Telegram

Centern på väg att gå om Moderaterna

Publicerad i lördags kl 21.34

Telegram. Centerpartiet får sitt största väljarstöd på 34 år i en Sifo-mätning, som publiceras i SvD och Göteborgs-Posten. Fortsätter trenden i opinionen kan M-ledaren Anna Kinberg Batra snart vara omkörd som ledare för det största borgerliga partiet.

Fakta

S: 28,7 (+1,2)

V: 7,1 (+0,2)

MP: 4,5 (-0,4)

M: 18,4 (-2,0)

C: 14,2 (+2,4)

L: 5,7 (+0,1)

KD: 2,8 (-0,8)

SD: 16,7 (-0,1)

Övr: 1,9 (-0,8)

1 944 intervjuer genomfördes den 6-16 mars 2017. Frågan som ställdes var "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?"

I Sifos väljarbarometer för mars får Centern hela 14,2 procent – en statistiskt säkerställd förändring sedan den förra mätningen och ett mer än fördubblat väljarstöd på bara ett år.

– Det är en sensationellt hög siffra och uppgången är sensationellt kraftig, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

Samtidigt backar Moderaterna till 18,4 procent – vilket gör att gapet mellan allianspartierna nu bara är 4,2 procentenheter. Det är den minsta skillnaden mellan partierna sedan 1979. Gapet har minskat med två tredjedelar bara sedan årsskiftet då 12,6 procentenheter skilde partierna.

– Det blir en kamp på riktigt, historiskt har ju storleken på de borgerliga partierna växlat. Det finns inga garantier här, säger Toivo Sjörén till tidningen.

Medan C-ledaren Annie Lööf knappar in på Anna Kinberg Batra i väljarstöd har Lööf också ett större förtroende bland väljarna i flera mätningar.

– Det är klart att man kan ställa frågor om vem som är den reella ledaren för oppositionen, säger statsvetaren Niklas Bolin till SvD.

I övrigt är förändringarna i opinionen små och de politiska blocken i princip jämnstora: Alliansen 41 procent mot 40,3 procent för de rödgröna.

Minervaelever tar ton så att tårarna kommer

Minervaelever tar ton så att tårarna kommer

Umeå. Rapporterna avslöjar att det kommer att bli utsålt. Då är det liksom bara att köra. – Sjunga är det bästa jag vet, säger nioåriga Victoria Stenman.

En skadad efter skoterolycka

Olycka: En skadad efter skoterolycka

Inlandet. En person har förts med ambulanshelikopter till sjukstugan i Tärnaby.

Tog med familjen  i logen – nu backar Skellefteå Kraft

Tog med familjen
i logen – nu backar Skellefteå Kraft

Skellefteå. Skellefteå Krafts ledning medger fel efter SVT:s granskning.

Skatten sänks för landets pensionärer

Skatten sänks för landets pensionärer

Nyheter. Skatten sänks för ca 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2500 kronor per år, uppger regeringen.

Voltade med bilen

Voltade med bilen

Skellefteå. Ett larm har inkommit om en singelolycka med en lastbil, men det var en bil som voltat

Larm: Villabranden är släckt

Uppdaterad: SOS har larmats om en villbrand utanför Robertsfors. 

Mest läst idag