat i en undersökning från opinionsinstitutet Elabe som publicerades på fredagen.

Macron kommer enligt de nya siffrorna att vinna 24 procent av rösterna i den första valomgången och Le Pen 21,5, vilket är ett tapp på 1,5 procentenheter för Le Pen.

Varken Macron eller Le Pen kan dock luta sig tillbaka eftersom både högerkandidaten François Fillon och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon knappar in på dem, enligt den senaste mätningen.

Förutsatt att Macron och Le Pen tar sig till den andra valomgången, förväntas den tidigare ekonomiministern Macron vinna med 65 procent mot 35 procent för Le Pen, visar en undersökning som gjorts på uppdrag av BFM TV och tidningen L’Express. Undersökningen gjordes före den sista politiska tv-utfrågningen inför valet och dödsskjutningen av polisen i centrala Paris på torsdagskvällen.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals deltog i kippavandring

Hundratals deltog i kippavandring

Nyheter. Manifestation mot antisemitism gick av stapeln på söndagseftermiddagen i Umeå. 

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern gjorde som flög över centrum.

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Umeå. Katter till höger, katter till vänster, katter överallt.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens årliga internationella kattutställning.

SM-finalen i innebandy
Klasskillnad även i SM-finalen

Bergstedt: Klasskillnad även i SM-finalen

Innebandy. Så otroligt imponerande av Iksu. Hela säsongen har laget varit överlägset och även om siffrorna inte blev så stora var det klasskillnad även i SM-finalen mot serietvåan Mora. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
 Från match till guldfest

Superbildspel: Från match till guldfest

Innebandy. Iksu vann sitt femte SM-guld i innebandy i går. Sportens fotograf Abebe Asres dokumenterade gulddagen på nära håll. Kolla in hans bildspel här!

EXTRA
Man misstänkt för mordförsök har anhållits

Man misstänkt för mordförsök har anhållits

Uppdaterad. En man misstänks för försök till mord på en kvinna i Vännäs. 

Just nu: Frontalkrockat med lastbil med diesel

Inlandet. Två personer ska vara inblandade i olyckan.

&quotTog mer och mer felbeslut"

"Tog mer och mer felbeslut"

Fotboll.  Umeå IK såg ut att ta sin andra raka trepoängare – men efter att ha tappat initiativet i matchen släppte laget in en kvittering på tilläggstid. 

Mest läst idag