Folkets röst

”Det är inget paradis – det är ett helvete”

Publicerad 6 april 2017

Jag är en tonåring som sitter inlåst på ett så kallat SiS (Statens institutionsstyrelse) ungdomshem. De som inte har lärt känna mig kan nog tycka att jag är farlig eller galen men det är jag inte, tvärtom, jag är snäll och trevlig, bryr mig om andra fast jag har gjort ett fel som gjorde att jag hamnade här.

Kom hit och träffa oss i stället och se hur SiS fungerar.

SiS är ett ställe som hjälper oss så vi inte gör om våra misstag. Tänk om att ni hade barn som hamnade i min situation, skulle de förtjäna att man ska kastade bort nyckeln? Kom hit och träffa oss i stället och se hur SiS fungerar.

Det är inget paradis, det är ett helvete.

Jag har bott på tre olika SiS-hem, ett var med stängsel, ett med stängsel, taggtråd och galler för fönstren och det tredje där jag sitter nu är öppet. Vi har behandling fyra gånger i veckan och där lär vi oss vad som är rätt och fel.

Vi är redo att bygga upp tillit nu, tillsammans minskar vi brottsligheten!

Om ni stämplar oss som farliga och inte ger oss chansen att komma ut I samhället igen så fylls vi av hat, för om man hör saker tillräckligt många gånger (att vi inte hör hemma i samhället) så börjar man tro på det till slut.

Vi behöver stöd av samhället, så släpp alls fördomar mot oss och hjälp oss i stället och visa oss vad som är rätt och fel.

Vi är redo att bygga upp tillit nu, tillsammans minskar vi brottsligheten!

Daniel

Åsikter

Texten är en insändare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till insandare@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Fel med fotboja

Fel med fotboja

Folkets röst. Liksom de flesta tycker jag att polisen skötte sig föredömligt i samband med…

Vi får inte stanna upp i byggnadet av fler bostäder

Vi får inte stanna upp i byggnadet av fler bostäder

Folkets röst. Vi i Umeå kommun står inför en utmanande uppgift med att hantera bostadsbristen…

Varför skickar vi soldater till terrorn?

Varför skickar vi soldater till terrorn?

Folkets röst. Varför har terrorn kommit till Sverige? Ja, den frågan bör väl vara angelägen…

Omsorgsnära yrken måste uppvärderas

Omsorgsnära yrken måste uppvärderas

Folkets röst. Möjligheten att vara frisk på sin arbetsplats skiljer sig åt mellan kvinno-…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.