Folkets röst
Missnöjd. ”Om vården inte fungerar så höjer man bara landstingsskatten” skriver insändaren. FOTO: Jonatan Stålhös

Nytt ledarskap krävs för att förändra länets vård

Publicerad i onsdags kl 20.00

Det klagas ofta och i allvarliga ordalag på vården i Västerbotten – senast den 11 april i tidningsinsändaren ”Nu måste det ageras för vården i Inlandet”.

Det är oftast mycket rimliga och berättigade krav som framförs, men majoriteten av innevånarna i Västerbotten och inlandet har absolut ingen anledning att klaga eftersom de själva vill ha det som det är med vår vård. Landstingsval efter Landstingsval röstar en stabil majoritet av länets innevånare på Socialdemokrater, Vänsterpartister och Miljöpartister för att kunna vara säkra på att allt förblir vid det vanliga.

Det finns ett vulgärt uttryck som säger att om något inte går att lösa med våld så försök med ännu mer våld! Det är inte utan att man känner igen sig i landstingspolitiken – om vården inte fungerar som västerbottningarna vill så höjer man bara landstingsskatten och öser på med ännu mer av samma sak, inom det icke reformerade sjukvårdssystemet.

Det är väljarna själva som måste agera för ett nytt ledarskap för sin egen framtida vård!

Det är svårt hitta någon insiktsfull och sakkunnig sjukvårdsspecialist som 290inte säger att nyckeln till en framtida välfungerande sjukvård ligger i första linjens sjukvård – den som direkt möter patienten vid första sjukvårdskontakten.

En närvårdsreform är enda vägen framåt mot en patientnära vård som kan lösa upp till 70 procent av patientbehoven i ett modernt närvårdsrum eller på närvårdsmottagning/sjukstuga.

Därigenom avlastas den högspecialiserade vården så att den verkligen får möjlighet att utveckla det den är bäst på!

Genom att framtidens närvård utnyttjar modernaste e-hälsovård och distansöverbryggande teknik, med bland annat högupplösta kameror, kan många diagnoser ställas direkt och riktigt av specialister i när och fjärran – där det är god tillgång på specialistläkarresurser – och de inte behöver åka bort och runt med tillfälliga påhugg som stafettläkare.

De icke-socialistiska landstingspolitikerna kan nu knappast agera mycket mer för vården i Västerbotten/inlandet, utan det är väljarna själva som måste agera för ett nytt ledarskap för sin egen framtida vård!

 Jarl Folkesson, Tärnaby
Centerpartistisk landstingspolitiker i Västerbotten och inlandet

Åsikter

Texten är en insändare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till insandare@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Kyrkan – mer än vi tror

Kyrkan – mer än vi tror

Folkets röst. Svar till John E. Mårdners insändare ”yrkan brister i sitt stöd”, den 11…

Fel med fotboja

Fel med fotboja

Folkets röst. Liksom de flesta tycker jag att polisen skötte sig föredömligt i samband med…

Vi får inte stanna upp i byggnadet av fler bostäder

Vi får inte stanna upp i byggnadet av fler bostäder

Folkets röst. Vi i Umeå kommun står inför en utmanande uppgift med att hantera bostadsbristen…

Varför skickar vi soldater till terrorn?

Varför skickar vi soldater till terrorn?

Folkets röst. Varför har terrorn kommit till Sverige? Ja, den frågan bör väl vara angelägen…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.