Telegram
Bild 1 av 2
Bläddra med pilarna. Klicka för att förstora.

Bilden av Parisskytten klarnar

Publicerad i fredags kl 05.54 (uppdaterad i fredags kl 07.18)

Telegram. Skytten i Paris har identifierats. Han är en 39-årig fransman, känd av säkerhetspolisen sedan tidigare, enligt obekräftade källor. Terrororganisationen IS tar på sig attacken där en polis dödades och två skadades allvarligt.

Fakta

En rad terrordåd har drabbat Frankrike de senaste åren. Bland annat mördades tolv personer i januari 2015 i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer i samband med att en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet mot al-Qaida respektive Islamiska staten (IS).

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna - de dödligaste i sitt slag i fransk historia.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

Fortfarande råder undantagstillstånd i Frankrike, vilket bland annat ger polisen utökade möjligheter att söka och gripa personer. Undantagstillståndet förlängdes i december till att gälla över parlaments- och presidentvalen i vår.

En polis sköts ihjäl med automatvapen och två skottskadades allvarligt på paradgatan Champs Élysées i Paris på torsdagskvällen. Därefter dödades skytten av polisen, enligt det franska inrikesdepartementet.

Enligt vittnesuppgifter ska mannen ha klivit ut ur en bil och öppnat eld mot en polis. Han ska sedan ha sprungit vidare längs med en trottoar medan han sköt mot andra poliser, skriver Le Monde.

– Ett automatvapen användes mot polisen, ett krigsvapen, säger inrikesdepartementets talesperson Pierre-Henry Brandet, enligt Reuters.

De skadade polismännens liv är inte längre i fara, enligt Brandet.

Händelsen utreds som ett terrorbrott, uppger den franska åklagarmyndigheten.

Angriparen identifierad

Terrorrörelsen IS tar genom sitt propagandaorgan Amaq på sig dådet och identifierar angriparen som ”en av deras soldater”.

Gärningsmannen är enligt källor till AFP en 39-årig fransman. Hans hem i östra Paris har sökts igenom. Mannen ska ha gripits i februari i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser. Men han släpptes i brist på bevis. Han dömdes till 15 års fängelse i februari 2005 för tre försök till mord, däribland mot poliser, enligt AFP.

Skytten har identifierats, enligt åklagaren François Molins, men hans namn kommer inte att offentliggöras förrän utredarna fastställt om han hade medhjälpare.

– Angriparens identitet är känd och har kontrollerats. Jag kommer inte att offentliggöra den eftersom utredningar med räder pågår, säger han.

– Utredarna vill vara säkra på om han hade medhjälpare eller inte.

En talesperson för inrikesdepartementet hyllar polisens snabba ingripande på platsen, när de lyckades döda den beväpnade mannen och förhindra ytterligare blodsutgjutelse på den välbesökta paradgatan i centrala Paris.

En utländsk kvinnlig turist ska ha skadats lindrigt av ”splitter” efter skjutningen, enligt åklagaren.

Kallar till krismöte

I Frankrike råder den högsta terrorhotnivån.

President François Hollande har ställt in en resa till Bretagne och kallat till ett krismöte i dag. Han sade i ett tv-sänt tal efter attacken att han är ”övertygad” om att den är terrorrelaterad.

Två av kandidaterna i söndagens presidentval, Marine Le Pen och François Fillon, har meddelat att de avbryter sina kampanjer.

I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför valet. Terrorrörelsen IS flagga, tre kilo sprängmedel och ett automatvapen och två enhandsvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.

Rökutveckling från personbil

Inlandet. Räddningstjänsten fick i natt rycka ut till Prästbolsvägen i Lycksele där det ska börjat ryka från en personbil. 

Misstänkt bländning bakom frontalkrock

Uppdaterad. – Mina gubbar misstänker att föraren blev bländande och inte såg trailern, säger räddningschefen.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Umeå. Fyrahundra Umeåbor marscherade genom centrum i solidaritet med Umeås judiska förening. – Det är helt fantastiskt, säger Carinne Sjöberg.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Stor uppslutning i kippavandring

Stor uppslutning i kippavandring

Nyheter. Manifestation mot antisemitism gick av stapeln på söndagseftermiddagen i Umeå. 

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern gjorde som flög över centrum.

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Umeå. Katter till höger, katter till vänster, katter överallt.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens årliga internationella kattutställning.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Nykomling med långa traditioner

Test: Nykomling med långa traditioner

Motor. Nya 5-serien har inte en plåtbit gemensam med föregångaren från 2009, men BMW har förnyat med stor ­varsamhet.

&quotTog mer och mer felbeslut"

"Tog mer och mer felbeslut"

Fotboll.  Umeå IK såg ut att ta sin andra raka trepoängare – men efter att ha tappat initiativet i matchen släppte laget in en kvittering på tilläggstid. 

Mest läst idag