Debatt
FOTO: TT Vänsterpartiet kommer att fortsätta ställa krav på regeringen, skriver Ulla Andersson.

Rättvist med högre skatt

Publicerad i tisdags kl 20.00 (uppdaterad i fredags kl 14.42)

Debatt. Vi står upp för en politik för jämlikhet och bättre livsvillkor för vanliga människor. Och visar i praktiken att det går. Det skriver Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen drivit igenom flera skatteförslag som stärker välfärden och jämlikheten. Dels sänker vi skatten för dem som lever på sjukersättning, de flesta är kvinnor och många har slitit ut sig i välfärden. Dels ska fler betala statlig skatt. De som har en inkomst över 38 200, de flesta män, får betala mellan 2 och 200 kronor mer i skatt. De som får betala 200 kronor mer i skatt tjänar över 55 000 i månaden. I det sällskapet är andelen män ännu större.

Vi är också överens med regeringen om att höja skatten för den som bor utomlands men som får inkomster från arbete i Sverige. Den borgerliga regeringen sänkte den skatten från 25 till 20 procent. Vi höjer den till 25 procent igen.

Det här är viktiga förändringar som leder till 3 miljarder kronor mer till vår gemensamma välfärd och som minskar klyftorna.

Vänsterpartiet vet att välfärden måste finansieras. Förlossningsvården krisar, socialtjänsten behöver resurser. Socionomer, sjuksköterskor, undersköterskor, barnmorskor är bristyrken i dag och en stor anledning till det är de tuffa arbetsvillkoren. Många kvinnor i offentlig sektor blir sjukskrivna av stress. Kvinnor betalar i dag underfinansieringen med sin hälsa och sina kroppar.

Vänsterpartiet anser att skattesystemet behöver användas för att utjämna klyftor och finansiera välfärden. Därför vill vi också införa en ny förmögenhetsskatt och göra progressiv kapitalbeskattningen progressiv skatt på aktieutdelningar och värdepapper. Där gör regeringen och vi olika bedömningar men vi kommer fortsätta att ställa de kraven.

Vi står upp för en politik för jämlikhet och bättre livsvillkor för vanliga människor. Och visar i praktiken att det går. Under de år vi har förhandlat med regeringen har vi lyckats driva igenom bland annat avgiftsfri medicin för barn, avgiftsfri mammografi, fler anställda i äldreomsorgen, investeringsstöd för att öka byggandet av hyresrätter med rimliga hyror. Och den historiskt största höjningen av statsbidragen på 10 miljarder.

Nu lägger vi vår röda skatteväxling till den listan: ökade skatteintäkter från dem som tjänar mer och sänkt skatt för de som har sjukersättning. Så bygger vi en ekonomi för alla, inte bara en liten elit.

Ulla Andersson (V)
Ekonomiskpolitisk talesperson

Åsikter

Texten är en debattartikel publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Stoppa undernäringen bland äldre

Stoppa undernäringen bland äldre

Debatt. Åtgärder krävs för att stoppa undernäringen i äldreomsorgen.
Det skriver Jöran…

V i Vännäs är frånvarande sen 2015

Debatt. När Vänsterpartiet i Vännäs skriver om budgetprocessen och gör olika påståenden…

Våra sår ska behandlas lika

Våra sår ska behandlas lika

Debatt. Vården ska ges efter behov, men handlar allt mer om klass. Därför tillförs nu…

Bostäder och välfärd i fokus

Bostäder och välfärd i fokus

Debatt. Att göra en budget är att väga intressen mot varandra. När budgetprocessen nu…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.