Detta är en krönika. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Oscar Stål: Så gjorde vi rankingen

Söndag.
I mars 2016 hände det. Folket i Sorsele sa nej, med en procentenhets marginal, till vindkraften. En möjlighet de fått efter att Jonas Forsgren drivit folkinitiativet i nästan ett års tid. Malin Ackermann skrev ett argt inlägg på Facebook och orsakade en folkrörelse. I dag är hon en av Sveriges främsta debattörer för ett jämlikt Sverige. Anonyma missnöjda Umeåbor startar en satirgrupp på Facebook och blir en nagel i ögat på makten.
Oscar Stål
Uppdaterad 11 april kl. 15:30

I ett demokratiskt samhälle är det fria ordet dess kärna och pennan (eller tangentbordet nuförtiden) dess svärd. Det här är inte en rankning av länets mäktigaste personer. I stället har vi valt att försöka lista de personer vars ord väger tyngst.

Då faller många personer med traditionella maktpositioner bort. För det är en rankning av vilka är det som har makten över opinionen i ett fritt Västerbotten. Då blir frågan hur fångar man något som är så osynligt, men ändå så pass verkligt, som inflytande?

Egentligen är det omätbart. En debattartikel eller ett Facebookinlägg kan läsas av tusentals och fortfarande inte leda till någon förändring. Och det kan läsas av några få, men av rätt personer, och förändra ett beslut. Därför har vi tittat på vilka det är som kontinuerligt lyckas slå sig igenom mediebruset. Personerna och grupperna som uppnått reell förändring. De som synts och hörts. Personerna som lyckats sätta agendan för frågorna 2016.

Det här blev vår lista. Vilken är er?

Arbetshypotesen har varit: vilka västerbottningar hördes, syntes och satte agendan mest under 2016?

För att få ett underlag har vi dels tittat på vilket genomslag man fått i traditionella medier och sedan väga upp det mot genomslag i alternativa kanaler och vilka faktiska förändringar man lyckats genomföra. Därför har vi studerat hur ofta de nästan hundra kandidaterna har förekommit i alla svenska tryckta medier under 2016 genom att söka i mediearkivet.

Vilken position man lyckats driva opinion från är också en viktig faktor vi tagit med. Hörs och syns personerna för att man sitter i en samhällsposition där man hörs och syns, eller har man lyckats bygga en egen opinionsplattform från grunden?

Samtidigt lever vi i en värld där internetrevolutionen gjorde alla medborgare till möjliga publicister. Det har förändrat opinionsbildning för alltid. Makthavare befinner sig ofta i opinionens motvindar och det är inte nödvändigtvis journalister som har de vassaste pennorna. Men att mäta genomslaget på alternativa kanaler är svårare. Där har vi kollat på faktorer som twitterföljare, vilka olika kanaler folk använder och genomslag på Facebook.

I ett demokratiskt samhälle är det fria ordet dess kärna och pennan (eller tangentbordet nuförtiden) dess svärd.

Dessutom har vi skickat ut en öppen webbenkät till alla våra internetläsare där man kunnat nominera personerna som vill ska vara på listan för att bredda underlaget ytterligare. Till vår stora glädje visade det sig att många vi redan satt upp på listan nominerades. Sedan faller några personer bort eftersom de inte längre är skrivna i länet. Jonas Sjöstedt, Ida Östensson och Stina Oscarson hamnar alla i den kategorin.

Det finns många personer vi hade velat sätta på listan som inte kom med den här gången. Det finns så många vassa västerbottningar som driver sina frågor. I slutändan blir det ett subjektivt tyckande som styr valet och många kommer inte att hålla med om hur listan ser ut.

Även här på redaktionen har det varit olika åsikter under arbetsprocessen. I söndagens etidning hittar du hela vår lista. Vi vet hur vår ser ut. Vilken är er?

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten