Telegram

Desillusionerade fransmän blundar och väljer

Publicerad i fredags kl 13.28

Telegram. I 15 år har Annie Gallaire röstat på den franska konservativa högern. I helgens val kommer hon att göra det igen – trots att hon misstänker att åtminstone en del av bedrägerianklagelserna som riktats mot deras kandidat François Fillon är sanna. Många franska väljare är beredda att bortse från viss korruption.

Fakta

Fyra personer leder klart i opinionsmätningarna inför det franska presidentvalet:

Marine Le Pen (48) leder invandrings- och EU-fientliga Nationella fronten sedan 2011. Har försökt tona ned partiets främlingsfientlighet efter att ha tagit över från sin pappa Jean-Marie, som hon dessutom kastat ut ur partiet. Vill folkomrösta om EU och euron och lämna Schengensamarbetet.

Emmanuel Macron (39) var tidigare ekonomiminister i Socialistpartiets regering, men kandiderar för en nystartad och oberoende mittenvänsterrörelse, döpt till På marsch. Mest EU-vänlig bland kandidaterna, men vill se kraftiga reformer i eurosamarbetet.

François Fillon (63) var premiärminister under Nicolas Sarkozys tid som president och kandiderar för konservativa Republikanerna. Vill förenkla för företagarna och skärpa asylpolitiken. Har tärts hårt av anklagelser om att ha gett sin hustru hög lön som parlamentsassistent utan att hon egentligen har jobbat.

Jean-Luc Mélenchon (65) var länge engagerad i Socialistpartiet, bland annat som biträdande utbildningsminister 2000-02. År 2008 grundade han i stället Vänsterpartiet (PG), som han nu representerar i EU-parlamentet. Vill lämna Nato, ha en ny författning och omförhandla EU-fördragen.

Frankrike håller presidentval den 23 april med totalt elva kandidater. Om ingen direkt får mer än 50 procent av rösterna hålls en avgörande andra omgång den 7 maj mellan de två kandidater som fick flest röster i första omgången.

Presidenten väljer själv premiärminister, kan utlysa nyval och folkomröstningar och även styra direkt genom dekret "om nationen står under hot". Parlamentet kan dock avsätta regeringar, vilket gör att premiärministern oftast kommer från det parti som har starkast stöd i parlamentet, där de 577 ledamöterna väljs i två valomgångar i juni.

– Jo, jag blev såklart chockad när jag fick höra, säger hon och syftar på vad som kommit att kallas ”Penelopegate” efter Fillons fru.

Fillon misstänks bland annat ha avlönat frun Penelope i flera år för en anställning i parlamentet utan att hon utfört något egentligt arbete.

– Men det här är Frankrike. I stort sett alla håller på så här och nu har man pekat ut Fillon. Jag tror anklagelserna kommer direkt ifrån Bercy, säger den 71-åriga pensionären till TT och spekulerar genast i att president François Hollandes socialistiska regering sett ett hot i Fillons kandidatur och därmed försökt hitta sätt att sänka honom.

Spekulationen kommer delvis från Fillon själv, som säger att han är oskyldig även om han medgivit att han kanske inte alltid uppfört sig helt moraliskt korrekt. Särskilt inte när han tog emot skräddarsydda kostymer värda tusentals euro av en välkänd designer. Polis utreder flera av anklagelserna.

Fick gå för ”skatteproblem”

Att politiker gör snedsteg är man van vid i Frankrike. Bara under Hollandes tid vid makten har budgetministern och tillika skatteflyktsjägaren, Jérome Cahuzac fått avgå efter att det kom fram att han själv gömt undan pengar, och handelsministern Thomas Thévenoud fick lämna efter knappt två veckor på jobbet på grund av ”skatteproblem”.

Den politiska rådgivaren Aquilino Morelle fick gå när det kom fram att han samarbetat med läkemedelsbranschen vid sidan av sitt regeringsarbete.

En annan presidentkandidat, extremhögerns Marine Le Pen, riskerar åtal för att ha twittrat bilder på den av Islamiska staten halshuggne journalisten James Foley och anklagas för att ha missbrukat Europaparlamentsmedel när hon avlönade två av sina anställda.

”Blunda lite”

Annie Gallaire säger att hon är luttrad när det kommer till skandaler inom den franska politiska eliten och anser att om valprogrammet känns bra och genomtänkt så kanske man får lov att blunda lite för snedstegen. Om anklagelserna inte är alltför allvarliga det vill säga, säger hon och blinkar till när hon tar sig en slurk av espresson på kaféet i den välbärgade Parisförorten Boulogne-Billancourt.

Att det finns en allmän, och ganska ingrodd, misstro mot landets ledande politiker är tydligt. I Paris har många av kandidaternas valkampanjsaffischer blivit till klotterplank där de beskylls för att stjäla, ljuga och fuska.

Tobleroneaffären

Sedan Fillonskandalen briserade strax efter årsskiftet har det även varit rusning efter kommentarer från skandinaviska politiska experter som sedan fyllt spaltmetrar i franska tidningar där det berättas om hur något liknande aldrig skulle kunna ske i Sverige. Eller i Norge. Eller i Finland. För fransmännen har det varit spännande och ganska förvånande läsning.

– Visst var det någon hos er som fick avgå på grund av en chokladbit? Oh la la, stackars kvinna! säger Annie Gallaire och svänger ut med armarna när hon syftar på Mona Sahlin och Tobleroneskandalen.

– När ni dömde henne så hårt så kanske ni gick miste om en fantastisk ledare. Hon kanske hade varit briljant. Man måste tänka lite så också, säger hon och tillägger att Fillonskandalen till och med stärkt hennes tro om att han är rätt man för presidentjobbet.

– Han vägrar ge upp. Han visar beslutsamhet och styrka. Jag tycker det är det Frankrike behöver.

Misstänkt bländning bakom frontalkrock

Uppdaterad. – Mina gubbar misstänker att föraren blev bländande och inte såg trailern, säger räddningschefen.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Umeå. Fyrahundra Umeåbor marscherade genom centrum i solidaritet med Umeås judiska förening. – Det är helt fantastiskt, säger Carinne Sjöberg.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Stor uppslutning i kippavandring

Stor uppslutning i kippavandring

Nyheter. Manifestation mot antisemitism gick av stapeln på söndagseftermiddagen i Umeå. 

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern gjorde som flög över centrum.

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Umeå. Katter till höger, katter till vänster, katter överallt.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens årliga internationella kattutställning.

SM-finalen i innebandy
Klasskillnad även i SM-finalen

Bergstedt: Klasskillnad även i SM-finalen

Innebandy. Så otroligt imponerande av Iksu. Hela säsongen har laget varit överlägset och även om siffrorna inte blev så stora var det klasskillnad även i SM-finalen mot serietvåan Mora. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
 Från match till guldfest

Superbildspel: Från match till guldfest

Innebandy. Iksu vann sitt femte SM-guld i innebandy i går. Sportens fotograf Abebe Asres dokumenterade gulddagen på nära håll. Kolla in hans bildspel här!

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Nykomling med långa traditioner

Test: Nykomling med långa traditioner

Motor. Nya 5-serien har inte en plåtbit gemensam med föregångaren från 2009, men BMW har förnyat med stor ­varsamhet.

&quotTog mer och mer felbeslut"

"Tog mer och mer felbeslut"

Fotboll.  Umeå IK såg ut att ta sin andra raka trepoängare – men efter att ha tappat initiativet i matchen släppte laget in en kvittering på tilläggstid. 

Mest läst idag