Folkets röst
Barngrupper. Vänsterpartiet vill ha mindre barngrupper och öka skolans resurser.FOTO: TT

Barngrupperna måste minska

Publicerad i fredags kl 20.00

Vänsterpartiet är det parti i Umeå som konsekvent, på allvar och inte bara i retoriken kämpar för att barngrupperna i förskolan ska ner till 15 barn i snitt.

På för- och grundskolenämndens senaste arbetsutskott beslutades att förskolans framtida behov av lokaler ska räknas utifrån ett snitt på 16,6 barn per grupp, vilket var det faktiska genomsnittet i oktober 2016.

När Vänsterpartietföreslår att behoven ska räknas på 15 barn per grupp, det vill säga kommunfullmäktiges fastställda mål sedan 2005, blir vi nedröstade.

Vänsterpartiet visar att det finns en annan väg.

Varje år föreslår vi en budget för att minska barngrupperna och öka resurserna till skola och förskola, i motsats till S och MP:s fortsatta nedskärningar och smygbesparingar på för- och grundskolenämnden.

Istället finns det pengar till en onödig ombyggnation av Rådhustorget och en illa tänkt vänstertrafiklösning på Vasaplan, men när det gäller en extra slant på en allt mer trångbodd och eftersatt skol- och förskoleverksamhet så är pengarna plötsligt slut.

Vänsterpartiet visar att det finns en annan väg. Att prioritera barnen och våra kommunanställda i skola och barnomsorg är inte bara bra för barnen, utan en smart samhällsekonomisk investering för framtiden.

När barnen vinner dragkampen om resurserna så vinner alla.

Ulrika Edman
gruppledare (V)

Elisabeth Forssell
Ledamot i för- och grundskolenämnden (V)

 

Åsikter

Texten är en insändare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till insandare@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Vad händer vid en epidemi?

Vad händer vid en epidemi?

Folkets röst. I det dagliga arbetet hinner man se både det ena och det andra.
Bland det…

Fortfarande oklarheter kring Åsele marknad?

Fortfarande oklarheter kring Åsele marknad?

Folkets röst. Svar på ”Inte en komplett redovisning, Åsele”, publicerad i Folkbladet den 13…

Rökning borde förbjudas i Sverige

Rökning borde förbjudas i Sverige

Folkets röst. Jag vet att det är svårt att sluta röka, men rökning orsakar för många skador i…

Klarspråk om flygskatt – Norrland lider inte

Klarspråk om flygskatt – Norrland lider inte

Folkets röst. Umeås ledande S och M-kommunalråd är pinsamma. Dessa herrar sitter på sina…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.