Valda: Umeå memehuvudstad valda av läsarna som mäktigaste opinionsbildarna

Nyheter.
I söndags publicerade Folkbladet en lista över länets 30 mäktigaste opinionsbildare i länet under 2016 i vår etidning. Därefter hade vi en omröstning på webben. Nu har läsarna sagt sitt och valt satir-Facebookgruppen "Umeå, memehuvudstad 2018" till länets mäktigaste opinionsbildare.
Oscar Stål
Uppdaterad 11 april kl. 15:21

Arbetshypotesen var vem eller vilka som hörts, synts och satt agendan mest under 2016. När redaktionen sammanställde listan hamnade Lyckseles Malin Ackermann på första plats efter att hon lyckats profilerat sig som en av Sveriges främsta debattörer i frågan för ett jämlikt Sverige.

Efter att listan publicerats höll Folkbladet en omröstning på webben där läsarna kunde rösta på vem de tyckte var länets mäktigaste opinionsbildare förra året.

LÄS MER: Så gjorde vi listan

Facebookgruppen "Umeå, memehuvudstad 2018" fick 21,7 procent av rösterna. Därmed har läsarna sagt sitt och satirkungarna på Facebook är folkets röst till länets mäktigaste opinionsbildare 2016 tack vare sin vassa, samtida kommentering av Umeåpolitiken.

Vill hänvisa till Brydsten

I en kommentar skriver personerna bakom gruppen att "Umeborna vill uppenbarligen se Umeå som meme-huvudstad 2018" och att det är "mäktigt" att så många röstat på dem.

LÄS MER: Ackermann "Jag är folkets röst"

Satirgruppen kom även in på Folkbladets topp 30 lista. När Folkbladet frågar gruppen genom Facebook hur de ser på sitt inflytande om de har redaktionella diskussioner svarar de att de helst hänvisar till Moa Brydsten (S), ordförande för- och grundskolenämnden i Umeå, men att de inte vill låta andras agerande störa deras inre frid. En pik mot kommunalråd Hans Lindbergs (S) hantering av debatten om förskolan som ägt rum i Umeå på senaste tiden.

De berättar att de ser sig själva som en kollektiv röst, att de är flera personer bakom sidan och sedan start har drygt 100 olika personer bidragit till sidan på olika sätt. De avslutar meddelandet med följande:

"Men vi för löpande diskussioner varje dag om vad vi ska publicera. Ibland ratar vi material. Ibland ändrar vi material. Detta är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men kanske är det slutet på början".

Malin Ackermann tvåa

När läsarna själva fick välja kom Folkbladets etta, Malin Ackermann, på andra plats med 17,4 procent av rösterna. Tredjeplatsen knep Folkbladets egen vikarierande politiska chefredaktör Jonas Bergström som fick 8,4 procent av rösterna.

I söndagens eFolkbladet gick hela listan med alla de mäktigaste opinionsbildare under förra året plus en exklusiv intervju med Malin Ackermann om makt.

Annons
Detta är en nyhetsartikel. Artikeln beskriver det vi känner till just nu och kan komma att uppdateras. Uppgifter ska vara sanna och relevanta.
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten