Telegram

Flera frihetsberövade efter Parisattacken

Publicerad i fredags kl 13.01

Telegram. På Champs-Élysées är det mesta som vanligt igen efter torsdagskvällens dåd där en polis sköts ihjäl. Parisarna är redan vana vid extra polis- och militärpatruller i staden.

Fakta

En rad terrordåd har drabbat Frankrike de senaste åren. Bland annat mördades tolv personer i januari 2015 i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer i samband med att en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet mot al-Qaida respektive Islamiska staten (IS).

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna - de dödligaste i sitt slag i fransk historia.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

Fortfarande råder undantagstillstånd i Frankrike, vilket bland annat ger polisen utökade möjligheter att söka och gripa personer. Undantagstillståndet förlängdes i december till att gälla över parlaments- och presidentvalen i vår.

Människor sprang för sina liv på den välbesökta paradgatan Avenue des Champs-Élysées när mannen klev ur sin bil och öppnade eld med automatvapen mot ett polisfordon vid 21-tiden på torsdagskvällen.

– Sådant här kan hända överallt. Du kan aldrig vara helt säker, säger Patrick, som ändå inte tror att attacken kommer att få någon större betydelse för valet på söndag, säger han till TT:s utsände.

Attacken, där en polis dödades och två skadades allvarligt innan gärningsmannen sköts till döds, inträffade bara dagar före det franska presidentvalet. Dådet utreds som ett terrorbrott och terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret. En lapp där det uttrycks stöd för IS ha hittats i närheten av platsen där gärningsmannen sköts till döds, uppger en källa för AFP.

50 000 poliser

Händelsen inträffade bara dagar före söndagens presidentval. Landets premiärminister Bernard Cazeneuve säger att regeringen och säkerhetsstyrkorna är fullt mobiliserade och att inget kommer att hindra valet från att genomföras. Omkring 50 000 poliser, inklusive elitstyrkor, har mobiliserats för att skydda väljarna på valdagen.

”Det är upp till oss att inte ge efter för fruktan och skrämsel och manipulation som skulle spela fienderna i händerna”, säger han i ett uttalande.

Själv tänker Patrick inte rösta – åtminstone inte förrän i den avgörande andra valomgången.

– Och då blir det snarare mot någon, inte för någon. För att inte någon idiot ska bli vald.

Gömde kunder i källaren

Champs-Élysées, en aveny i Paris hjärta kantad av restauranger och butiker, liknade mer en krigszon än ett turiststråk efter attacken. Hundratals poliser med automatvapen, hjälmar och skottsäkra västar, spärrade snabbt av området samtidigt som närliggande tunnelbanestationer stängdes av.

– Vi var tvungna att gömma våra kunder i källaren, säger Choukri Chouanine, som driver en restaurang nära platsen, och tillägger att många skott hördes.

Planerade polisattack tidigare

Tre anhöriga till gärningsmannen har frihetsberövats och ytterligare en man, som belgisk polis tipsat sina franska motsvarighet om, dök upp och överlämnade sig själv på polisstation i Antwerpen.

Från franskt håll har man bekräftat att den döde gärningsmannen är fransman, men är förtegen om detaljer.

– Angriparens identitet är känd och har kontrollerats. Jag kommer inte att offentliggöra den eftersom utredningar med tillslag pågår, säger åklagaren François Molins.

Enligt källor till AFP rör det sig om en 39-åring. Hans hem i östra Paris har sökts igenom. Mannen ska ha gripits i februari i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser, men släppts i brist på bevis. Han dömdes till 15 års fängelse i februari 2005 för tre försök till mord, däribland mot poliser.

Kallade till krismöte

I Frankrike, som de senaste åren upplevt flera mycket allvarliga terrorattacker, råder den högsta terrorhotnivån. President François Hollande har ställt in en resa till Bretagne och kallade till ett krismöte i dag.

Två av kandidaterna i söndagens presidentval, Marine Le Pen och François Fillon, har meddelat att de avbryter sina kampanjer. Le Pen, invandringsfientliga Nationella frontens kandidat, säger i ett tal att gränskontroller borde återinföras och att alla utlänningar som står under bevakning av säkerhetstjänsterna borde utvisas.

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon sade att kandidaterna inte bör ge efter för våldet:

– Medan vi väntar på mer definitiv information tror jag att vi måste fortsätta med våra medborgerliga plikter: ingen panik, inte avbryta vår demokratiska process.

I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför valet. Terrorrörelsen IS flagga, tre kilo sprängmedel och ett automatvapen och två handeldvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals deltog i kippavandring

Hundratals deltog i kippavandring

Nyheter. Manifestation mot antisemitism gick av stapeln på söndagseftermiddagen i Umeå. 

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern gjorde som flög över centrum.

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Umeå. Katter till höger, katter till vänster, katter överallt.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens årliga internationella kattutställning.

SM-finalen i innebandy
Klasskillnad även i SM-finalen

Bergstedt: Klasskillnad även i SM-finalen

Innebandy. Så otroligt imponerande av Iksu. Hela säsongen har laget varit överlägset och även om siffrorna inte blev så stora var det klasskillnad även i SM-finalen mot serietvåan Mora. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
 Från match till guldfest

Superbildspel: Från match till guldfest

Innebandy. Iksu vann sitt femte SM-guld i innebandy i går. Sportens fotograf Abebe Asres dokumenterade gulddagen på nära håll. Kolla in hans bildspel här!

EXTRA
Man misstänkt för mordförsök har anhållits

Man misstänkt för mordförsök har anhållits

Uppdaterad. En man misstänks för försök till mord på en kvinna i Vännäs. 

Just nu: Frontalkrockat med lastbil med diesel

Inlandet. Två personer ska vara inblandade i olyckan.

&quotTog mer och mer felbeslut"

"Tog mer och mer felbeslut"

Fotboll.  Umeå IK såg ut att ta sin andra raka trepoängare – men efter att ha tappat initiativet i matchen släppte laget in en kvittering på tilläggstid. 

Mest läst idag