Ledare

Ledare
av Peter Franke

TT sms-anställningar.De ortrygga anställningarna blir allt fler. Hårdast drabbade är arbetarkvinnor.

”Alliansen införde en modern form av slaveri”

Publicerad 12 mars 2017

Den M-ledda alliansregeringen hade ett outtalat mål som de drev hårt. Den fackliga rörelsen skulle angripas och försvagas på alla tänkbara sätt. Arbetsgivarnas makt skulle öka på bekostnad av facket och de anställda.

Ett viktigt redskap blev lagen om allmän visstid som infördes 2007. Den ger arbetsgivare rätt att anställa någon på visstid utan att ange något skäl.

Resultatet ser vi nu i LO:s rapport ”Anställningsformer och arbetstider 2017”. För 25 år sedan var 42 000 behovs- och timanställda i Sverige. I fjol hade antalet växt till hela 262 000.

Det är en värld där du via sms får erbjudande om att hoppa in på ett jobb samma dag eller nästa.

Mer än en kvarts miljon anställda lever i denna högst otrygga värld. Systemet missbrukas grovt av arbetsgivarna.

Det är en värld utan ett fast schema. Det är en värld där du via sms får erbjudande om att hoppa in på ett jobb samma dag eller nästa. Om du säger nej riskerar du att inte få några fler sms-erbjudanden.

Det är en värld där du inte kan planera särskilt långt. Du vet inte hur mycket du kommer att tjäna den här månaden, ännu mindre vad du kan dra in nästa månad. Utan en stadig inkomst är det svårt att få en hyreslägenhet, och ännu svårare att få ett banklån.

Det är en värld där få vågar ställa krav och engagera sig fackligt. Det kan ju leda till att telefonen tystnar och uppdragen uteblir.

Arbetsgivarna behöver inte ens motivera varför de väljer bort att inte längre plocka in personer med allmänt visstidskontrakt. Organisationsgraden sjunker och facket försvagas ytterligare.

Allra vanligast är de i branscher där lågavlönade kvinnor dominerar. Någon som är överraskad?

De här osäkra anställningarna kan pågå i flera år. Anställda hålls kvar i en förnedrande otrygghet, som naturligtvis påverkar deras självkänsla och framtidstro.

Sms-anställningarna är vanligare bland arbetare än bland tjänstemän. De otrygga sms-jobben som nästan aldrig blir en heltid är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män.

Allra vanligast är de i branscher där lågavlönade kvinnor dominerar. Någon som är överraskad? Nej, tänkte väl det. Det återstår enormt mycket arbete innan arbetsmarknaden är jämställd.

Flest tidsbegränsade anställningar finns inom hotell och restaurang, följt av hemtjänst, lokalvård och handel.

Den borgerliga regeringen införde ett modernt och extremt otryggt daglönarsystem.

I samma branscher finns även flest deltidsanställda, en tjänstgöringsgrad som givetvis också är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män.

Den borgerliga regeringen införde ett modernt och extremt otryggt daglönarsystem, ett slags slaveri konstruerat för 2000-talet. Det är dags att avskaffa det.

LO-kongressen har redan krävt en lagändring. S-kongressen i april kommer rimligen fram till samma krav.

Sedan återstår ”bara” för regeringen att få majoritet för en lagändring i riksdagen. Om de blå partierna med hjälp av Sverigedemokraterna sätter stopp får det gärna bli en valfråga nästa år.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

&quotSnälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

"Snälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

Ledare. ”Regeringens vårbudget är direkt Stockholmsfientlig. Under mandatperioden har…

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Ledare. Efter Vattenfalls neddragning i Storuman, vilken blir nästa neddragning? Och…

&quotUndernäringen bland äldre är en skam"

"Undernäringen bland äldre är en skam"

Ledare. 40000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare mer än 100 000…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.