Telegram

USA: Tålamodet med Nordkorea över

Publicerad i måndags kl 22.02

Telegram. USA:s ”strategiska tålamod” vad gäller Nordkorea är över, sade den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson vid sitt besök i Kina. Pyongyangs test av en ny kraftfullare raketmotor visar ”betydande” framsteg, enligt Sydkorea.

– Genom detta test har det visat sig att motorns funktion har fått betydande förbättringar, säger Lee Jin-Woo, talesperson för Sydkoreas försvarsdepartement.

Tillersons antydan att USA:s hållning mot den slutna kärnvapenstaten nu kan komma att ändras meddelades av Vita husets talesperson Sean Spicer på måndagen efter Sydkoreas besked.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un var närvarande vid testet av den nya raketmotorn, enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA. Kim Jong-Un kallade det en ”pånyttfödelse för landets rymdindustri”.

Raketmotorn ska användas för att skicka upp satelliter i omloppsbarna, enligt KCNA. Men utländska experter säger att Nordkoreas rymdprogram bara är en dimridå – i själva verket rör arbetet militära syften.

Analytiker säger att testet är ett farligt steg mot Nordkoreas mål att utveckla en robot som kan nå USA. Nordkorea avfyrade nyligen robotar som landade i havet nära Japans kust. Det sades vara en övning för att attackera amerikanska baser i Japan.

Umeå
Politikerna backar – vill ge Vezzo en varning

Politikerna backar – vill ge Vezzo en varning

Umeå. Umeåpolitikerna kan nöja sig med att ge Vezzo en varning i stället för indraget serveringstillstånd. Men frågan avgörs av kammarrätten.

Minervaelever tar ton så att tårarna kommer

Minervaelever tar ton så att tårarna kommer

Umeå. Rapporterna avslöjar att det kommer att bli utsålt. Då är det liksom bara att köra. – Sjunga är det bästa jag vet, säger nioåriga Victoria Stenman.

En skadad efter skoterolycka

Olycka: En skadad efter skoterolycka

Inlandet. En person har förts med ambulanshelikopter till sjukstugan i Tärnaby.

Tog med familjen  i logen – nu backar Skellefteå Kraft

Tog med familjen
i logen – nu backar Skellefteå Kraft

Skellefteå. Skellefteå Krafts ledning medger fel efter SVT:s granskning.

Voltade med bilen

Voltade med bilen

Skellefteå. Ett larm har inkommit om en singelolycka med en lastbil, men det var en bil som voltat

Larm: Villabranden är släckt

Uppdaterad: SOS har larmats om en villbrand utanför Robertsfors. 

Mest läst idag