Telegram

Experter: Dådet kan trigga andra

Publicerad i fredags kl 13.25

Telegram. Risk finns att terrordådet i Stockholm triggar andra inom de radikala miljöerna i Sverige. Samtidigt är samhället på många sätt fortfarande kraftlöst när det gäller att hantera IS-återvändare och andra radikaliserade, enligt experter.

Fakta

Klockan 14.53 den 7 april kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns.

Fyra människor dödades. Tre avled på Drottninggatan och en på sjukhus.

De som miste livet i attacken var två svenska medborgare - en flicka i skolåldern och en kvinna från Ljungskile - en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet och häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt misstänkt för terroristbrott. Vid häktningsförhandlingen erkände han, via sin advokat.

Rakhmat Akilov hade sökt uppehållstillstånd, men fått avslag. Avslaget överklagades, men migrationsdomstolen ansåg inte att hans berättelse var trovärdig. Akilov skulle utvisas från Sverige, men utvisningen kunde inte verkställas.

Fyra personer vårdas fortfarande på sjukhus med skador efter attacken. En av dem är allvarligt skadad och vårdas på intensivvårdsavdelning.

Två veckor har gått sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm som skördade fyra liv. Frågan många ställer sig nu är om det går att undvika att det händer igen. Enligt experter brister de svenska insatserna mot våldsbejakande extremism på en rad punkter.

– Det arbete som bedrivits hittills – i viss mening har det varit förlorade år, säger Peder Hyllengren, forskare vid Försvarshögskolan.

Bettan Byvald, socialarbetare i Angered som jobbar med IS-återvändare, är inne på samma linje. Och när åtgärder dröjt har extremismen kunnat växa sig starkare. Hon befarar att dådet kan trigga personer i de radikala miljöerna.

Förmågan sänkts

– De som har tankar om att förbättra sitt liv genom jihad men inte kan åka till Syrien nu, de kan se ett sådant här dåd som en utväg. Unga människor som vi har kontakt med har de här åsikterna. De har IS-flaggan på sin Facebook, de tycker att IS gör något gott för muslimer och de ser väst som ett hot, säger Bettan Bylund.

Faran har varit känd länge. De flesta terrorister är inte, som Akilov, invandrare utan både födda och uppväxta i ett europeiskt land. Resandet till IS har i princip upphört, samtidigt som gruppen uppmanat till attacker på hemmaplan.

– Dådet på Drottninggatan kan definitivt trigga andra, bland annat eftersom det framstår som så enkelt. Man behöver inga kunskaper i hur man tillverkar en bomb eller liknande utan här gäller det i stort sett bara att kunna trycka gaspedalen i mattan. Förmågan att genomföra attentat har sänkts rejält, säger Peder Hyllengren.

Han betonar samtidigt att motivet till attacken på Drottninggatan fortfarande är oklart. Ingen grupp har heller tagit på sig ansvaret.

Inga garantier

Regeringen har presenterat en rad åtgärder för att förbättra kampen mot extremism. Kriminalisering av deltagande i terrororganisationer ska snabbutredas. En myndighet ska permanent ansvara för arbetet mot extremism, man vill införa nationella operativa insatsteam och se över de sekretessregler som hindrar informationsutbyte mellan exempelvis Säpo och kommuner.

– Det skulle onekligen göra att vi är lite bättre rustade. Sedan finns det aldrig några garantier mot någonting. De som återvänt från Syrien kan vara farliga många år framöver, och de kommer inte att straffas retroaktivt. Det finns en risk att de kommer att hålla liv i de radikala miljöerna under lång tid framöver i Sverige, säger Peder Hyllengren.

Det behövs mer uppsökande arbete och mer arbete på individnivå, anser han.

– Traditionellt jobbar inte socialtjänsten så. Men det skulle verkligen behövas. Vi kan inte sitta och vänta på att folk själva ska söka hjälp eller bli anmälda, säger Bettan Bylund.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals deltog i kippavandring

Hundratals deltog i kippavandring

Nyheter. Manifestation mot antisemitism gick av stapeln på söndagseftermiddagen i Umeå. 

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern gjorde som flög över centrum.

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Umeå. Katter till höger, katter till vänster, katter överallt.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens årliga internationella kattutställning.

SM-finalen i innebandy
Klasskillnad även i SM-finalen

Bergstedt: Klasskillnad även i SM-finalen

Innebandy. Så otroligt imponerande av Iksu. Hela säsongen har laget varit överlägset och även om siffrorna inte blev så stora var det klasskillnad även i SM-finalen mot serietvåan Mora. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
 Från match till guldfest

Superbildspel: Från match till guldfest

Innebandy. Iksu vann sitt femte SM-guld i innebandy i går. Sportens fotograf Abebe Asres dokumenterade gulddagen på nära håll. Kolla in hans bildspel här!

EXTRA
Man misstänkt för mordförsök har anhållits

Man misstänkt för mordförsök har anhållits

Uppdaterad. En man misstänks för försök till mord på en kvinna i Vännäs. 

Just nu: Frontalkrockat med lastbil med diesel

Inlandet. Två personer ska vara inblandade i olyckan.

&quotTog mer och mer felbeslut"

"Tog mer och mer felbeslut"

Fotboll.  Umeå IK såg ut att ta sin andra raka trepoängare – men efter att ha tappat initiativet i matchen släppte laget in en kvittering på tilläggstid. 

Mest läst idag