Folkets röst
Förlust. Att Kommunal spekulerade bort 320 miljoner på krog- och konfrensverksamhet bekräftade bilden av att ledningen lever ett korrupt liv, enligt Andersson.FOTO: TT

Vad är det egentligen som gått fel för facken?

Publicerad 16 mars 2017

Folkbladets politiske chefredaktör Jonas Bergström skriver på ledarplats 28 februari att ”facket är inte starkare än sina medlemmar”. Skulden till att medlemmarna lämnar ”facket” lägger han på högerregeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen.

Låt oss göra en kort historisk tillbakablick.

Men vad har då socialdemokraterna själva för ansvar för att det fackliga intresset falnat. Hur kommer det sig att man numera allmänt säger ”dom i facket”?

Låt oss göra en kort historisk tillbakablick.

August Palm höll det första offentliga talet om organisering 1881 i Malmö. Han uppmanade arbetarna att bilda arbetareföreningar. Dessa kom att bli de första fackföreningarna.

Så länge kapitalismen består är ju strejkvapnet det enda motvapen som finns.

Mot arbetsköparnas godtyckliga avskedanden och lönesänkningar satte arbetarna sin organisering med löftet till varandra att inte arbeta under en viss lön. Stora strejker svepte fram över landet. Så länge kapitalismen består är ju strejkvapnet det enda motvapen som finns.

Vid upprepade tillfällen hade arbetsköparna och riksdagen försökt stifta antistrejk lagar. Socialdemokratin gick dessa önskemål tillmötes genom att alltmer begränsa strejkrätten.

 

När överheten önskade svenskt medlemskap i storkapitalets EU, så gick socialdemokratin och fackliga topparna också detta intresse till mötes.

När det stod och vägde före valet, gick Kommunals ordförande Lillemor Arvidsson och uppmanade medlemmarna att rösta för EU. Inlurade i EU fick vi bland annat bemanningsföretag och otryggare anställningar.

Att lämna facket är ingen lösning

Kommunalskandalen med Annelie Nordström och Kommunals ledning som gjorde av med 320 miljoner på krogbesök och porrshower bekräftade bilden att förbundsledningarna lever ett korrupt liv.

Att tidigare IF Metall ordförande Stefan Löfven följer med Wallenberg till diktatur staten Saudiarabien för att vara vapenlobbyist visar väl på den totala ideologiska härdsmältan.

Att lämna facket är ingen lösning. Men vi behöver omdana det till en demokratisk rörelse med funktionärer avlönade som en genomsnitts arbetare.

Östen Andersson

Klubbordförande i IF Metall de senaste 11 åren

 

Åsikter

Texten är en insändare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till insandare@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Individuell planering för att förkorta vårdtiden

Individuell planering för att förkorta vårdtiden

Folkets röst. Svensk sjukvårdfungerar generellt mycket bra och ger mycket goda resultat….

Hur farligt är det att sopa gruset?

Hur farligt är det att sopa gruset?

Folkets röst. Det har de senaste åren pågått en debatt om huruvida dubbade vinterdäck är…

Kyrkan – mer än vi tror

Kyrkan – mer än vi tror

Folkets röst. Svar till John E. Mårdners insändare ”yrkan brister i sitt stöd”, den 11…

Fel med fotboja

Fel med fotboja

Folkets röst. Liksom de flesta tycker jag att polisen skötte sig föredömligt i samband med…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.