Telegram

Terroråtalad man frias av Malmö tingsrätt

Publicerad i fredags kl 11.57

Telegram. Åtalet rörde terroristbrott alternativt mordbrand, men åklagarens bevisning höll inte. Tingsrätten friar mannen som åtalades för ett attentat mot en shiitisk föreningslokal i Malmö. Men utredningen visar att han är IS-sympatisör, enligt domen.

Bevisningen är inte tillräckligt robust för en fällande dom, konstaterar Malmö tingsrätt i sin dom. Mannen var åtalad för terroristbrott alternativt mordbrand. Branden kan dock inte klassas som ett terroristbrott, enligt tingsrätten.

”Ett av rekvisiten för att den aktuella branden ska bedömas som ett terroristbrott är att gärningen objektivt sett allvarligt har kunnat skada staten Sverige. Så har enligt tingsrätten inte varit fallet utan för det krävs gärningar av en helt annan och mycket allvarligare beskaffenhet. I stället ska gärningen rubriceras som mordbrand”, säger chefsrådman Lennart Strinäs i ett pressmeddelande.

Inga bevis

Mannen kan inte heller fällas för mordbrand, enligt domstolen. Teknisk undersökning på brottsplatsen har nämligen inte gett några bevis som binder den 30-årige mannen till platsen. Domstolen konstaterar även att det saknas något vittne som kan peka ut 30-åringen som gärningsman.

Utredningen visar, enligt tingsrätten, att mannen är IS-sympatisör. Men åklagarens indiciebevisning är inte tillräcklig för en fällande dom.

I förvar

Efter rättegången släppte tingsrätten den 30-årige mannen ur häktet.

– I nästa sekund så fick han besked från Säkerhetspolisen om att de hade beslutat att ta honom i förvar enligt en lag om särskild utlänningskontroll, med motiveringen att han kan förväntas begå brott i Sverige, säger mannens försvarsadvokat Lars Edman till P4 Malmöhus.

Säpo vill att mannens uppehållstillstånd dras in.

– Säkerhetspolisen har flaggat upp för att den här personen utgör en säkerhetsrisk, bekräftade Karl Melin, vid Säpo, för Sydsvenskan i går.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals deltog i kippavandring

Hundratals deltog i kippavandring

Nyheter. Manifestation mot antisemitism gick av stapeln på söndagseftermiddagen i Umeå. 

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern gjorde som flög över centrum.

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Umeå. Katter till höger, katter till vänster, katter överallt.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens årliga internationella kattutställning.

SM-finalen i innebandy
Klasskillnad även i SM-finalen

Bergstedt: Klasskillnad även i SM-finalen

Innebandy. Så otroligt imponerande av Iksu. Hela säsongen har laget varit överlägset och även om siffrorna inte blev så stora var det klasskillnad även i SM-finalen mot serietvåan Mora. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
 Från match till guldfest

Superbildspel: Från match till guldfest

Innebandy. Iksu vann sitt femte SM-guld i innebandy i går. Sportens fotograf Abebe Asres dokumenterade gulddagen på nära håll. Kolla in hans bildspel här!

EXTRA
Man misstänkt för mordförsök har anhållits

Man misstänkt för mordförsök har anhållits

Uppdaterad. En man misstänks för försök till mord på en kvinna i Vännäs. 

Just nu: Frontalkrockat med lastbil med diesel

Inlandet. Två personer ska vara inblandade i olyckan.

&quotTog mer och mer felbeslut"

"Tog mer och mer felbeslut"

Fotboll.  Umeå IK såg ut att ta sin andra raka trepoängare – men efter att ha tappat initiativet i matchen släppte laget in en kvittering på tilläggstid. 

Mest läst idag