Diabetiker. Fler alternativ som inte är ”sötslisk” efterlyser Charlotta Lindgern på Leos lekland.FOTO: TT
Detta är en opinionstext publicerad i Folkbladet. Skribenten svarar för åsikter i artikeln. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär.

Ett lekland helt utan mat som inte är onyttig

Folkets röst.
Öppet brev till Leos Lekland på Ersboda i Umeå.
Folkbladet Redaktion
Publicerad 15 mars kl. 20:00

Hej Leo! I dag var jag på ditt lekland. Det var kul och de tre barnen som var med, sprang säkert sju kilometer. Wow! Precis som foldern på bordet berättade om. De blev så klart törstiga. Tur det fanns vatten. Tack för det Leo. Jag och barnens far satte oss och tog en kaffe då barnen sprang lekte.

Jag var lite sugen på något litet till kaffet men det fanns inte så mycket som var diabetikervänligt hos dig. En skål med frukt fanns i alla fall. Jag var sugen på en liten smörgås. Det fanns inte. Men kakor i massor, popcorn, pajer, glass, slush, drickor, godis och rena matmenyer fanns.

Jag frågade i kassan om jag kunde framföra min önskan skriftligt men det gick bra att bara säga det åt killen i kassan. Då gjorde jag så. Han förstod. Jag skulle kunna få köpa en toast till kaffet för bara 45 kr. Utan att behöva ta hela menyn.

En toast av vitt bröd är inte direkt något som blodsockret håller sig stabilt av, men jag kräver absolut inte att en ung kille i kassan ska veta sånt. Han kom med ett förslag och det var snällt.

Men Leo, jag undrar om du inte skulle kunna tänka över menyn. Nu tänker jag inte bara på oss diabetiker utan på alla. Skulle det inte vara bra om det kunde finnas fler alternativ som inte andas kalas, fredagsmys och lördagsgodis?

Både jag och min diabetes skulle hellre välja en näve nötter än en dammsugare.

Jag har några tips. Ostmacka. Kanske kan du köpa in av ett lokalt bageri? Närproducerat och gärna med lite fler ingredienser än vetemjöl och vatten. Smoothie är ett annat alternativ. Gott, läskande och lite mättande. Framförallt lite mer näringsrikt än din vira blåtira färgade slush också.

Ett tredje alternativ är nötter. Lite blandade i en liten burk kanske. Gott tilltugg och både jag och min diabetes skulle hellre välja en näve nötter än en dammsugare eller chokladboll.

Din matmeny säger jag inte så mycket om. Hamburgare och pannkaka är säkra kort åt barnen. Det fanns även sallad att välja eller som sagt toasts. Där förstår jag om ni inte kan ha allt för många alternativ.

Utöver sötslisket som du lockade med utefter hela köpmannadisken så har jag bara positiva ord att ge dig och ditt nya ställe i Umeå. Svettiga, trötta och lyckliga barn sattes i bilen efter dagens besök.

Charlotta Lindgren

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten