Folkets röst
Diabetiker. Fler alternativ som inte är ”sötslisk” efterlyser Charlotta Lindgern på Leos lekland.FOTO: TT

Ett lekland helt utan mat som inte är onyttig

Publicerad 15 mars 2017

Öppet brev till Leos Lekland på Ersboda i Umeå.

 Hej Leo! I dag var jag på ditt lekland. Det var kul och de tre barnen som var med, sprang säkert sju kilometer. Wow! Precis som foldern på bordet berättade om. De blev så klart törstiga. Tur det fanns vatten. Tack för det Leo. Jag och barnens far satte oss och tog en kaffe då barnen sprang lekte.

Jag var lite sugen på något litet till kaffet men det fanns inte så mycket som var diabetikervänligt hos dig. En skål med frukt fanns i alla fall. Jag var sugen på en liten smörgås. Det fanns inte. Men kakor i massor, popcorn, pajer, glass, slush, drickor, godis och rena matmenyer fanns.

Jag frågade i kassan om jag kunde framföra min önskan skriftligt men det gick bra att bara säga det åt killen i kassan. Då gjorde jag så. Han förstod. Jag skulle kunna få köpa en toast till kaffet för bara 45 kr. Utan att behöva ta hela menyn.

En toast av vitt bröd är inte direkt något som blodsockret håller sig stabilt av, men jag kräver absolut inte att en ung kille i kassan ska veta sånt. Han kom med ett förslag och det var snällt.

Men Leo, jag undrar om du inte skulle kunna tänka över menyn. Nu tänker jag inte bara på oss diabetiker utan på alla. Skulle det inte vara bra om det kunde finnas fler alternativ som inte andas kalas, fredagsmys och lördagsgodis?

 Både jag och min diabetes skulle hellre välja en näve nötter än en dammsugare.

Jag har några tips. Ostmacka. Kanske kan du köpa in av ett lokalt bageri? Närproducerat och gärna med lite fler ingredienser än vetemjöl och vatten. Smoothie är ett annat alternativ. Gott, läskande och lite mättande. Framförallt lite mer näringsrikt än din vira blåtira färgade slush också.

Ett tredje alternativ är nötter. Lite blandade i en liten burk kanske. Gott tilltugg och både jag och min diabetes skulle hellre välja en näve nötter än en dammsugare eller chokladboll.

Din matmeny säger jag inte så mycket om. Hamburgare och pannkaka är säkra kort åt barnen. Det fanns även sallad att välja eller som sagt toasts. Där förstår jag om ni inte kan ha allt för många alternativ.

Utöver sötslisket som du lockade med utefter hela köpmannadisken så har jag bara positiva ord att ge dig och ditt nya ställe i Umeå. Svettiga, trötta och lyckliga barn sattes i bilen efter dagens besök.

Charlotta Lindgren

Åsikter

Texten är en insändare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till insandare@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Individuell planering för att förkorta vårdtiden

Individuell planering för att förkorta vårdtiden

Folkets röst. Svensk sjukvårdfungerar generellt mycket bra och ger mycket goda resultat….

Hur farligt är det att sopa gruset?

Hur farligt är det att sopa gruset?

Folkets röst. Det har de senaste åren pågått en debatt om huruvida dubbade vinterdäck är…

Kyrkan – mer än vi tror

Kyrkan – mer än vi tror

Folkets röst. Svar till John E. Mårdners insändare ”yrkan brister i sitt stöd”, den 11…

Fel med fotboja

Fel med fotboja

Folkets röst. Liksom de flesta tycker jag att polisen skötte sig föredömligt i samband med…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.