sms-anställningar.De ortrygga anställningarna blir allt fler. Hårdast drabbade är arbetarkvinnor.
TT
Detta är en ledartext publicerad i Folkbladet. På ledarplats framförs socialdemokratiska värderingar. Ledarskribenten svarar för åsikter i artikeln.

"Alliansen införde en modern form av slaveri"

Ledare.
Den M-ledda alliansregeringen hade ett outtalat mål som de drev hårt. Den fackliga rörelsen skulle angripas och försvagas på alla tänkbara sätt. Arbetsgivarnas makt skulle öka på bekostnad av facket och de anställda.
Peter Franke
Publicerad 12 mars kl. 20:00

Ett viktigt redskap blev lagen om allmän visstid som infördes 2007. Den ger arbetsgivare rätt att anställa någon på visstid utan att ange något skäl.

Resultatet ser vi nu i LO:s rapport ”Anställningsformer och arbetstider 2017”. För 25 år sedan var 42 000 behovs- och timanställda i Sverige. I fjol hade antalet växt till hela 262 000.

Det är en värld där du via sms får erbjudande om att hoppa in på ett jobb samma dag eller nästa.

Mer än en kvarts miljon anställda lever i denna högst otrygga värld. Systemet missbrukas grovt av arbetsgivarna.

Det är en värld utan ett fast schema. Det är en värld där du via sms får erbjudande om att hoppa in på ett jobb samma dag eller nästa. Om du säger nej riskerar du att inte få några fler sms-erbjudanden.

Det är en värld där du inte kan planera särskilt långt. Du vet inte hur mycket du kommer att tjäna den här månaden, ännu mindre vad du kan dra in nästa månad. Utan en stadig inkomst är det svårt att få en hyreslägenhet, och ännu svårare att få ett banklån.

Det är en värld där få vågar ställa krav och engagera sig fackligt. Det kan ju leda till att telefonen tystnar och uppdragen uteblir.

Arbetsgivarna behöver inte ens motivera varför de väljer bort att inte längre plocka in personer med allmänt visstidskontrakt. Organisationsgraden sjunker och facket försvagas ytterligare.

Allra vanligast är de i branscher där lågavlönade kvinnor dominerar. Någon som är överraskad?

De här osäkra anställningarna kan pågå i flera år. Anställda hålls kvar i en förnedrande otrygghet, som naturligtvis påverkar deras självkänsla och framtidstro.

Sms-anställningarna är vanligare bland arbetare än bland tjänstemän. De otrygga sms-jobben som nästan aldrig blir en heltid är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män.

Allra vanligast är de i branscher där lågavlönade kvinnor dominerar. Någon som är överraskad? Nej, tänkte väl det. Det återstår enormt mycket arbete innan arbetsmarknaden är jämställd.

Flest tidsbegränsade anställningar finns inom hotell och restaurang, följt av hemtjänst, lokalvård och handel.

Den borgerliga regeringen införde ett modernt och extremt otryggt daglönarsystem.

I samma branscher finns även flest deltidsanställda, en tjänstgöringsgrad som givetvis också är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män.

Den borgerliga regeringen införde ett modernt och extremt otryggt daglönarsystem, ett slags slaveri konstruerat för 2000-talet. Det är dags att avskaffa det.

LO-kongressen har redan krävt en lagändring. S-kongressen i april kommer rimligen fram till samma krav.

Sedan återstår ”bara” för regeringen att få majoritet för en lagändring i riksdagen. Om de blå partierna med hjälp av Sverigedemokraterna sätter stopp får det gärna bli en valfråga nästa år.

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten