Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

TT I sista stund tecknade Hotell- och restaurangfacket och Visita kollektivavtal. Bild från när LO enades om låglönesatsning i höstas.

”Enighet i LO fick Visita att vika ner sig”

Publicerad i torsdags kl 20.00

Med bara timmar kvar tills strejken skulle bryta ut, på bland annat Hotell Avenyn i Umeå, nådde Hotell och restaurangfacket (HRF) och Visita tillslut en överenskommelse.

Det hela började i höstas när LO-förbunden enades om att driva en låglönesatsning i avtalsrörelsen. De krävde löneökningar på 2,8 procent men lägst 672 kronor för de som tjänar under 24000 kr. Detta för att komma till rätta med löneglidningen där arbetarkvinnor tjänar mindre än arbetarmän.

När avtalsrörelsen väl började fick facken inom industrin med sig arbetsgivarna på löneökningar på 6 procent över tre år plus en satsning på 0,5 procent för pension. Och en låglönesatsning för alla som tjänar under 24000 kr.

Kort där efter följde Handels och Svensk Handel avtal som gav samma löneökningar och en låglönesatsning.

HRF krävde samma löneökningar och låglönesatsning som IF Metall och Handels med fler redan fått igenom för sina medlemmar, det vill säga 1561 kr över tre år. Men arbetsgivarna Visita vägrade och hävdade att låglönesatsningen inte var en del av det märke som fack och arbetsgivare inom industrin kom överens om. Svenskt Näringslivs och hela dess propagandamaskineri började veva.

Då varslade HRF om strejk på hotell i sex städer. Inom HRF var mobilisering stark, men HRF är trots allt mindre LO-förbund. I LO var enigheten bakom HRF total. Förbund efter förbund varslade om sympatiåtgärder.

Efter att HRF visat beslutsamhet och LO visade enighet var inte Visita särskilt kaxiga längre. Till sist handlar avtalsrörelser inte endast om ord, utan också om styrka. HRF:s strejk med sympatiåtgärder från andra LO-förbund hade blivit väldigt dyr för Visita.

I samband med att HRF varslade om strejk skrev jag att ”detta är en strid arbetsgivarna inte vinner”. Nu när avtalet är klart får jag medge att inte fick helt rätt. HRF krävde ju 1561 kr i löneökningar, de fick 1560 kr. Så bra jobbat bra jobbat Visita, Maud Olofsson, Svenskt näringsliv och co som lyckades få ner HRF:s bud. Med en krona.

För HRF och hela LO är detta en viktig seger. När allt ställdes på sitt spets höll enigheten och låglönesatsningen kom på plats.

Men det inte främst en seger för HRF och LO, utan jämställdheten. Arbetarkvinnor har sämst löner och villkor, med låglönesatsningen tas nu viktiga steg mot jämställdhet. Och med ny modell med löneökningar både i kronor och procent kan liknande låglönesatsningar göras i kommande avtalsrörelser.

Och tills dess har fackförbunden tid att bygga sina organisationer starkare med fler medlemmar, då kan kommande avtal bli ännu bättre.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotSnälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

"Snälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

Ledare. ”Regeringens vårbudget är direkt Stockholmsfientlig. Under mandatperioden har…

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Ledare. Efter Vattenfalls neddragning i Storuman, vilken blir nästa neddragning? Och…

&quotUndernäringen bland äldre är en skam"

"Undernäringen bland äldre är en skam"

Ledare. 40000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare mer än 100 000…

Helén Pettersson: &quotS-kongressen präglades av värme"

Helén Pettersson: "S-kongressen präglades av värme"

Ledare. Riksdagskrönika
Veckan före påsk hade vi vår socialdemokratiska partikongress i…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.