Anna Starbrink (L), landstingsråd, har bjudit in vårdföretag för att diskutera vårdbudget.
TT
Detta är en opinionstext publicerad i Folkbladet. Skribenten svarar för åsikter i artikeln. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär.

Ett demokratiproblem?

Debatt.
Istället för spekulationer, låt oss hålla oss till fakta.
Det skriver Anna Starbrink (L) i en replik till Folkbladets Jonas Bergström.
Folkbladet Redaktion
Publicerad 20 mars kl. 20:00

Det är viktigt att de som ansvarar för viktiga samhällsverksamheter har kontakt med verkligheten. Det gäller i synnerhet vården. Kontakter med vårdgivare av olika slag är en viktig del i min vardag som högsta ansvarig för hälso- och sjukvården för över två miljoner invånare i Stockholms län.

Om Jonas Bergström hade frågor om våra möten med vårdföretagare hade man kunnat höra av sig till mig.

Jag hoppas att det är viktigt även för alla andra sjukvårdspolitiker. På samma sätt är det viktigt att ha kontakter med professionernas och personalens företrädare, med patienters och anhörigas representanter, och med alla som samverkar med sjukvården och påverkar dess förutsättningar.

Jonas Bergström ("Politiker som låter vårdföretagen bestämma") verkar dela min uppfattning att det är viktigt att ha kontakter med vårdföretagare, om man ägnar sig åt sjukvårdspolitik.

Han har ingen närmare kunskap om vari mina och Alliansens möten med vårdföretagare har bestått i. Ändå skriver han en ledare där han utgår från att det är något skumt på gång.

Utan att ha någon kunskap om våra möten, vet han tydligen att detta inte är ”vilka möten som helst. Syftet med mötena att låta vårdföretagare vara med och utforma själva budgeten.”

När Bergström har slagit fast detta – oklart på vilka grunder – slår han fast: ”Därför är detta inget Stockholmsproblem, utan att demokratiproblem.”

Om Jonas Bergström hade frågor om våra möten med vårdföretagare hade man kunnat höra av sig till mig, mina kollegor eller våra medarbetare. Det har man inte gjort. Utan kontakter med någon av dem som varit med i samtal, vet Bergström tydligen vari samtalen bestått.

Opinionsbildning är viktigt. Debatt är viktigt. Ideologi och åsiktsskillnader ska brytas mot varandra. Men låt oss hålla oss till fakta.

Bergström hänvisar till en nyhetsartikel i Svenska Dagbladet. Men han gör en långtgående tolkning av den.

Om han var intresserad av fakta och ställt frågor skulle han veta att varken vårdföretagare eller några andra får vara med och utforma vår budget. Det är en förhandling som sker mellan allianspartierna. Han skulle också veta att vi gärna samtalar och lyssnar på många olika aktörer som vårdgivare, fackliga företrädare, patientföreningar och många andra.

Vi tror nämligen inte att all kunskap finns inom Landstingshusets väggar.
Opinionsbildning är viktigt. Debatt är viktigt. Ideologi och åsiktsskillnader ska brytas mot varandra. Men låt oss hålla oss till fakta.

Låt oss inte spekulera om sådant vi inte vet, och göra det till grund för angrepp på meningsmotståndare. Sakpolitiken och ideologin borde räcka. Annars har vi verkligen ett demokratiproblem.

Anna Starbrink (L)
Landstingsråd Stockholms län

Svar direkt

Du, Anna Starbrink, måste inte lita på mig. Men du litar väl på dig själv?

Om syftet med mötena säger du att ”det handlar om hur vårdvalen ska se ut” och du nämner specifikt att ni ska diskutera ”ersättningsmodeller” (SvD 8/3).

Du, Anna Starbrink, är som en förälder som låter barnen bestämma storleken på veckopengen.

Vad är de vinstdrivande vårdföretagens syfte? Jo, att maximera vinsterna. Vad avgör hur stora vinsterna kan bli? De ersättningsmodeller som du låter vårdföretagen vara med och utforma.

Du, Anna Starbrink, är som en förälder som låter barnen bestämma storleken på veckopengen. Men det är inte du som står för veckopengen, detta är gemensamma resurser.

Och ditt uppdrag som folkvald är inte att vara en jultomte som uppfyller vårdföretagens önskningar, utan att folket får den allra bästa vården.

Du tycks vara så vilse att du inte alls ser problemen, som inte handlar om höger eller vänster, utan om vår demokrati.

Jonas Bergström

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten