Telegram

Lugnet före stormen för HD-kandidat

Publicerad 20 mars 2017

Telegram. Den fyra dagar långa utfrågningen av president Donald Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, konservative Neil Gorsuch, har startat i senaten. Första dagens tonläge var lugnt men processen lär bli hätsk och utdragen.

Fakta

Född i Denver i Colorado men delvis uppvuxen i huvudstaden Washington DC. Gorsuchs mor Anne Gorsuch Burford var den första kvinnliga chefen för USA:s miljömyndighet EPA.

Har dubbla examina från Columbia University och från Harvard Law School. Vid Harvard var han klasskamrat med expresident Barack Obama. Har även doktorerat vid University of Oxford i Storbritannien.

Gorsuch har arbetat för flera federala domare samt för HD-domarna Byron White och Anthony Kennedy. Har också jobbat som advokat samt undervisat i juridik. Beskrivs som en skarp analytiker och konservativ "originalist", en person som anser att grundlagen ska tolkas bokstavligen utan att samtida förhållanden ska spela in.

2006 nominerades han av George W Bush till posten som domare vid den federala domstolen i Denver. Han godkändes av senaten utan problem.

Gift med Louise, paret har två barn. Tycker om skidåkning, ridning och fiske. Har av tidigare kollegor beskrivits som en person med ett aldrig sinande lager av Winston Churcill-citat.

Källa: The Washington Post med flera

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag från 1789.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid (de kan dock pensionera sig på egen begäran). Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som "konservativa" eller "liberala" menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd. Det har stor betydelse när mål som rör exempelvis preventivmedel, homosexuellas rättigheter, religionsfrihet och vallagar avgörs.

Avlidne Antonin Scalia var konservativ och stark motståndare till abort och samkönade äktenskap. Bland de kvarvarande åtta domarna anses hälften vara av vardera skolan.

Källa: Supremecourt.gov

– Din utnämning är en del av en republikanernas strategi att ta över den rättsliga delen av makten, sade den demokratiske senatorn Dick Durbin till Gorsuch.

Om han utnämns av senaten får Högsta domstolen (HD) fem konservativa domare mot fyra som utnämnts av Demokraterna.

Den 49-årige Coloradodomaren Gorsuch är känd som en välformulerad och välmeriterad ”originalist”, vilket innebär att han tolkar USA:s grundlag från 1789 bokstavstroget. Han väntas bli godkänd, även om Demokraterna kommer att göra sitt bästa för att dra ut på processen.

En plats i HD har stått tom i över 400 dagar sedan den konservative Antonin Scalia avled. I fjol vägrade den republikansktdominerade senaten att ens börja förhöra dåvarande president Barack Obamas kandidat Merrick Garland. Hämndlystna demokrater vill nu ge igen, men är i minoritet i senaten och lär få böja sig.

Brev från student

Inför utfrågningen har ett brev från en tidigare juridikstudent dykt upp. Hon hävdar att Gorsuch, när han undervisade i fjol, sagt att kvinnor ”manipulerar” arbetsgivare för att få fördelar av sitt mödraskap. Arbetsgivare, särskilt advokatbyråer, bör vara försiktiga vid anställningsintervjuer, ska domaren ha sagt.

Brevskrivaren Jennifer Sisk understryker för public servicekanalen NPR att Gorsuch inte skojade eller försökte provocera.

– Jag skrev brevet så att rätt frågor kan ställas i senatens utfrågning.

Under första dagen talade Gorsuch om vikten av oberoende domstolar. Samtidigt har många noterat att Trump attackerar domare och domstolar som inte dömt som han vill.

Även om dagen avhandlades med artighet väntas det bli smutsigare när Gorsuch ska svara på frågor.

Stött kristna företagare

Under valrörelsen sade många väljare TT talade med att just tillsättningen av HD-domare var avgörande för deras beslut att stödja Trump. Republikanen hade då presenterat en lista med djupt konservativa domare som han sade att han tänkte välja ifrån.

Just Gorsuch lär tillfredställa landets konservativa, för vilka abort och religionsfrihet är viktiga. Han har bland annat ställt sig på kristna företagares sida och gett dem rätt att – med hänvisning till sin tro – vägra betala sjukförsäkringar som inkluderar preventivmedelshjälp för anställda.

Han har inte dömt i fall som rör abort men publicerade 2006 en bok där han argumenterade emot dödshjälp och skrev ”att en privatperson avsiktligt tar ett mänskligt liv är alltid fel”.

– Vårt jobb är att avgöra om domare Gorsuch är en förnuftig konservativ i huvudfåran eller om han inte är det, sade den demokratiska senatorn Dianne Feinstein.

Misstänkt bländning bakom frontalkrock

Uppdaterad. – Mina gubbar misstänker att föraren blev bländande och inte såg trailern, säger räddningschefen.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Hundratals Umeåbor gick med i marschen

Umeå. Fyrahundra Umeåbor marscherade genom centrum i solidaritet med Umeås judiska förening. – Det är helt fantastiskt, säger Carinne Sjöberg.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Stor uppslutning i kippavandring

Stor uppslutning i kippavandring

Nyheter. Manifestation mot antisemitism gick av stapeln på söndagseftermiddagen i Umeå. 

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern gjorde som flög över centrum.

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Kattutställning satte klorna i Umeåborna

Umeå. Katter till höger, katter till vänster, katter överallt.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens årliga internationella kattutställning.

SM-finalen i innebandy
Klasskillnad även i SM-finalen

Bergstedt: Klasskillnad även i SM-finalen

Innebandy. Så otroligt imponerande av Iksu. Hela säsongen har laget varit överlägset och även om siffrorna inte blev så stora var det klasskillnad även i SM-finalen mot serietvåan Mora. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
 Från match till guldfest

Superbildspel: Från match till guldfest

Innebandy. Iksu vann sitt femte SM-guld i innebandy i går. Sportens fotograf Abebe Asres dokumenterade gulddagen på nära håll. Kolla in hans bildspel här!

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Nykomling med långa traditioner

Test: Nykomling med långa traditioner

Motor. Nya 5-serien har inte en plåtbit gemensam med föregångaren från 2009, men BMW har förnyat med stor ­varsamhet.

&quotTog mer och mer felbeslut"

"Tog mer och mer felbeslut"

Fotboll.  Umeå IK såg ut att ta sin andra raka trepoängare – men efter att ha tappat initiativet i matchen släppte laget in en kvittering på tilläggstid. 

Mest läst idag