Telegram

En polis dödad i Paris – två svårt skadade

Publicerad i torsdags kl 23.30

Telegram. En polis har skjutits till döds på paradgatan Champs Élysées i Paris och ytterligare två poliser har skottskadats. Händelsen utreds som ett terrorbrott, uppger den franska åklagarmyndigheten.

Fakta

En rad terrordåd har drabbat Frankrike de senaste åren. Bland annat mördades tolv personer i januari 2015 i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer i samband med att en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet mot al-Qaida respektive Islamiska staten (IS).

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna - de dödligaste i sitt slag i fransk historia.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

Fortfarande råder undantagstillstånd i Frankrike, vilket bland annat ger polisen utökade möjligheter att söka och gripa personer. Undantagstillståndet förlängdes i december till att gälla över parlaments- och presidentvalen i vår.

Enligt vittnesuppgifter ska en man ha klivit ut ur en bil och öppnat eld med ett automatvapen mot en polis. Han ska sedan ha sprungit vidare längs med en trottoar medan han sköt mot andra poliser, skriver Le Monde. Enligt det franska inrikesdepartementet dödades en polis, medan två poliser är allvarligt skadade.

Poliskällor uppgav tidigare för Reuters att en av de två skadade poliserna avlidit. Men inrikesdepartementet tillbakavisar den uppgiften.

Angripare dödad

Enligt polisen var troligtvis två gärningsmän inblandade i angreppet. En av dem dödades vid attacken. Enligt obekräftade källor ska mannen vara känd av säkerhetspolisen sedan tidigare.

Den bil som angriparen använde undersöks nu, uppger inrikesdepartementet på Twitter. En husrannsakan genomförs också i mannens bostad.

Enligt en poliskälla söker man efter en misstänkt gärningsman, som ska ha kommit till Paris med tåg från Bryssel, uppger Reuters. En arresteringsorder ska ha utfärdats.

Polisen beskrev redan i ett tidigt skede attacken som ett misstänkt terrordåd. Samtidigt har flera poliskällor uppgett att skottlossningen kan ha koppling till ett rånförsök. Enligt en talesman för Frankrikes inrikesminister är det för tidigt att slå fast att det rör sig om ett terrordåd, rapporterar Reuters.

Kallar till krismöte

Området har spärrats av och polisen uppmanar människor från att vistas i närheten av platsen, rapporterar CNN. Tv-bilder från platsen visar ett stort antal poliser som evakuerar området. En helikopter hördes hovra över platsen för det misstänkta attentatet.

President Françoise Hollande har kallat till krismöte med anledning av händelsen.

I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför söndagens presidentval i Frankrike. Terrorrörelsen Islamiska statens flagga, tre kilo sprängmedel och ett automatvapen och två enhandsvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.

Rökutveckling från personbil

Inlandet. Räddningstjänsten fick i natt rycka ut till Prästbolsvägen i Lycksele där det ska börjat ryka från en personbil. 

Misstänkt bländning bakom frontalkrock

Uppdaterad. – Mina gubbar misstänker att föraren blev bländande och inte såg trailern, säger räddningschefen.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Umeå. Fyrahundra Umeåbor marscherade genom centrum i solidaritet med Umeås judiska förening. – Det är helt fantastiskt, säger Carinne Sjöberg.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Stor uppslutning i kippavandring

Stor uppslutning i kippavandring

Nyheter. Manifestation mot antisemitism gick av stapeln på söndagseftermiddagen i Umeå. 

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern gjorde som flög över centrum.

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Umeå. Katter till höger, katter till vänster, katter överallt.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens årliga internationella kattutställning.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Nykomling med långa traditioner

Test: Nykomling med långa traditioner

Motor. Nya 5-serien har inte en plåtbit gemensam med föregångaren från 2009, men BMW har förnyat med stor ­varsamhet.

&quotTog mer och mer felbeslut"

"Tog mer och mer felbeslut"

Fotboll.  Umeå IK såg ut att ta sin andra raka trepoängare – men efter att ha tappat initiativet i matchen släppte laget in en kvittering på tilläggstid. 

Mest läst idag