Telegram

USA utreder Julian Assange

Publicerad i fredags kl 12.30

Telegram. USA prioriterar nu ett gripande av Wikileaksgrundaren Julian Assange, enligt justitieminister Jeff Sessions. Uttalandet kommer samtidigt som medier rapporterar att USA utreder Assange, som 2012 tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London.

Fakta

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

I augusti 2015 preskriberades brottsmisstankar rubricerade som olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande av en kvinna. Den fjärde brottsrubriceringen, misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

– Vi kommer att anstränga oss ytterligare och vi har redan intensifierat våra insatser gällande alla läckor, sade Jeff Sessions under en presskonferens.

Sessions sade att den mängd av känsligt material som Wikileaks har läckt saknar motsvarighet.

– Det här är någonting jag aldrig tidigare stött på. Vi har yrkesverksamma som har arbetat med USA:s säkerhetsverksamhet i många år som är chockade över antalet läckor, och några av dem är ganska allvarliga.

– När utredningen är klar kommer vi att försöka sätta några personer i fängelse, sade han.

Öppen för förhandlingar

Julian Assange meddelade tidigare i år att han skulle gå med på att utlämnas till USA, om dåvarande presidenten, Barack Obama, benådade den tidigare soldaten Chelsea Manning som avtjänar ett fängelsestraff för att ha läckt hemliga militära uppgifter.

När den avgående presidenten sedan kortade straffet meddelade Assange att han är ”öppen för förhandlingar” när det gäller de amerikanska brottsmisstankarna mot honom.

Manning, som dömdes till fängelse i 35 år, släpps i maj efter att ha suttit av sju år.

Misstänks för sexualbrott

Den australiske tidigare datahackaren har bott på Ecuadors ambassad i London sedan juni 2012 för att undvika utlämning till Sverige, där han är misstänkt för våldtäkt i augusti 2010.

Assange har hela tiden vägrat att återvända till Sverige för att höras om den misstänkta våldtäkten med argumentet att han då riskerar utlämning till USA – där han retat upp Washington genom Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument, som läcktes av Manning.

Först i november 2016 förhördes Assange om den misstänkta våldtäkten i Sverige. Förhöret skedde på Ecuadors ambassad och genomfördes av ecuadoriansk åklagare. Förhöret ska vara översatt till svenska men den svenska åklagarmyndigheten har ännu inte meddelat hur man tänker gå vidare med fallet.

Assange har hela tiden nekat till våldtäkten och till ett nu preskriberat misstänkt sexualbrott mot en annan kvinna i Sverige under samma period.

Just nu: Misstänkt bländning bakom frontalkrock

Uppdaterad. Vägen avstängd under räddningsarbetet

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals deltog i kippavandring

Hundratals deltog i kippavandring

Nyheter. Manifestation mot antisemitism gick av stapeln på söndagseftermiddagen i Umeå. 

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern gjorde som flög över centrum.

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Umeå. Katter till höger, katter till vänster, katter överallt.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens årliga internationella kattutställning.

SM-finalen i innebandy
Klasskillnad även i SM-finalen

Bergstedt: Klasskillnad även i SM-finalen

Innebandy. Så otroligt imponerande av Iksu. Hela säsongen har laget varit överlägset och även om siffrorna inte blev så stora var det klasskillnad även i SM-finalen mot serietvåan Mora. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
 Från match till guldfest

Superbildspel: Från match till guldfest

Innebandy. Iksu vann sitt femte SM-guld i innebandy i går. Sportens fotograf Abebe Asres dokumenterade gulddagen på nära håll. Kolla in hans bildspel här!

&quotTog mer och mer felbeslut"

"Tog mer och mer felbeslut"

Fotboll.  Umeå IK såg ut att ta sin andra raka trepoängare – men efter att ha tappat initiativet i matchen släppte laget in en kvittering på tilläggstid. 

Clara Henry polisanmäler efter dödshot

Clara Henry polisanmäler efter dödshot

Nöjesnyheter. Programledaren och bloggaren Clara Henry har dödshotats.

Mest läst idag