Fördelning. Finansminister Magdalena Andersson presenterade vårbudgeten under gårdagen.FOTO: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en ledartext publicerad i Folkbladet. På ledarplats framförs socialdemokratiska värderingar. Ledarskribenten svarar för åsikter i artikeln.

Avgörande att få utlandsfödda i arbete

Ledare.
”Djävulen gömmer sig i detaljerna” säger man ju. Så när finansminister Magdalena Andersson (S) står och gör reklam för de publikfriande delarna i vårbudgeten, som exempelvis den sänkta skatten för pensionärer som högern kallar ”bidragspolitik” och satsningar på polisen, kan man hellre kolla in fotnoterna.
Susanne Sjöstedt
Publicerad 18 april kl. 15:51

Fördelningsprofilen längst bak i den många hundra sidor tjocka vårpropositionen är en bra start.

Det var här vi under åtta års borgerligt styre varje år kunde följa hur regeringen i varje budget premierade höginkomsttagarna (och därmed männen).

Klyftorna mellan de som har mycket och de som har minst växte i åtta år i rad. Och skillnaderna har inte bara varit relativa, den tiondel med lägst inkomster fick inte ”bara” en drastiskt mindre inkomstökning än andra. Deras inkomster krympte till och med i faktiska kronor och ören på åtta långa år.

Regeringen har byggt en större samhällskaka och gett de mest ekonomiskt utsatta grupperna en större bit.

Men inte längre. ”Reformerna har bidragit till minskade inkomstskillnader Den förda politiken bedöms ha en tydligt utjämnande fördelningspolitisk profil. Reformerna har stärkt de ekonomiska marginalerna för hushåll med svag ekonomi och ökat skatteuttaget från hushåll med starkare ekonomi”, noteras under rubriken ”fördelningseffekter”.

Plötsligt pratas det om fördelningspolitik som ordet var tänkt att användas, för att omfördela rikedomar och jämna ut.

Ja, hushållens disponibla inkomster har minskat med cirka 11 miljarder kronor under mandatperioden – men samtidigt har välfärdstjänsternas omfattning ökat med 28 miljarder. Regeringen har byggt en större samhällskaka och gett de mest ekonomiskt utsatta grupperna en större bit.

Räcker det för att hantera det ständiga orosmolnet arbetslösheten? Nej.

Högerpartierna kommer att fortsätta låtsas som att enkla jobb till en bråkdel av dagens lägstalöner är vägen in på arbetsmarknaden för speciellt invandrargrupper.

Sysselsättningsgraden är rekordhög och ungdomsarbetslösheten minskar stadigt vilket är en enorm skillnad från när borgarna styrde och som enda arbetsmarknadspolitisk åtgärd hade ”vi sänker skatten” – vilket inte ens med tiotals miljarder i riktade subventioner påverkade ungdomsarbetslösheten mer än marginellt.

Men arbetsmarknadens mest utsatta grupper, här pratar vi främst om de med bara förgymnasial utbildning, får inte jobb. Det kommer förstås inte förändras i framtiden.

Arbetsgivare letar inte efter okvalificerad arbetskraft nästan oavsett hur billig den blir för dem. Och billig arbetskraft – skitlöner för skitjobb – betyder som vi redan vet en hög kostnad för staten som måste ”fylla på” med diverse bidrag för att ge dessa grupper en inkomst de kan leva på men också en dräglig ålderdom när den intjänade pensionen inte är i närheten av att räcka.

Högerpartierna kommer att fortsätta låtsas som att enkla jobb till en bråkdel av dagens lägstalöner är vägen in på arbetsmarknaden för speciellt invandrargrupper.

Men vi har varit här förut och insett att arbetarklassens bästa chans för en ljusare framtid inte alls vilar på bantade löner utan på utbildningssatsningar. Ingen kommer att klara sig utan minst gymnasiebetyg, inte heller de födda utanför Sverige.

Och det är inte som att det saknas arbetsuppgifter som måste utföras, bara inom vård och omsorg skulle det behövas en kvarts miljon fler anställa bara inom några år!

Vad som borde skrämma många är en annan fotnot, nämligen prognosen i vårpropositionen som säger att antalet arbetade timmar per person kommer att krympa drastiskt kommande år. Det beror huvudsakligen på en åldrande befolkning men också på en för långsam etablering av nyanlända flyktingar.

Att svenskarna blir äldre får vi nog acceptera, men det finns fortfarande massor att göra för att snabba upp tiden det tar att få utlandsfödda i arbete – utan att döma dem till ett liv i låglöneträsket. För det tjänar varken de eller vi på.

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten