Ekonomitelegram

V fick nej till kontanter på alla banker

Publicerad i torsdags kl 20.23

Ekonomi. Varken riksdagen eller regeringen vill kräva att bankkontor ska kunna ta emot och betala ut kontanter. Vänsterpartiet anser att det borde vara ett krav, men får inget gehör i riksdagen.

– Riksdagen skulle ha kunna krävt att man ska kunna sätta in och ta ut kontanter på banken, säger Håkan Svenneling, företrädare för V i riksdagens finansutskott, efter att en följdmotion från partiet röstats ned i utskottet.

Frågan om bankers skyldigheter att erbjuda service till konsumenterna tas upp när riksdagen behandlar regeringens förslag till hur Sverige ska genomföra ett EU-direktiv om betaltjänster. Direktivet säger att alla konsumenter som vill ska ha rätt att öppna ett betalkonto med bastjänster, banken ska inte kunna neka det.

Vänsterpartiet, flera remissinstanser och andra berörda har fört fram att möjligheten att sätta in och ta ut kontanter också borde säkras eftersom många människor har svårt att enkelt hänga med i den digitala utvecklingen.

Men varken regeringen eller riksdagens majoritet anser att direktivet innebär att bankerna måste kunna hantera kontanter på alla sina kontor.

– Det är mycket snack och lite verkstad. Man säger att man är orolig över utvecklingen men gör inget åt det, säger Svenneling.

Utskottet vill dock att finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommer till riksdagen för att förklara vad regeringen gör för att hantera problemen som uppstår för medborgarna i marschen mot det kontantlösa samhället.

Euron stiger kraftigt efter valet

Ekonomi. Euron stiger kraftigt mot dollarn och den japanska yenen under den tidiga…

Uppgifter: Eltel såldes med riggade siffror

Ekonomi. El- och teleinstallationsföretaget Eltel misstänks ha blåst upp sina siffror i…

Upp till bevis för börsbolagen

Ekonomi. Dags att leverera. Så kan man sammanfatta förväntningarna inför rapportperioden…

Här startades flest e-handelsbolag

Ekonomi. Vansbro är den kommun i landet som etablerade flest e-butiker under 2016. I…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Tipsa Folkbladets redaktion!

Nyhetschef

Erik Isberg

erik.isberg@
folkbladet.nu

090-17 59 90

Nyhetschef

Maria Linné
maria.linne@
folkbladet.nu

090-17 59 68