Söndag

Krönika
av Oscar Stål

Oscar Stål: Så gjorde vi rankingen

Publicerad 8 april 2017 (uppdaterad 11 april 2017)

I mars 2016 hände det. Folket i Sorsele sa nej, med en procentenhets marginal, till vindkraften. En möjlighet de fått efter att Jonas Forsgren drivit folkinitiativet i nästan ett års tid. Malin Ackermann skrev ett argt inlägg på Facebook och orsakade en folkrörelse. I dag är hon en av Sveriges främsta debattörer för ett jämlikt Sverige. Anonyma missnöjda Umeåbor startar en satirgrupp på Facebook och blir en nagel i ögat på makten.

I ett demokratiskt samhälle är det fria ordet dess kärna och pennan (eller tangentbordet nuförtiden) dess svärd. Det här är inte en rankning av länets mäktigaste personer. I stället har vi valt att försöka lista de personer vars ord väger tyngst.

Då faller många personer med traditionella maktpositioner bort. För det är en rankning av vilka är det som har makten över opinionen i ett fritt Västerbotten. Då blir frågan hur fångar man något som är så osynligt, men ändå så pass verkligt, som inflytande?

Egentligen är det omätbart. En debattartikel eller ett Facebookinlägg kan läsas av tusentals och fortfarande inte leda till någon förändring. Och det kan läsas av några få, men av rätt personer, och förändra ett beslut. Därför har vi tittat på vilka det är som kontinuerligt lyckas slå sig igenom mediebruset. Personerna och grupperna som uppnått reell förändring. De som synts och hörts. Personerna som lyckats sätta agendan för frågorna 2016.

Det här blev vår lista. Vilken är er?

Arbetshypotesen har varit: vilka västerbottningar hördes, syntes och satte agendan mest under 2016?

För att få ett underlag har vi dels tittat på vilket genomslag man fått i traditionella medier och sedan väga upp det mot genomslag i alternativa kanaler och vilka faktiska förändringar man lyckats genomföra. Därför har vi studerat hur ofta de nästan hundra kandidaterna har förekommit i alla svenska tryckta medier under 2016 genom att söka i mediearkivet.

Vilken position man lyckats driva opinion från är också en viktig faktor vi tagit med. Hörs och syns personerna för att man sitter i en samhällsposition där man hörs och syns, eller har man lyckats bygga en egen opinionsplattform från grunden?

Samtidigt lever vi i en värld där internetrevolutionen gjorde alla medborgare till möjliga publicister. Det har förändrat opinionsbildning för alltid. Makthavare befinner sig ofta i opinionens motvindar och det är inte nödvändigtvis journalister som har de vassaste pennorna. Men att mäta genomslaget på alternativa kanaler är svårare. Där har vi kollat på faktorer som twitterföljare, vilka olika kanaler folk använder och genomslag på Facebook.

I ett demokratiskt samhälle är det fria ordet dess kärna och pennan (eller tangentbordet nuförtiden) dess svärd.

Dessutom har vi skickat ut en öppen webbenkät till alla våra internetläsare där man kunnat nominera personerna som vill ska vara på listan för att bredda underlaget ytterligare. Till vår stora glädje visade det sig att många vi redan satt upp på listan nominerades. Sedan faller några personer bort eftersom de inte längre är skrivna i länet. Jonas Sjöstedt, Ida Östensson och Stina Oscarson hamnar alla i den kategorin.

Det finns många personer vi hade velat sätta på listan som inte kom med den här gången. Det finns så många vassa västerbottningar som driver sina frågor. I slutändan blir det ett subjektivt tyckande som styr valet och många kommer inte att hålla med om hur listan ser ut.

Även här på redaktionen har det varit olika åsikter under arbetsprocessen. I söndagens etidning hittar du hela vår lista. Vi vet hur vår ser ut. Vilken är er?

 

 

eFolkbladet

Denna artikel publicerades i eFolkbladet söndag. Om du också vill läsa Västerbottens enda sjudagarstidning gör du det enkelt via din dator, surfplatta eller mobil. Klicka här för mer information!
Här kan du läsa E-tidningen

För att läsa eFolkbladet laddar du hem appen med samma namn på din mobil eller surfplatta – alternativt besöker folkbladet.nu/efolkbladet via din dator.
* Klicka här om du använder Ipad/Iphone.
* Klicka här om du använder Android.

Misstänkt bländning bakom frontalkrock

Uppdaterad. – Mina gubbar misstänker att föraren blev bländande och inte såg trailern, säger räddningschefen.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Umeå. Fyrahundra Umeåbor marscherade genom centrum i solidaritet med Umeås judiska förening. – Det är helt fantastiskt, säger Carinne Sjöberg.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Stor uppslutning i kippavandring

Stor uppslutning i kippavandring

Nyheter. Manifestation mot antisemitism gick av stapeln på söndagseftermiddagen i Umeå. 

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern gjorde som flög över centrum.

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Umeå. Katter till höger, katter till vänster, katter överallt.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens årliga internationella kattutställning.

SM-finalen i innebandy
Klasskillnad även i SM-finalen

Bergstedt: Klasskillnad även i SM-finalen

Innebandy. Så otroligt imponerande av Iksu. Hela säsongen har laget varit överlägset och även om siffrorna inte blev så stora var det klasskillnad även i SM-finalen mot serietvåan Mora. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
 Från match till guldfest

Superbildspel: Från match till guldfest

Innebandy. Iksu vann sitt femte SM-guld i innebandy i går. Sportens fotograf Abebe Asres dokumenterade gulddagen på nära håll. Kolla in hans bildspel här!

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Nykomling med långa traditioner

Test: Nykomling med långa traditioner

Motor. Nya 5-serien har inte en plåtbit gemensam med föregångaren från 2009, men BMW har förnyat med stor ­varsamhet.

&quotTog mer och mer felbeslut"

"Tog mer och mer felbeslut"

Fotboll.  Umeå IK såg ut att ta sin andra raka trepoängare – men efter att ha tappat initiativet i matchen släppte laget in en kvittering på tilläggstid. 

Mest läst idag