Musik
Linda Eliasson/arkiv Trainspotters är en av de tre akterna som presenterades för sommarens Trästockfestival.

Hiphop-akter klara för Trästock

Publicerad i fredags kl 10.29

Musik. Två Västerbottensbaserade artister presenterades i dag för sommarens upplaga av Trästockfestivalen.

På fredagen kom Trästockfestivalen med sitt femte artistsläpp, och det var ett hiphopbetonat sådant. Av de tre akterna som presenterades var det två från länet – Umeåbaserade Trainspotters och Skellefteås nykomling OG Otäck. Med på listan fanns även Jireel, från Stockholmsförorten Rågsved.

Tidigare klara artister till Trästock är bland annat Säkert!, Lisa Miskowsky, Linnea Henriksson och Thomas Stenström.

Så här skriver festivalen om dagens släpp:

Trainspotters & chefen
”Låt hiphopen ljuda över Lappland – här är Trainspotters & Chefen. ”Törley Törpers” är Umeåduon Trainspotters fjärde album i vad som nu för tiden är efterlängtad musik som dessutom släpptes idag, fredag! Deras skivsläpp började med P3 Guld-nominerade ”Dirty North” 2010 och hyllade uppföljare ”Bastards!” och sedan ”Skate Or Die”. År 2004 började Hannes och Erik aka George Kaplan och Rewind skapa musik och sedan dess har Trainspotters släppt en konsekvent trilogi tillsammans med producenten Alexander Academics Juneblad.

På 7 år har Trainspotters släppt fyra plattor, spelat lite över hela världen och dessutom gjort massor av andra projekt (t.ex. skate- och snowboardfilmer, klädkollektioner, festivaler m.m.) i kreativa kollektivet Random Bastards.”

OG Otäck + Gåskören
Nykomlingen OG Otäck spelade redan förra året på Trästockfestivalen, då tillsammans med vännerna i Gåskören. Med en rykande färsk EP i ryggen ställer han sig igen tillsammans med vännerna på scen. ”Otäck EP” som är det första släppet som soloartist kom förra månaden.

Gåskören gör hiphop med inslag av frost, diesel, granskog och snåttren. Gruppen ligger bakom i småstadshyllningen ”208” och blandar den nya skolans hiphopsound med tydlig inspiration från gulderan. Trästockfestivalen får tillsammans med dessa återigen röra på höfterna till Norrländsk hiphop från Skellefteå.

JIREEL
Den unga rapparen från Rågsved söder om Stockholm har på kort tid exploderat som ett av landets mest uppmärksammade hiphop-löften. Jireel debuterade i november 2015 med låten ”Här & Nu” och har sedan dess fortsatt med sin kaxiga, moderna stil. Låtar som “Som Mig”, “Langa Luren” och superhiten “Cataleya” gjorde 2016 till hans hittills kanske starkaste år.

“Snap” från nyss släppta EP:n ’Jettad’ omnämns redan som en milstolpe inom svensk hiphop – och när Jireel fick den stora äran att avsluta hela Grammisgalan 2017 fick vi se smakprov på en strålande liveartist. Nu åker han på stor vårturné runt om i landet! Jireel har bara börjat.

Hiphop-akter klara för Trästock

Hiphop-akter klara för Trästock

Musik. Två Västerbottensbaserade artister presenterades i dag för sommarens upplaga av…

Tonsäkert stjärnskott med framtiden för sig

Tonsäkert stjärnskott med framtiden för sig

Kultur & Nöje. En njutbar föreställning, med låtar som alla känner igen, sammanfattar Gunnar…

Spelglädje med Wolfman

Spelglädje med Wolfman

Kultur & Nöje. Tillbaka till rötterna, tycker Nils Widing om Umeåbandets nya skiva.
För runt…

Fler artister klara för Trästock

Fler artister klara för Trästock

Musik. Storhelg framför oss och så artistsläpp från Trästocksfestivalen.
Kanske…