Telegram

Försvunna MH370 troligen utanför sökzonen

Publicerad i fredags kl 11.09

Telegram. Det försvunna Malaysiska flygplanet MH370 ligger högst sannolikt norr om det område som tidigare har sökts igenom. Det uppger forskare som testat hur vrakdelar förflyttas i havet.

Fakta

Den 8 mars 2014 var Malaysia Airlines flight MH370 på väg från Kuala Lumpur till Peking. Ombord fanns cirka 240 personer, varav 153 kinesiska medborgare.

Knappt en timme in i flygningen stängdes planets kommunikationsutrustning av eller upphörde att fungera.

Därefter ska planet ha gjort en u-sväng och fortsatt att flyga i upp till åtta timmar.

Flera veckor senare snappade sökfartyg upp signaler som antogs komma från MH370:s så kallade svarta lådor, i Indiska oceanen 150 landmil väster om Australien. Men därefter beräknas lådornas batterier ha tagit slut. Signalerna har sedan också ifrågasatts.

I januari i år avbröts sökandet officiellt, utan att några spår av planet hittats i det 120 000 kvadratkilometer stora sökområdet i Indiska oceanen. Australien har tidigare sagt att man inte kommer att söka mer om inte troliga nya bevis kommer fram.

I januari i år avbröts sökinsatsen i Indiska oceanen efter det försvunna flygplanet. Området hade av experter – utifrån satellitbilder, var planet försvann och bränslemängd – pekats ut som det mest troliga för att hitta planet.

Men inte ett spår av flygplanet hittades i det enorma sökområdet. Däremot har delar av flygplanet flutit upp på andra ställen, bland annat på ön Réunion, där en sorts vingklaff, en flaperon, flöt i land.

I den nya rapporten har en riktig flaperon från en Boeing 777 klippts upp för att likna vrakdelen och sedan placerats utanför Tasmanien för att testa hur den rört sig beroende på strömmar och vindar.

– Nu framstår det som helt rimligt att MH370:s flaperon flöt upp på Réunion, säger forskaren David Griffon vid Australiens forskningsorgan CSIRO.

Med hjälp av datan från testerna har nya analyser gjorts på var MH370 kan tänkas ligga, utifrån var vrakdelar hittats och var de inte dykt upp. Forskarna tror utifrån dem att planet störtat norr om sökområdet.

– VI kan inte vara helt säkra, men där är var alla bevis pekar, och det här nya arbetet gör att vi är mer säkra på våra resultat, säger han.

Resultaten har lämnats över till Malaysia, som leder utredningen om det försvunna planet.

Rökutveckling från personbil

Inlandet. Räddningstjänsten fick i natt rycka ut till Prästbolsvägen i Lycksele där det ska börjat ryka från en personbil. 

Misstänkt bländning bakom frontalkrock

Uppdaterad. – Mina gubbar misstänker att föraren blev bländande och inte såg trailern, säger räddningschefen.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Umeå. Fyrahundra Umeåbor marscherade genom centrum i solidaritet med Umeås judiska förening. – Det är helt fantastiskt, säger Carinne Sjöberg.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Stor uppslutning i kippavandring

Stor uppslutning i kippavandring

Nyheter. Manifestation mot antisemitism gick av stapeln på söndagseftermiddagen i Umeå. 

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern gjorde som flög över centrum.

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Umeå. Katter till höger, katter till vänster, katter överallt.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens årliga internationella kattutställning.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Nykomling med långa traditioner

Test: Nykomling med långa traditioner

Motor. Nya 5-serien har inte en plåtbit gemensam med föregångaren från 2009, men BMW har förnyat med stor ­varsamhet.

&quotTog mer och mer felbeslut"

"Tog mer och mer felbeslut"

Fotboll.  Umeå IK såg ut att ta sin andra raka trepoängare – men efter att ha tappat initiativet i matchen släppte laget in en kvittering på tilläggstid. 

Mest läst idag