Ledare

Ledare
av Maja Nordström

Är du rädd för ditt eget barn?

Publicerad i onsdags kl 20.00

Det var för några veckor sedan som er vän lämnade landet. Han hade gett tillbaka sin dator till skolan där han gått några månader, packat ihop sina saker och började säga hej då till sina vänner och de vuxna han mött i skolan, socialen, på boenden.

– Hur ska du ta dig fram? frågar någon och han tittar ner i backen. – Promenera, säger han med ett snett leende. Ögonen är redan trötta.

Så lämnar han landet, kanske till fots, kanske med en buss eller en båt. Låt det sjunka in. Er vän flyr från Sverige eftersom landet inte är tryggt nog. Här riskerar han att utvisas tillbaka till det som han flytt från. Afghanistan.

Detta betyder ju att den som kom hit som ett barn med skyddsbehov helt plötsligt blir en vuxen och bedöms kapabel till att återvända till Kabul.

Morgan Johansson säger att 85 procent av de ensamkommande barnen får stanna, lite för att bevisa att den förda politiken ändå har ett hjärta. Men det här är ju en siffra som gäller först efter att 80 procent av de som kommit hit som barn skrivs upp i ålder till vuxna. Ibland med något år, ibland med några månader – bedömningar som gjorts med osäkra metoder, tidigare kritiserade här på ledarsidan.

Detta betyder ju att den som kom hit som ett barn med skyddsbehov helt plötsligt blir en vuxen och bedöms kapabel till att återvända till Kabul. Därför är #vistårinteutmenvifortsätterattkämpa:s nya kampanj så viktig. ”När de kom hit var de barn med skyddsbehov”. Den kampanjen startades efter att frågan om amnesti och ett rimligare flyktingmottagande föll platt under den socialdemokratiska kongressen. Visst togs där ett principiellt steg mot permanenta uppehållstillstånd och familjeåterföringar – men i framtiden, och inte nu.

Tyvärr är det troligt att barnen som inte längre har skyddsbehov på grund av sin ålder riskerar ett liv som papperslösa. De känner inte till Kabul, de har växt upp i Iran eller Pakistan, eller flytt från talibaner eller förtryckande släkt någonstans i Afghanistan. Hade de varit under 18 år hade den nya praxis kunnat gälla dem – att den som växt upp som statslös i annat land inte anses kunna skickas till Kabul.

Genast visas siffror upp, det lever 10 000 människor gömda för polisen och en kommande utvisning. Är alla dessa terrorister

Precis som civilminister Ardalan Shekarabi kommer de alltså att leva gömda eftersom alternativet är värre. Det gick flera år innan familjen Shekarabi fick uppehållstillstånd av humanitära skäl. Precis som då, behövs detta igen.

Det behövs för den som fått vänta flera år på sin intervju med migrationsverket och hunnit fylla 18, för den som skrevs upp i ålder med tvivelaktiga metoder och nu ska utvisas, för den som går i skolan och lärt sig svenska, som har en framtid här, men inte på deportationsorten.

Efter terrorattentatet på Drottninggatan blev det klart att den uzbekiske Rakhmat Akilov levde gömd för polisen i Sverige för att undvika utvisning. Genast visas siffror upp, det lever 10 000 människor gömda för polisen och en kommande utvisning. Är alla dessa terrorister? Nej, så klart inte. Är då några det? Antagligen. Hur ska man lösa den? För de åldersuppskrivna ensamkommande barnen leder det här nu till ett nytt problem. Ska de leva som papperslösa i ett land där den som avviker från deportation av vissa ses som lika med en potentiell terrorist? För den som har flytt från talibaner och terrorister är det förkrossande att bli sammankopplad med det man flytt från.

Det är ett tungt jobb att stå upp för det humana i en tid när EU:s överstatlighet och budgetstaplar står i vägen, men det är alltid värt att göra det. Den som tvekar kan titta på historien. Det är inte de som flyter med strömmen som hyllas, utan de som vågar stå upp. En eloge till alla de som gjorde det på socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Men det måste ha varit som att hugga i sten när principen om att ligga på EU:s lägstanivå ska överträffa alla andra principer, som exempelvis barnkonventionen.

Vår vän som med sina egna fötter flytt från Sverige vet inte ens vad det är.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotSnälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

"Snälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

Ledare. ”Regeringens vårbudget är direkt Stockholmsfientlig. Under mandatperioden har…

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Ledare. Efter Vattenfalls neddragning i Storuman, vilken blir nästa neddragning? Och…

&quotUndernäringen bland äldre är en skam"

"Undernäringen bland äldre är en skam"

Ledare. 40000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare mer än 100 000…

Helén Pettersson: &quotS-kongressen präglades av värme"

Helén Pettersson: "S-kongressen präglades av värme"

Ledare. Riksdagskrönika
Veckan före påsk hade vi vår socialdemokratiska partikongress i…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.