Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

TT Är 32800 kr skiktgränsen för vilka som är strävsamma och tar ansvar?

”Hur ser Liberalerna på alla som tjänar under 38200 kr?”

Publicerad 20 mars 2017 (uppdaterad 21 mars 2017)

Sverige blir allt rikare men rikedomarna blir allt mer ojämnt fördelade och samtidigt finns det stora brister i vår gemensamma välfärd.

I det läget väljer den S-ledda regeringen tillsammans med Vänsterpartiet att höja skatten lite för dem som tjänar något mer för att stärka välfärden.

I dagsläget får de som tjänar över 37675 kr i månaden betala värnskatt, det vill säga 25 procent i stället för 20 procent i statlig inkomstskatt.

Utan veta det har Mats Persson (L) avslöjat sin och sitt partis syn på människor

Nu föreslår regeringen att denna skiktgräns inte ska höjas i samma takt som tidigare. Det betyder att den som tjänar mer än 38200 kr kommer få betala en något högre skatt. En förändring som berör cirka 80000 människor.

För de som tjänar precis över 38200 kr kommer det betyda en höjning på någon tia i skatt. I utbyte får de ett land som håller ihop bättre och där klyftorna är mindre. Samt en något bättre förskola, något bättre sjukvård och något bättre äldreomsorg. Det kan det väl vara värt?

Det tycker inte Liberalerna. Deras ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson säger så här till Dagens Industri:
– Det är strävsamma människor som utbildar sig, som tar ansvar på jobbet som ligger i det här inkomstskiktet som straffbeskattas.

Utan veta det har Mats Persson (L) avslöjat sin och sitt partis syn på människor. När han säger att just de som tjänar över 38200 kr är strävsamma, utbildar sig och ta ansvar säger han samtidigt att alla vi andra 8,6 miljoner människor i det här landet, som tjänar under 38200 kr, inte är strävsamma och tar ansvar.

För Liberalerna tycks 32000 kr vara någon slags moralisk skiktgräns för vilka människor som är strävsamma och ansvarstagande.

Vi är 10 miljoner människor i det här landet. Vi är lärare, läkare, lokförare, lokalvårdare, lantbrukare och ledsagare.

Om inte lantbrukaren är strävsam och tar ansvar, då kommer maten som läraren äter och mjölken som hennes barn dricker vara av lägre kvalitet.

Både lokalvårdaren och läkaren behövs. Om lokalvårdaren inte är strävsam och tar ansvar på jobbet, då kommer läkaren ganska snart stöta på sjukdomar inom vården som kan kopplas till bristande hygien på sjukhusen.

Om inte lokföraren är strävsam och tar ansvar, ja då kommer inte ledsagaren komma i tid till jobbet.

Om inte lantbrukaren är strävsam och tar ansvar, då kommer maten som läraren äter och mjölken som hennes barn dricker vara av lägre kvalitet.

Och om inte läraren är strävsam och tar ansvar, ja då kommer inte lantbrukarens barn lära sig att läsa, skriva och räkna ordentligt.

Sådant är samhället. Oavsett om vi gillar det eller inte så är vi djupt beroende av varandra.

Liberalismens idé är att det är rättvist att några få är rika så länge att alla har en teoretisk chans att nå dit.

Skulle samhället fungera om alla var sjukhusdirektörer men ingen var sjuksköterska?

De som är rika ses också som strävsamma, flitiga och ansvarstagande.
För liberalen är det enkelt att mäta rättvisa. Eftersom de tror att folks bankkontot är summan av fria val, strävsamhet och flit blir också bankkontot det perfekta måttet både på rättvisa och människors värde.

Men skulle samhället fungera om alla var sjukhusdirektörer men ingen var sjuksköterska? Skulle samhället funka om alla var verkställande direktörer men ingen var VVS-montör?

Nej, alla behövs. Frågan är då varför en verkställande direktör ska tjäna 54 gånger mer än en arbetare?

Varför ska lokalvårdare, ledsagare och livsmedelsarbetare (och alla andra som varje dag är strävsamma, tar ansvar och som bokstavligen bär landet på sina axlar) behöva höra av en riksledamot att de inte är strävsamma och tar ansvar?

Det är priset för ett god välfärd och ett samhälle som håller ihop. I ett sådant samhälle är vi alla rikare. 

Även de som tjänar över 38200 kr i månaden är inte så rika att de kan köpa sig den bästa utbildningen till sina barn, ett eget stadsbibliotek och en egen äldreomsorg när mamma inte längre kan bo hemma.

Alla måste bidra efter förmåga, de som tjänar lite mer får bidra lite mer. Det är priset för ett god välfärd och ett samhälle som håller ihop. I ett sådant samhälle är vi alla rikare. 

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Nu tågar vi för allt det som nazisterna hatar

Nu tågar vi för allt det som nazisterna hatar

Ledare. Inför första maj valde Folkbladets Jonas Bergström att, istället för att skriva…

&quotTopp tre: Moderaternas ursäkter för M-krisen"

"Topp tre: Moderaternas ursäkter för M-krisen"

Ledare. Det går knac­kigt för Moderaterna. Se­dan de gjorde ut­spelet om sam­ar­bete…

&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.