Telegram

FBI-chefen: Moskva ville hjälpa Trump

Publicerad 20 mars 2017

Telegram. Enligt FBI-chefen James Comey ville Ryssland hjälpa Donald Trump men skada Hillary Clinton under presidentvalkampanjen. Vita husets obevisade påstående att USA:s underrättelsetjänst bett sin brittiska motsvarighet avlyssna Trump har frustrerat britterna, enligt Mike Rogers, chef för underrättelseorganet NSA.

Fakta

Det var den 4 mars som USA:s president Donald Trump bland annat twittrade: "Hur lågt har president Obama sjunkit genom att avlyssna mina telefoner under den väldigt heliga valprocessen. Det här är Nixon/Watergate. Dålig (eller sjuk) kille!"

Några bevis för den allvarliga anklagelsen har inte presenterats. Tvärtom har uppgiften tillbakavisats av bland andra den tidigare nationelle underrättelsechefen James Clapper. Även FBI-chefen James Comey anser att anklagelserna inte har någon grund.

Vita huset har stått fast vid att Barack Obamas regering genomförde någon form av övervakning av Donald Trumps valkampanj. "Det är ingen tvekan om att något hänt. Frågan är om det är övervakning, buggning eller vadå", har presstalesman Sean Spicer sagt, enligt nyhetskanalen CNN.

Trumpstaben har även anklagat det brittiska underrättelseorganet GCHQ för att ha hjälpt Obamaregeringen att avlyssna Trump. Utspelet har avfärdats av såväl Storbritannien som underrättelseorganet NSA:s biträdande chef.

Källa: Amerikanska medier

Rogers fick frågan om han bett det brittiska underrättelseorganet GCHQ hjälpa USA avlyssna Trump – ett påstående Vita husets presstalesperson Sean Spicer återupprepat.

– Nej, sir. Inte heller skulle jag göra det, svarade Rogers, som sade att det skulle ha brutit mot lagen.

Rogers och Comey var inbjudna av representanthusets underrättelseutskott. Liksom flera underrättelseorgan och dess systerutskott i senaten utreder det bland annat om ryska aktörer försökte påverka utgången av höstens presidentval i USA samt eventuella rysskopplingar hos Trumps stab.

Moskvakoppling utreds

Samtidigt utreder FBI eventuella kopplingar mellan Moskva och personer i Donald Trumps kampanj, bekräftade Comey för första gången vid utfrågningen.

– På grund av att det är en pågående utredning och att den är sekretessbelagd kan jag inte säga mer om vad vi gör och vems uppträdande vi undersöker.

I utredningen ingår bland annat om det har funnits koordination och kontakter mellan personer inom kampanjen och Moskva samt möjliga försök av den ryska regeringen att påverka presidentvalet i fjol.

Enligt Comey blev det i fjol en ganska ”enkel slutsats” för det amerikanska underrättelsesamfundet att Ryssland ville hjälpa republikanen Trump och skada demokraten Clinton.

Mike Rogers håller med Comey i den bedömningen.

”Inga bevis”

För drygt två veckor sedan påstod Trump också via Twitter att dåvarande president Barack Obama beordrade avlyssning av honom i högkvarteret Trump Tower under valrörelsen.

Det häpnadsväckande utspelet väckte starka reaktioner. Inga bevis har lagts fram och såväl republikaner som demokrater och högt uppsatta underrättelsechefer har tagit avstånd från det.

– Jag har ingen information som stödjer dessa tweetar, och vi har tittat djupt i vår organisation, svarade Comey under utfrågningen.

Den högst uppsatte demokraten i utskottet, Adam Schiff, pekade på att brittiska regeringen kallat påståendena om brittisk inblandning för total nonsens. Rogers fick frågan om påståendet skadat brittiskt-amerikanskt samarbete.

– Jag tror att det helt klart har frustrerat en viktig allierad för oss, svarade Rogers.

Kan inte beordra

Utskottsordförande, republikanen Devin Nunes, säger att ingen telefonavlyssning skett i Trump Tower. Andra eventuella former av övervakning av Trump eller hans förtrogna har dock ännu inte uteslutits, enligt Nunes.

På frågan om Obama utan särskilda domstolsgodkännanden skulle kunna beordra avlyssning av amerikanska medborgare svarar Comey:

– Ingen president kan det.

I nya twitterinlägg fokuserar Trump på olika delar av svaren som passar hans syften. Det finns inga bevis för en koppling mellan Ryssland och Trump, skriver en uppsatt person i Trump-administrationen i ett skriftligt svar till nyhetsbyrån AFP.

Fullmäktige
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Vilhelmina satsar tolv miljoner på flygplatsen

Vilhelmina satsar tolv miljoner på flygplatsen

Inlandet. Vilhelmina kommun lägger tolv miljoner kronor på satsningar som rör flygplatsen South Lapland Airport i Dalasjö. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Vindkraftverk bidrar till Doroteas minusresultat

Vindkraftverk bidrar till Doroteas minusresultat

Inlandet.  För första gången sedan år 2003 uppvisar kommunen ett negativt resultat.

Jonas Sjöstedt mötte lokalvårdare i vården

Jonas Sjöstedt mötte lokalvårdare i vården

Skellefteå. Städavdelningen vid Skellefteå lasarett har inlett ett omstritt försök med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

SM-FINALEN i BASKET
 &quotVinna eller dö"

Hjälten: "Vinna eller dö"

Basket. SM-finalen lever. Nyckeln till seger i rysaren mot Luleå? Energin. – Vi hade inget val. Det var vinna eller dö, säger Udominate-dominanten.

Finalen lever efter Udominateseger

Finalen lever efter Udominateseger

Basket. Udominate Basket gjorde vad som krävdes. Seger med 69-68 hemma mot Luleå inför 1 410 åskådare i Umeå Energi Arena.

  Går för en klassisk vändning

Hegethorn: Går för en klassisk vändning

Basket. Rysarens upplösning i Umeå Energi Arena var grym. 

TV: Nyckeln till Udominates seger

Basket. SM-finalserien lever. Nu väntar en fjärde SM-final i Luleå på onsdag. Nyckeln där? Tanya Massamba har svaret.

En skadad när bilar kolliderade på bron

En skadad när bilar kolliderade på bron

Uppdaterad. En trafikolycka med flera fordon inblandade har inträffat vid Kolbäcksbron söder om Umeå. 

Många inbrott begicks i länet

Nyheter. Länspolisen rapporterar om flera inbrott i Västerbottens län. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Linderödsgrisarna blev livsstil och eget företag

Linderödsgrisarna blev livsstil och eget företag

Inlandet. Linderödsgrisarna blev en heltidssysselsättning med uppfödning, matförädling, chark och egen gårdsbutik.

Mest läst idag